“Αυτή η γη είναι δική μου”

Σήμερα, φτιάχνοντας πια μια καινούργια κατηγορία, έχω πάλι ένα «μπλογκοπεριοδικό», αλλά είναι  κάτι απ’ αυτά που η μάνα μου, μου έλεγε, «εσύ παιδάκι μου δεν έχεις ούτε ιερό ούτε όσιο». Χα, χα, χα… Δεν το βλέπω ακριβώς έτσι, ούτε τότε άλλωστε. Λοιπόν: Σήμερα έχω δύο θέματα στο «μπλογκοπεριοδικό»: Το πρώτο είναι Κρισναμούρτι και το δεύτερο ένα βίντεο με κινούμενα σχέδια. Όμως, αυτά τα δύο έχουν σχέση: Το κείμενο του Κρισναμούρτι, μιλάει για τη γη που ανήκει σε όλους μας, ό,τι κι αν είμαστε, ενώ το βίντεο με το κινούμενο σχέδιο, δείχνει χιουμοριστικά πώς μέσα στους αιώνες πάντα κάποιος θέλει να πάρει τη γη κάποιου άλλου. Και πρώτα, το κείμενο του Κρισναμούρτι.

«… Είτε λεγόμαστε κομμουνιστές ή καπιταλιστές, Ινδουιστές ή Βουδιστές, Μωαμεθανοί ή Χριστιανοί, είτε είμαστε άρρωστοι και δυστυχισμένοι είτε υγιείς κι ευτυχισμένοι, αυτή η γη είναι για όλους μας. Η γη είναι όλων μας, όχι κάποιων από μας. Η γη δεν είναι μόνο των πλούσιων, δεν ανήκει αποκλειστικά στους πανίσχυρους ηγέτες, στους μεγαλοκτηματίες, αλλά είναι η γη μας, δική σας και δική μου, που δεν είμαστε τίποτα, κι ωστόσο ζούμε όλοι πάνω σ’ αυτή τη γη και πρέπει να ζούμε όλοι μαζί. Είναι η γη των φτωχών όπως και των πλουσίων, των αγράμματων όπως και των μορφωμένων, είναι η γη μας και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το νοιώθεις αυτό και να αγαπάς τη γη, όχι ευκαιριακά κάποιο ήσυχο πρωινό, αλλά όλη την ώρα. Θα νοιώσουμε ότι είναι η γη όλων μας και θα την αγαπήσουμε μόνο όταν καταλάβουμε τι σημαίνει ελευθερία.  Στην εποχή μας η ελευθερία θεωρείται το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει, αλλά δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Θα θέλαμε να είμαστε ελεύθεροι, αλλά αν προσέξετε θα δείτε ότι όλοι – ο δάσκαλος, ο γονιός, ο νομικός, ο αστυφύλακας, ο κληρικός, ο στρατιώτης, ο επιχειρηματίας – όλοι κάνουν κάτι από τη δική τους τη γωνίτσα, για να εμποδίζουν την ελευθερία να υπάρχει. Το να είσαι ελεύθερος, δεν σημαίνει απλώς να κάνεις ό,τι σου αρέσει ή να κάνεις φυγές από εξωτερικές καταστάσεις που σε περιορίζουν, αλλά να κατανοείς το όλο πρόβλημα της εξάρτησης.  Ξέρετε τι είναι η εξάρτηση; Εξαρτιέσαι από τους γονείς σου όταν είσαι παιδί, εξαρτιέσαι από τους δασκάλους σου, εξαρτιέσαι από τον ταχυδρόμο, και τα λοιπά. Αυτού του είδους την πρακτική εξάρτηση μπορεί να την καταλάβει κανείς πολύ εύκολα. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος εξάρτησης, πολύ πιο βαθύ, η ψυχολογική εξάρτηση, που πρέπει να την κατανοήσει κανείς για να μπορέσει να είναι ελεύθερος. Δηλαδή: την εξάρτηση από κάποιον άλλο για να είσαι ευτυχισμένος. Ξέρετε τι σημαίνει να βασίζεις την ευτυχία σου σε κάποιον άλλο; Αυτό που είναι περιοριστικό, δεν είναι το να εξαρτιέσαι απλώς πρακτικά από κάποιον, αλλά το να εξαρτιέσαι εσωτερικά, ψυχολογικά, που είναι μία εξάρτηση από την οποία αντλεί κανείς την δήθεν ευτυχία, και όταν εξαρτάσαι από κάποιον με αυτόν τον τρόπο, γίνεσαι σκλάβος του άλλου. Εάν καθώς μεγαλώνεις, εξαρτάσαι συναισθηματικά από τους γονείς σου, από την γυναίκα σου ή από τον άνδρα σου, από κάποιο γκουρού ή από κάποια ιδέα, βρίσκεσαι ήδη σε σκλαβιά. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, παρ’ όλο που οι περισσότεροι από μας, ιδίως όταν είμαστε νέοι, θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι…».

