“Η Αίσθηση της Ευτυχίας”

Για όσους τους ενδιαφέρει, θα ήθελα να σημειώσω ότι από αύριο θα υπάρχει στα περισσότερα Βιβλιοπωλεία, το καινούργιο βιβλίο του Κρισναμούρτι που μετέφρασα (το πρώτο χέρι το έκανε η Στεφανία – γνωστή και ως «Άιναφετς») και έχει τίτλο, «Η Αίσθηση της Ευτυχίας». Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1964, με τον τίτλο, “Think on these things” ένα γλωσσικό παιχνίδι με τις λέξεις, Think (σκέψου) και  Things (πράγματα), που στα ελληνικά χάνεται. Ξανακυκλοφόρησε το 1970 με τίτλο, “This matter of culture”  (Αυτό το ζήτημα της εκπαίδευσης). Εγώ του είχα δώσει τον τίτλο, «Η μόνη αληθινή επανάσταση», που είναι από μια φράση που υπάρχει στο βιβλίο, αλλά προτιμήθηκε μία άλλη φράση πάλι μέσα από το βιβλίο, «Η αίσθηση της ευτυχίας» που είναι και ο τίτλος της Γαλλικής έκδοσης. Μία ιδιομορφία που έχει αυτό το βιβλίο, είναι ότι το περιεχόμενό του είναι συζητήσεις του Κρισναμούρτι με παιδιά Γυμνασίου. Να ένα απόσπασμα.

Καλό βράδυ.
Ν.Π.


Ερώτηση (Μαθήτρια): Τι είναι νοημοσύνη;
Κρισναμούρτι
: Ας εμβαθύνουμε σιγά σιγά στην ερώτηση με υπομονή, για να ανακαλύψουμε την απάντηση. Το ν’ ανακαλύπτεις δεν σημαίνει να καταλήγεις σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν ξέρω αν βλέπετε τη διαφορά. Από τη στιγμή που βγάζεις συμπέρασμα, ας πούμε για το τι είναι νοημοσύνη, παύεις να έχεις νοημοσύνη. Αυτό κάνουν οι περισσότεροι ενήλικες: Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, οπότε έπαψαν να έχουν νοημοσύνη. Αμέσως-αμέσως, λοιπόν, ανακαλύψατε κάτι: Ότι νους με νοημοσύνη είναι εκείνος που συνεχώς μαθαίνει και ποτέ δεν βγάζει συμπεράσματα.
Τι είναι νοημοσύνη; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αρκούνταν σε έναν ορισμό τού τι είναι νοημοσύνη. Ή θα λέγανε «καλή αυτή η ερμηνεία» ή θα προτιμούσαν τη δική τους ερμηνεία, και ένας νους που αρκείται σε κάποια ερμηνεία είναι πολύ επιφανειακός, οπότε δεν έχει νοημοσύνη.
Έχετε αρχίσει να βλέπετε ότι νους με νοημοσύνη είναι ο νους που δεν ικανοποιείται με ερμηνείες και με συμπεράσματα· και επίσης δεν έχει νοημοσύνη ο νους που πιστεύει, γιατί η πίστη είναι και πάλι άλλο ένα είδος συμπεράσματος. Νους με νοημοσύνη είναι ο ερευνητικός νους, ο νους που παρατηρεί, που μαθαίνει, που μελετά. Που σημαίνει τι; Ότι νοημοσύνη υπάρχει μόνο όταν δεν υπάρχει φόβος, όταν είσαι έτοιμος να επαναστατήσεις, να πας κόντρα σε όλο το κοινωνικό οικοδόμημα προκειμένου να βρεις τι είναι θεός ή να ανακαλύψεις την αλήθεια οποιουδήποτε πράγματος.
Η νοημοσύνη δεν είναι γνώση. Ακόμα κι αν μπορούσες να διαβάσεις όλα τα βιβλία του κόσμου, αυτό δεν θα σου έδινε νοημοσύνη. Η νοημοσύνη είναι κάτι πολύ λεπτό, δεν είναι κάτι για να στρογγυλοκαθίσεις πάνω του. Εμφανίζεται μόνο όταν καταλάβεις τη συνολική διαδικασία του νου – όχι του νου σύμφωνα με κάποιο φιλόσοφο ή δάσκαλο, αλλά με το δικό σου το νου. Ο νους σου είναι απόρροια όλης της ανθρωπότητας, και όταν το καταλάβεις αυτό δεν χρειάζεται να διαβάσεις ούτε ένα βιβλίο, γιατί ο νους σου περιέχει όλη τη γνώση του παρελθόντος της ανθρωπότητας. Η νοημοσύνη, λοιπόν, εμφανίζεται όταν κατανοήσεις τον εαυτό σου, και τον εαυτό σου θα τον κατανοήσεις μόνο σε σχέση με τον κόσμο των ανθρώπων, των πραγμάτων και των ιδεών. Η νοημοσύνη δεν είναι κάτι που μπορείς να το αποκτήσεις, όπως τη μάθηση. Εμφανίζεται μαζί με μεγάλη εσωτερική επαναστατικότητα, δηλαδή εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει φόβος – που σημαίνει, στην πραγματικότητα, όταν υπάρχει μια αίσθηση αγάπης. Διότι όταν δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει αγάπη.
Αν ενδιαφέρεστε μόνο για ερμηνείες, φοβάμαι ότι θα σκεφτείτε πως δεν έχω απαντήσει στην ερώτηση. Το να ρωτάς τι είναι νοημοσύνη είναι σαν να ρωτάς τι είναι ζωή. Ζωή είναι μελέτη, παιχνίδι, σεξ, δουλειά, τσακωμοί, ζήλιες, φιλοδοξίες, αγάπη, ομορφιά, αλήθεια – η ζωή είναι τα πάντα, έτσι δεν είναι; Αλλά, βλέπετε, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την υπομονή, έντιμα και με συνέπεια, να κάνουμε αυτή την έρευνα.

