“Ο κόσμος μας σε κρίση”

Ο τίτλος του post είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Κρισναμούρτι που μετέφρασα και που από αύριο, φαντάζομαι, θα υπάρχει στα βιβλιοπωλεία.
Η πλάκα είναι ότι αύριο, 11 
Μαΐου,  είναι επέτειος της ημέρας  που γεννήθηκε ο Κρισναμούρτι το 1895!  Φοβερή σύμπτωση!
Η φωτογραφία που βλέπετε, είναι το εξώφυλλο του βιβλίου. Και αμέσως μετά τη φωτογραφία,  είναι το κείμενο που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Καλό Σαββατοκύριακο… και -για όσους το πάρουν- καλό διάβασμα.
Σας φιλώ
Ν.Π. 


Το βιβλίο αυτό του Κρισναμούρτι, είναι  μία  επιλογή σύντομων κειμένων από όλο το έργο του που, ενώ είναι παρμένα από μία δουλειά πενήντα χρόνων στον εικοστό αιώνα, δίνουν  την αίσθηση σαν να είναι γραμμένα σήμερα.
 Με τα κείμενα αυτά,  δίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της οπτικής γωνίας του Κρισναμούρτι για την κρίση που περνάμε, για την οποία, όπως λέει: «Είναι μια τεράστια κρίση στην οποία οι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να βάλουν τέλος, ούτε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να την κατανοήσουν ή να την τελειώσουν, αλλά ούτε και ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κόσμος του χρήματος. Το σταμάτημα αυτής της κατάστασης δεν βρίσκεται ούτε στην πολιτική, ούτε στην εκκλησία, ούτε στον κόσμο της επιστήμης·  το σταμάτημα βρίσκεται μέσα στη συνείδησή μας, μέσα σου».  Γιατί, όπως λέει σε ένα άλλο σημείο: «Όταν γίνεται μια ριζική αλλαγή σε ένα ανθρώπινο όν, τότε φέρνει αβίαστα και μια ριζική αλλαγή στη δομή και στη φύση της κοινωνίας.  Και αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να ξεκινήσει από έξω, αλλά από μέσα μας».

 

 

 


ένα σχόλιο στο ““Ο κόσμος μας σε κρίση””

Σχολιάστε