Σωστός βιοπορισμός

cover

Για σήμερα σας έχω άλλο ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του Κρισναμούρτι,  “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ” που όπως σας έχω πει  μεταφράζω αυτόν τον καιρό. Ο τίτλος του είναι, “Ο σωστός βιοπορισμός”.
Καλό διάβασμα.
Π.

Ο Σ. ήρθε από πολύ μακριά έχοντας ταξιδέψει πολλές νύχτες.  Ήταν ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και δούλευε σε ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων. Είχε έρθει να μιλήσουμε, κατά κύριο λόγο, για τη θρησκευόμενη ζωή και για το πόσο δύσκολη έβρισκε την οικογενειακή ζωή: τις τεράστιες απαιτήσεις της οικογένειάς του, τις δυσκολίες σωστής μόρφωσης των παιδιών του χωρίς να τους εμφυσήσει βαρβαρότητα, σκληρότητα και τα αποκρουστικά σκουπίδια του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
Μιλήσαμε γι’ αυτά τα ζητήματα αρκετά και εντοπίσαμε ότι θα πρέπει ν’ αρχίσει με τον εαυτό του, γιατί αυτό είναι το μόνο έδαφος που μπορεί να εγγυηθεί μια υψηλού επιπέδου καλλιέργειά του και τη μετάδοσή της· κι αυτή η αντιμετώπιση δεν ήταν εγωκεντρική, αλλά η μόνη δυνατή βάση  που πάνω θα μπορούσε να χτίσει ένα σωστό οικοδόμημα. Προχωρήσαμε βαθύτερα σ’ αυτό και σύντομα φτάσαμε στο πρόβλημα του σωστού βιοπορισμού.
Όταν αρχίσαμε να συζητάμε τους σωστούς τρόπους για να κερδίζεις χρήματα φάνηκε έντονα ενοχλημένος, παρόλο που έκανε ό,τι μπορούσε για να το κρύψει. Σιγά σιγά, όμως, άρχισε να συνεργάζεται και ενδιαφέρθηκε πραγματικά, χωρίς να αμύνεται. Είπαμε ότι υπήρχαν επαγγέλματα που ήταν φανερά βλαβερά: εκείνα που έχουν σχέση με το να σκοτώνεις για οποιοδήποτε λόγο, η βιομηχανία κατασκευής κάθε είδους όπλων, και άλλο είδους επαγγέλματα που έχουν σχέση με φανερή σκληρότητα και καταδυνάστευση. Η παράδοση, η απληστία και η επιθυμία για δύναμη, για εξουσία, υπαγορεύουν τα μέσα βιοπορισμού και το να απαγορευτούν απλώς κάποια επαγγέλματα ως στερούμενων ηθικών κανόνων, είναι δημιουργία σύγχυσης. Αλλά αν κανείς κατανοήσει  τις επιπτώσεις και το κόστος της παράδοσης, της απληστίας, και της εξουσίας κι έτσι ελευθερώσει τη σκέψη και το συναίσθημα απ’ αυτά, τότε θα έρθει το αίσθημα της ικανοποίησης με τα λίγα. Οι ανάγκες μας τότε δεν θα είναι ανάλογες της απληστίας μας, των φιλοδοξιών μας. Ελευθερώνοντας τη σκέψη και το συναίσθημα από την παράδοση, από την απληστία, από την επιθυμία για εξουσία, θα βρούμε το σωστό επάγγελμα. Χωρίς να κατανοήσουμε, οπότε και να αλλάξουμε ριζικά τις βαθύτερες επιπτώσεις των προβλημάτων μας, το να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα σαν να μην ήταν συνδεδεμένο με τίποτε άλλο, φέρνει περισσότερη θλίψη και σύγχυση. Το σωστό επάγγελμα είναι ένα αποτέλεσμα και όχι ένας σκοπός το ίδιο από μόνο του. Στην αναζήτηση εκείνου που είναι το ύψιστο, θα δούμε ότι οι πράξεις μας στη ζωή ανταποκρίνονται  στην εσωτερική συνειδητοποίηση. Παρόλο που μέσα από το εξωτερικό μπορεί να βρούμε το εσωτερικό, όμως το εσωτερικό είναι εκείνο που διαμορφώνει το εξωτερικό· και το να ρυθμίσουμε το εξωτερικό με βάση κάποιο εξωτερικό μοντέλο, χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας ό,τι υπάρχει εσωτερικά, σημαίνει ότι φέρνουμε σύγχυση, σύγκρουση και ανταγωνισμό.

 

 

Σχολιάστε