“Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη”;

arion
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες posts που τις έχω παραμελήσει. Μια από αυτές είναι και τα “Τραγούδια που αγάπησα”.  Το πώς τη θυμήθηκα έχει πλάκα.  Έβλεπα ειδήσεις στην τηλεόραση και ξαφνικά λέγανε για κάποια εκδήλωση στο εξωτερικό όπου πήρε μέρος η Σοφία Λόρεν! Μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί νόμιζα ότι πια θα είχε πεθάνει. Ήταν από τις αγαπημένες μου στα νιάτα μου. Μάλιστα τότε, στη δεκαετία του ’50,  που ο Ιταλικός κινηματογράφος μας άρεσε πολύ, άλλοι προτιμούσαν την Τζίνα Λολομπριγκίτα κι άλλοι την Σοφία Λόρεν – ήταν οι “Λολομπριγκιτικοί” και οι  “Λορενικοί”, κι εγώ ήμουν “Λορενικός”. Χα, χα, χα… Τι θυμήθηκα!!!…
Η ζωγραφιά από το αρχαίο αγγείο που βλέπετε, δείχνει ένα παιδί πάνω σ’ ένα δελφίνι. Ίσως απ΄ αυτήν να είναι εμπνευσμένο το εγγλέζικο μυθιστόρημα, “Το παιδί και το Δελφίνι”, που πάνω του βασίστηκε η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Άλαν Λαντ κι εκεί ακούγεται η Σοφία Λόρεν να τραγουδάει στα Ελληνικά το τραγούδι που θυμήθηκα, το “Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;”. Η δράση της ταινίας, εκτιλίσσεται στην Ύδρα, ενώ σκηνές έχουν επίσης γυριστεί στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο θέατρο της Επιδαύρου, στα Μετέωρα, ακόμα και στα «Αστέρια» της Γλυφάδας!  Θυμάμαι μάλιστα ότι είχε πέσει πολύ πλάκα, γιατί λέγανε οι Έλληνες τεχνικοί που είχαν πάρει μέρος στο γύρισμα, ότι στην Ακρόπολη, στις σκηνές όπου ο Άλαν Λαντ και η Σοφία Λόρεν ήταν δίπλα ο ένας στον άλλον, επειδή η Σοφία Λόρεν ήταν πολύ ψηλή κι ο Άλαν Λαντ πολύ κοντός, έσκαβαν μια φαρδιά λακκούβα κι έμπαινε η Λόρεν μέσα για να φαίνεται στο πλάνο λίγο πιο κοντή από τον Άλαν Λαντ!  Χα, χα, χα… Η ταινία αυτή, είναι η  πρώτη αμερικάνικη παραγωγή που ήρθε στη χώρα μας για γυρίσματα και ήταν η αφετηρία για τις επόμενες που ακολούθησαν. Ήταν επίσης η πρώτη εμφάνιση της Sophia Loren, στα 23 της σε αμερικάνικο έργο. Και όλο αυτό έγινε ύστερα από παράκληση της Βασίλισσας Φρειδερίκης στη Σοφία Λόρεν! Ναι, η Φρειδερίκη ανακατευόταν σε διάφορα, αλλά όχι μόνο σε τέτοια, αλλά κυρίως στα πολιτικά. Γι’ αυτό κι όταν κάποτε έγινε βασιλιάς ο γιος της, ο Κωνσταντίνος, στις διαδηλώσεις που γίνονταν εναντίον του, ένα από τα συνθήματα που φώναζαν ήταν και το, “Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη μάνα σου και μπρος…”.  Χα, χα, χα… Πολλά θυμήθηκα με αυτό το τραγούδι!  Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι η ιστορία μιας  μιας φτωχής σφουγγαρούς,στην Ύδρα που βρίσκει στο βυθό ένα αρχαίο άγαλμα, το «παιδί και το δελφίνι». Για αυτό θα ενδιαφερθεί ένας Αμερικανός αρχαιολόγος που υποδύεται ο Alan Ladd, αλλά  και ένας διάσημος αρχαιοκάπηλος που στην αρχή κερδίζει την εύνοια της Loren αλλά τον τελευταίο λόγο θα έχει ο έρωτάς της για τον αρχαιολόγο. Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία, κι έκανε διάσημη την Ύδρα από το 1957 που γυρίστηκε η ταινία εκεί. Γι’ αυτό και πριν μερικά χρόνια, το 2006 νομίζω, έστησαν εκεί το άγαλμα που βλέπετε, με αφιέρωση στην ταινία.

Boy and Dolphin

 Ε, και τώρα, μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι και να δείτε την Σοφία Λόρεν να το τραγουδάει στον Άλαν Λαντ, ενώ τη συνοδεύει με την κιθάρα του ο Τώνης Μαρούδας, ένας από τους τρεις καλύτερους τραγουδιστές της εποχής, μαζί με τον Φώτη Πολυμέρη και τον Νίκο Γούναρη, που ακόμα έχω τις φωνές τους στ΄ αυτιά μου, από το ραδιόφωνο στο σπίτι που η μάνα μου το είχε όλη μέρα ανοιχτό!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

 

 

Σχολιάστε