Τι είναι αληθινό

 

Για σήμερα λέω να ανεβάσω ένα ακόμη απόσπασμα από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που μεταφράζω τελευταία, το βιβλίο, “Εσωτερική Επανάσταση”. 
Καλή εβδομάδα.
       Π

“… Για να κατανοήσουμε, λοιπόν, τι είναι αληθινό, πρέπει να βρούμε τι δεν είναι. Θα ερευνήσουμε μαζί ό,τι δεν είναι, επειδή όταν αρνείσαι εκείνο που είναι ψεύτικο, βρίσκεις από μόνος  σου τι είναι αληθινό. Αλλά όταν απλώς αποδέχεσαι όσα έχουν πει άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ομιλητή, τότε απλώς συμμορφώνεσαι. Και συμμορφώνεσαι επειδή ελπίζεις ότι με τη συμμόρφωση, με την υπακοή, με κάποιες πρακτικές, θα βιώσεις κάτι υπέροχο, κάποιο όραμα, σπουδαίες δυνάμεις και λοιπά. Εάν είστε πραγματικά σοβαροί, τότε μπορούμε να μοιραστούμε  την έρευνά μας εδώ, τη διερεύνηση τού πώς συναντά κανείς μια κατάσταση νου, την ποιότητα ενός νου που είναι εντελώς ελεύθερος, που δεν είναι μηχανικός, που δεν επαναλαμβάνει, που είναι εντελώς ήσυχος, χωρίς καμιά μορφή κατάπνιξης, χωρίς να εξασκεί καμιά πρακτική.
Πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κατανόηση ή γνώση του εαυτού σας, του «εγώ», με όλους του τους φόβους, με όλες του τις αναμνήσεις, τις ανησυχίες, τις φιλοδοξίες, τις ανηθικότητες και τις σεξουαλικές του ευχαριστήσεις· το «εγώ» που διαχωρίζει τον εαυτό του από το «εσύ», το «εγώ» σου που διαχωρίζει τον εαυτό του από κάποιον άλλον. Πρέπει να κατανοήσει κανείς τον εαυτό του, όχι σύμφωνα με οποιαδήποτε φιλοσοφία, με οποιονδήποτε  δάσκαλο, οποιονδήποτε ψυχολόγο, αλλά να τον κατανοήσει από μόνος του. Και πιθανώς δεν μπορείς να κατανοήσεις τον εαυτό σου, εάν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή αποδοκιμασίας του, οποιαδήποτε μορφή δικαιολογίας του από σένα. Για να μάθεις για τον εαυτό σου πρέπει να υπάρξει η αντίληψη που χρειάζεται για να δεις τον εαυτό σου όπως είναι και όχι όπως θα σου άρεσε να είναι, χωρίς καμιά προσπάθεια να αλλάξεις αυτό που είσαι. Οπότε, κάθε είδους αυθεντία που σου λέει τι να κάνεις ή πώς να ερευνήσεις τον εαυτό σου, πώς να κατανοήσεις τον εαυτό σου, δεν έχει κανένα απολύτως κύρος…”

 

 

3 σχόλια στο “Τι είναι αληθινό”

   Χριστίνα
   11 Φεβρουαρίου 18 στις 13:31

   Γιατί απλά δεν υπάρχουν αυθεντίες. Επίσης, και αυτοί που αυτο- αποκαλούνται ως τέτοιες έχουν το ιδιοτελές κίνητρο της οικονομικής εκμετάλλευσης των υπολοίπων μελών της κοινωνίας, αφενός, και αφετέρου, της ενδυνάμωσης του προσωπικού τους ναρκισσισμού. Ποιος δεν θέλει να αισθάνεται σημαντικός; Για να είσαι όμως, πρέπει και να το αξίζεις!

   Νικολέτα
   12 Φεβρουαρίου 18 στις 1:42

   Είναι τεράστια διαδρομή όλη αυτή.
   Είναι σίγουρα σπουδαίο να ξεγυμνώσουμε τον εαυτό μας, να τον κατανοήσουμε χωρίς καμία προκατάληψη. Κι αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, ως άνθρωποι έχουμε έμφυτη την τάση της κριτικής, ή τουλάχιστον μας την έχουν καλλιεργήσει από νωρίς.
   Είναι τεράστιο ταξίδι, και σίγουρα για να ξεκινήσει χρειάζεται να είναι προετοιμασμένος.

   Πρόσφατα, μετά από τις δεκάδες αναρτήσεις της Στεφανίας με αποσπάσματα από τα βιβλία του, ξεκίνησα να διαβάσω κάποιο. Η απλότητα του κρύβει τεράστιο μεγαλείο.

   Καλή συνέχεια στις μεταφράσεις!

Σχολιάστε