8 σχόλια στο ““Η Αίσθηση της Ευτυχίας””

   να-τασσσάκι
   19 Μαΐου 10 στις 19:59

   Αυτό κάνουν οι περισσότεροι ενήλικες: Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, οπότε έπαψαν να έχουν νοημοσύνη. Αμέσως-αμέσως, λοιπόν, ανακαλύψατε κάτι: Ότι νους με νοημοσύνη είναι εκείνος που συνεχώς μαθαίνει και ποτέ δεν βγάζει συμπεράσματα.

   Ευχαριστούμε 🙂

   Φιλί

   Καραπιπέρης Γιάννης
   19 Μαΐου 10 στις 21:55

   Αρχίζει κάπως έτσι σε δική μου ελεύθερη μετάφραση: ” Έχω την απορία αν ποτέ έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει στ’ αλήθεια ο όρος εκπαίδευση…”
   Αρχίζοντας λίγο την ανάγνωση του πρωτοτύπου, βλέπω πόσο δύσκολο είναι να μεταφράσεις κάποιον, αν δεν τον έχεις μελετήσει σχεδόν διά βίου και να περάσεις αυτά που θέλει να πει.
   Εγώ π.χ. ο άσχετος από Κ., κόλλησα στο education: παιδεία, μόρφωση, εκπαίδευση, σπουδές, τί?

