“Σμαρώ”

Αυτή η φωτογραφία που βλέπετε είναι το εξώφυλλο του καινούργιου βιβλίου της φίλης μου, της  Δέσποινας Χατζή, που έχει τίτλο, “Σμαρώ” και υπότιτλο,  “Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα”.  Το βιβλίο αυτό, είναι βασικά μια ιστορική, πολιτικοκοινωνινική παρουσίαση μιας εποχής που σημάδεψε τον ελληνισμό. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η βασική σχέση μου με το βιβλίο, καθώς είναι μια σύνδεση με τις ρίζες μου, από την πλευρά της μητέρας μου που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου εκείνη μαζί με τις τρεις αδελφές της και τον αδελφό της, άφησαν την Πόλη και ήρθαν ως μικρά και νέα παιδιά, γύρω στο 1922, για να ζήσουν στην Αθήνα. Πριν μερικά χρόνια, έχω γράψει εδώ δυο-τρία posts για την μητέρα μου και την Κωνσταντινούπολη. Ένα από αυτά μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Το περιεχόμενο του βιβλίου, είναι εξαιρετικό σαν το εξώφυλλό του. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Και θα κλείσω αυτό το post, βάζοντας εδώ το κείμενο που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, για να πάρετε μια ιδέα της ιστορίας.
Καλά να περάσετε το Πάσχα.
Σας φιλώ
 Π.

“Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.
Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω. Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;
«Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».

 

 

ένα σχόλιο στο ““Σμαρώ””

Σχολιάστε