Ο Σωκράτης

Πριν λίγο καιρό, σε μια συζήτηση που είχα για τον Κρισναμούρτι -κάποια στιγμή θα σας πω περισσότερα γι΄ αυτήν τη συζήτηση- ο συνομιλητής μου, μου ανέφερε εκείνο που γράφω ότι είπα στον Κρισναμούρτι κάποτε,  ότι αυτά που λέει μοιάζουν πολύ με όσα έλεγε ο Σωκράτης, και το αναφέρω στο βιβλίο μου, “Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα”, και με ρώτησε αν έχω δει μια ταινία για τον Σωκράτη που έδειξε ο ΣΚΑΪ. Του είπα “όχι”, κι εκείνος μου σύστησε να τη δω. Εδώ πρέπει να σας πω ότι αυτά που ξέρω για τον Σωκράτη, είναι επιπέδου Γυμνασίου της εποχής μου και ότι ποτέ μου δεν μελέτησα πραγματικά αυτά που είχε πει. Έτσι, βλέποντας την εκπομπή του ΣΚΑΪ για τον Σωκράτη. από τη σειρά  “Οι Μεγάλοι Έλληνες”  στο ίντερνετ εντυπωσιάστηκα από το πόσο πραγματικά ίδια είναι αυτά που λένε. Όχι, γενικά, το θέμα της αυτογνωσίας, αλλά και διάφορα πολύ ειδικότερα πράγματα, που θα μου έπαιρνε ένα… βιβλίο για να τα γράψω. Να πω μόνο για κάτι ίδιο πολύ βασικό και στους δύο. Ότι η μόνη αληθινή επανάσταση είναι η εσωτερική επανάσταση του κάθε ανθρώπου. Έτσι αποφάσισα, να μοντάρω την ταινία,  γιατί είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορούσα να την ανεβάσω εδώ όλη, για να τη δείτε – αν δεν την έχετε ήδη δει. Είναι εξαιρετική, με παρουσιαστή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας  Βασίλη Καρασμάνη! Όσοι έχετε διαβάσει κάποια βιβλία του Κρισναμούρτι, θα καταλάβετε αυτό που λέω για την ομοιότητα.
Καλή εβδομάδα.
Π 

2 σχόλια στο “Ο Σωκράτης”

   Στεφανία
   18 Μαρτίου 13 στις 9:53

   Ο συνδυασμός του τώρα με το τότε, εξαιρετικά πετυχημένος… και η ομοιότητα με τον Κρισναμούρτι… καθαρή μαιευτική… λάξευμα ψυχής με χιούμορ και αξιοπρέπεια!

   δημήτρης
   18 Μαρτίου 13 στις 19:23

   “θεό δε σε λένε-κεριά δε σου καίνε
   αλλά το λόγια σου καίνε κι ακόμα τα λένε…” ήταν η αυθόρμητη σκέψη μου μόλις διάβασα το άρθρο.Και πήγα να ακούσω το τραγούδι και ανακάλυψα ότι το έχει γράψει η Σώτια Τσώτου, η οποία μοιάζει να είναι επηρεασμένη από τα αυτά τα καυτά λόγια που βρήκαν για να μιλήσουν στις καρδιές μας ο Σωκράτης και ο Κρισναμούρτι.
   Φιλιά και καλή μας εβδομάδα .

Σχολιάστε