   Μπράβο και στους δυο σας για το έργο σας (το “πρώτο” και το “δεύτερο” χέρι εννοώ ;-))

   Όχι, δεν είμαι φανατικός του Jiddu (γιατί Krishnamurti υπάρχουν αρκετοί), δεν τον έχω μελετήσει αρκετά, ίσως γιατί δεν μπορώ να απαντήσω ειλικρινά σε αυτά που ρωτάει…
   Και η “μαιευτική” πάντα είναι δύσκολη, δεν ξέρεις ότι ο “άλλος” μέσα σου σού λέει πάντα την αλήθεια ή σου χαιδεύει τ’αυτιά…

   Καληνυχτώντας σας, θα αγοράσω το βιβλίο όχι τόσο για τον Jiddu και για τη μετάφρασή σας, αλλά για τις συζητήσεις με τα παιδιά. Γιατί οι μόνοι που έχουν απορίες πραγματικές σήμερα είναι τα παιδιά.
   Οι μεγάλοι, αν ζούσε ακόμα και συναντούσαν τον Jiddu, βάζω στοίχημα ποιά θα ήταν η πρώτη τους ερώτηση: “Με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που πάει κατά διαόλου τι θα γίνει?”

   “There is no end to education. It is not that you read a book, pass an examination, and finish with education. The whole of life, from the moment you are born to the moment you die, is a process of learning. “

   Hengeo
   19 Μαΐου 10 στις 22:03

   Να σας τρελάνω λίγο; Το ότι δεν πρέπει να βγάζεις συμπεράσματα, δεν είναι και αυτό.. συμπέρασμα; Και φυσικά και αυτό το τελευταίο συμπέρασμα είναι, και καταλήγουμε σε ατέρμονη λούπα :p

   Χαχαχα οκ πλάκα κάνω! Προφανώς αυτό που εννοεί ο Κρισναμούρτι είναι πάνω και πέρα από όλα αυτά. Απίστευτος αυτός ο άνθρωπος, έχω διαβάσει αρκετά κείμενά του, είναι πραγματικά σε άλλα επίπεδα!

   dimitrisp
   19 Μαΐου 10 στις 23:06

   Δεν ξέρω αν είμαι φανατικός ή όχι με τον Κ αλλά θα πω ότι αν υπήρχαν αρκετοί σαν αυτόν σίγουρα ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός…
   Βέβαια ο Κ από την αρχή σου βάζει δύσκολα… σου ζητάει να είσαι έντιμος… να κοιτάξεις τον εαυτό σου με ειλικρίνεια όπως αληθινά είναι, χωρίς ψευδαισθήσεις… σου ζητάει να ανακαλύψεις μόνος σου… να γίνεις φως του εαυτού σου… κι όλα αυτά δεν είναι απλά πράγματα για τον άνθρωπο ως άτομο της κοινωνίας οποιασδήποτε εποχής και περιοχής.
   Ο λόγος του Κ αν τον ακούσεις με τα αυτιά της καρδιάς είναι λόγος ανθρώπου εμπνευσμένου και είναι ικανός να τραντάξει με δύναμη τα θεμέλια της ύπαρξής σου… όπως λέει κι ο ίδιος είναι σαν να τον συναντάς στο δρόμο και να τον ρωτάς πως θα φτάσεις στον προορισμό σου… και αυτός σου λέει ότι εκεί που πας υπάρχει βαθύ σκοτάδι και τίποτα άλλο… τότε το αν συνεχίσεις ή αλλάξεις πορεία είναι πρόβλημα δικό σου.
   Να ξαναπώ ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Ν.Πιλάβιο και την σύντροφό του Στεφανία που χάρη σε αυτούς έχουμε στην Ελληνική γλώσσα μια μετάφραση απο καρδιάς, του έργου του Κ .
   καλό βράδυ
   Φιλιά.

   Hengeo
   20 Μαΐου 10 στις 0:38

   Παρέλειψα πριν να πω ένα μπράβο στον Παραμυθά και τη γυναίκα του για τη δουλειά αυτή. Μπήκα σε σκέψεις να το πάρω, αλλά έχω ένα μισοτελειωμένο βιβλίο, άλλα δύο στα υπόψιν να πάρω, και μία εξεταστική εν’όψει, οπότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει λίγο..

   Καληνύχτα!

   christina kalintzeou
   19 Ιουνίου 11 στις 19:29

   η χριστινα απο καλαμο ειμαι( βολο)θα βαλω μπρος για ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε