Σπάνιες φωτογραφίες

Για άλλη μια φορά το  internet  μου έδωσε θέμα για post, και μάλιστα ένα post που μου έφερε παιδικές αναμνήσεις. Είναι από ένα sight με παλιές φωτογραφίες (1950-1965) που αν θέλετε να τις δείτε όλες , κάντε κλικ ΕΔΩ.  Εγώ διάλεξα τρεις από αυτές που θυμάμαι πεντακάθαρα το θέμα τους.
Η πρώτη είναι ο τροχονόμος, στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Τότε, υπήρχε έθιμο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, να πηγαίνει ο κόσμος και να τους αφήνει δώρα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν αργότερα διάφορες εταιρίες και άφηναν προϊόντα τους  για να διαφημιστούν. Από αυτή την εποχή είναι και η φωτογραφία που βλέπετε.
σάρωση0001

Σ΄αυτή τη δεύτερη φωτογραφία, είναι μια ομάδα λούστρων μπροστά στο Οφθαλμιατρείο στην γωνία Πανεπιστημίου και Σίνα.  Εκείνη την εποχή είχε πάρα πολλούς λούστρους η Αθήνα και είχα βάψει, ως πιτσιρικάς, πολλές φορές τα παπούτσια μου. Κάποιοι από αυτούς τους λούστρους, πουλούσαν και λαχεία, όπως ο πρώτος της φωτογραφίας.
σάρωση0009

Η τρίτη και τελευταία είναι η Πλατεία Ομονοίας.  Εδώ ετοιμάζονται να φτιάξουν το συντριβάνι, που δεν υπάρχει πια κι αυτό, και να βάλουν τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες για τον υπόγειο ηλεκτρικό σιδηρόδρομο,  που τις βλέπετε ακουμπισμένες στην πλατεία. Πριν μπει το συντριβάνι, η πλατεία είχε διάφορα μικρομάγαζα και παγκάκια, σαν σε Λαϊκή Αγορά, που πηγαίναμε συχνά με τη μητέρα μου για να ψωνίσει, καθώς μέναμε κοντά, στα Εξάρχεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι το 95% σχεδόν των κτιρίων, είναι το ίδιο, όπως τότε! Στη γωνία πάνω δεξιά και πίσω, φαίνεται και ο βράχος που είναι δίπλα στον Λυκαβηττό που κι αυτός, βέβαια, είναι ο ίδιος.
σάρωση0010

Αυτά για σήμερα.
Καλό βράδυ.
Π.

 

 

 

Σχολιάστε