Και τώρα, το κινούμενο σχέδιο. Βασίζεται στο γνωστό τραγούδι από την ταινία, «ΕΞΟΔΟΣ»,  το  «Αυτή η Γη είναι Δική μου», που ακούγεται καθώς παρακολουθούμε αρχίζοντας από τον άνθρωπο των σπηλαίων, να σκοτώνουν οι άνθρωποι  ο ένας μετά τον άλλον μέσα στους αιώνες για να πάρουνε τη γη τους. Οι εθνικότητες που περνάνε είναι: Χαναΐτης. Αιγύπτιος. Ασσύριος. Ισραηλίτης. Βαβυλώνιος. Μακεδόνας. Έλληνας. Πτολεμαίος. Σελευκίδης. Εβραίος κληρικός. Ρωμαίος. Βυζαντινός. Άραβας. Σταυροφόρος. Αιγύπτιος Μαμαλούκος. Τούρκος. Άραβας. Άγγλος. Παλαιστίνιος.  Εβραίος. Παλαιστίνιος της Χαμάς. Τρομοκράτης. Το βίντεο, τελειώνει με τον ” Άγγελο του Θανάτου” με δεκάδες ατομικές βόμβες να σκάνε μπροστά του. Πάνω στο βίντεο, υπάρχει link για το μπλογκ όπου ανακάλυψα αυτό το εξαιρετικά φτιαγμένο βίντεο.
Καλό βράδυ.
Π. 

4 σχόλια στο ““Αυτή η γη είναι δική μου””

   marilia
   12 Οκτωβρίου 12 στις 15:36

   Εμένα το κινούμενο δε μου άρεσε, μάλλον όχι από τεχνικής πλευράς, όσο από πλευρά περιεχομένου. Αλλά, θα μου πεις, σε ποιον αρέσει; Οπότε… μάλλον έκανε τη δουλειά του. Εκείνο που σίγουρα έκανε τη δική του ήταν το άλλο, το… στατικό, με την κινητήρια δύναμη. Απαπαπα! (που λέμε και στην Α’) Πόση ενέργεια καταχωνιάζει σε λέξεις αυτός ο τύπος;;;;

   δημητρης
   13 Οκτωβρίου 12 στις 18:23

   Πόσο απλά είναι τα πράγματα και πόσο πολύπλοκα γίνονται μέσα στο μυαλό μας!
   Μια χαρά τα πάει το μπλογκοπεριοδικό,μ΄αρέσει!
   Φιλιά

   AnD
   14 Οκτωβρίου 12 στις 13:30

   Καταπληκτικό βίντεο!
   Τέτοιοι έιμαστε οι άνθρωποι αλλά γιατί να είμαστε τέτοιοι…ακόμα;
   Μπορεί η γη να είναι πλούτος και πάντα να παλεύαμε να την κατακτήσουμε ή να την υπερασπιστούμε αλλά θα έλεγε κανείς πως μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχουμε κάποια πρόοδο ώστε να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τα κεκτημένα, να λύσουμε τις διαφορές αν όχι να μάθουμε να ζούμε χωρίς σύνορα και ιδιοκτησίες.

   Πάντως από το βίντεο έλειπε η Αμερική, οι κονκουισταδόρες και οι καουμπόηδες που νομίζω οτι έκαναν τις μεγαλύτερες αλητείες απ’όλους και μάλιστα εις βάρος πολύ προχωρημένων πολιτισμών.

   Και πάλι καλημέρα σας!

   AnD
   14 Οκτωβρίου 12 στις 13:32

   Αλλά βλέπω τώρα στο λινκ σου οτι το βίντεο έχει γίνει ειδικά για την Παλαιστίνη και τα δεινά της οπότε δε χωρούσαν οι Ινδιάνοι. χιχιχι

Σχολιάστε