Μια συνέντευξη

Παιδεύομαι με τρία posts από προχθές και δεν έχω καταλήξει ποιο θα τελειώσω για να το ανεβάσω. Και ξαφνικά μου ήρθε στο νου ένα τέταρτο. Είναι μια συνέντευξη για κάποια από τις μεγάλες εφημερίδες, που ήταν μάλιστα και βιαστική, που τελικά δεν μπήκε ποτέ! Μάλλον δεν άρεσαν οι απαντήσεις μου, γιατί νομίζω οτι ερωτήσεις ήταν τέτοιες, που κάπως σαν να περίμεναν απαντήσεις που δεν έδωσα. Επειδή, όμως, εμένα μου άρεσε το κείμενο, σκέφτηκα να το ανεβάσω εδώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.
Ν.Π.

* Που μπορεί να βρει κανείς ένα ανάλογο μαγικό γιλέκο του ήρωά σας, του παππού Παραμυθά, για να πετάει, να μικραίνει και να ψηλώνει, να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων και των πραγμάτων; Κοστίζει ακριβά;
Δεν κοστίζει τίποτα. Αρκεί να έχετε την τύχη να πέσετε πάνω σε κάποια αετόπουλα που κινδυνεύουν από ένα φίδι και να σώσετε τη ζωή τους. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει η μαμά τους, η κυρία αετίνα, για να σας δείξει την ευγνωμοσύνη της.

* Με τους μικρούς ή τους μεγάλους τα πάτε πιο καλά; Τι εφόδια χρειάζονται ιδιαίτερα για την πρώτη κατηγορία;
Νομίζω το ίδιο. Τώρα, για να τα πηγαίνει κανείς καλά με τα παιδιά (δεν μ’ αρέσει να τα λέω μικρούς ή μικρές) το μόνο εφόδιο που χρειάζεται να ‘χεις είναι να μην έχεις ξεχάσει πώς ήσουν, τι ένοιωθες και τι ήθελες όταν ήσουνα παιδί.

* Η φαντασία, τα «ταξίδια» της σκέψης, τα όνειρα είναι εξίσου σημαντικά με τα αληθινά ταξίδια;
Όταν κάνεις αληθινά ταξίδια, κυριολεκτικά -σε άλλες χώρες- αλλά και μεταφορικά, κάνεις ταξίδια όπως το ταξίδι σε μια φιλία, σε μια ερωτική ή συντροφική σχέση, σε μια δουλειά που αγαπάς κ.λπ. τότε τα «ταξίδια» της φαντασίας, της σκέψης, είναι από ασήμαντα έως άχρηστα.


* Στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας μέσω τηλεόρασης, σινεμά, κομπιούτερ, τεχνολογικών παιχνιδιών, τι περιθώρια απήχησης κι επιβίωσης έχει η αφήγηση ή η ανάγνωση μιας ιστορίας; Πως μπορεί ο Παραμυθάς να τα κερδίσει ανταγωνιζόμενος την εύκολη λύση; Η εμπειρία σας τι λέει;
Γιατί να τα ανταγωνιστεί; Μπορεί απλώς να τα χρησιμοποιήσει κι αυτά. Μπορεί να λέει παραμύθια με όλους αυτούς τους τρόπους. Για παράδειγμα, οι τηλεοπτικές εκπομπές του Παραμυθά και το blog του, το έχουν αποδείξει αυτό με την απήχησή τους. 26 καινούργια επεισόδια περιμένουν να παιχτούν, μία ταινία μεγάλου μήκους ετοιμάζεται, ενώ έχουν μπει τα σκαριά για ένα τηλεοπτικό κανάλι και διάφορα τεχνολογικά παιχνίδια με ήρωα τον Παραμυθά.

* Στα βιβλία σας συχνά η καθημερινότητα μπλέκεται με το παραμύθι. Γιατί;
Γιατί όλη η ζωή μου υπήρξε σαν παραμύθι. Τελευταία, μάλιστα, κατέληξα στην απόφαση ότι αυτός θα είναι και ο τίτλος κάποιος αυτοβιογραφίας μου — αν αποφασίσω να την γράψω: «Μια ζωή σαν παραμύθι».

* Σε τρεις ιστορίες σας το… γαργάλημα, η μουσική κι η ζωγραφική φέρνουν αίσιο τέλος εξουδετερώνοντας τη σκανδαλιάρικη και κατσούφικη συμπεριφορά κακών μάγων. Το γέλιο και οι τέχνες κάνουν καλό;
Το γέλιο και οι τέχνες κάνουν σίγουρα καλό, αλλά στις ιστορίες που αναφέρεστε, χρησιμοποιούνται για να δείξουν ότι μπορεί κανείς πάντα να δώσει λύσεις χωρίς να χρησιμοποιήσει βία.

* Η καλοσύνη και η φιλία είναι μοτίβα που επανέρχονται στις ιστορίες σας. Λειτουργούν παρηγορητικά στα παιδιά; Στους ενήλικες λένε κάτι ή έχουν φθαρεί;
Νομίζω ότι για τα παιδιά δεν είναι θέμα παρηγοριάς, γιατί η καλοσύνη και η αίσθηση της φιλίας είναι πράγματα αυτονόητα για εκείνα. Τώρα: στους ενήλικες που έχουν κρατήσει κάποια γωνιά της καρδιάς τους όπου εκεί έχουν διατηρήσει την παιδική τους αθωότητα, σίγουρα κάτι τους λέει η καλοσύνη και η φιλία, για τους υπόλοιπους μάλλον είναι αδιάφορα.

*Πάμπολλα διαφορετικά ζώα έχουν την τιμητική τους  ιδιαίτερα στο βιβλίο σας «Οι φίλοι μου» Γιατί; Λειτουργούν καταπραϋντικά στα παιδιά;  Είστε ζωόφιλος;
Δεν το έχω σκεφτεί αυτό και πάντως δεν το κάνω για να τα «καταπραΰνω». Τα ζώα, έχουν μια γνησιότητα συμπεριφοράς που τα παιδιά με την αθωότητά τους την αναγνωρίζουν αυτόματα κι έτσι τα νοιώθουν φίλους τους ή τα φοβούνται. Όχι, δεν είμαι «ζωόφιλος», όπως δεν είμαι και «φιλάνθρωπος». Έχω δει πολλούς «ζωόφιλους» να φέρονται σκληρά στα ζώα – αλλιώς δεν θα τα σκότωναν για να τα φάνε – και «φιλάνθρωπους» να σκοτώνουν στον πόλεμο.

* Η «ομορφιά της ψυχής δε φτιάχνεται· ή την έχεις ή δεν την έχεις», λέτε σε μια ιστορία. Είναι από γεννησιμιού;  Δεν καλλιεργείται;
Ναι, έτσι νομίζω. Είναι κάτι σαν το ταλέντο να ζωγραφίζεις, να γράφεις μουσική και λοιπά: ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις.

* Ποια τα αγαπημένα σας παραμύθια; Τι ιστορίες λέτε στα εγγόνια σας;
Τα αγαπημένα μου παραμύθια είναι όλα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κι αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα είναι, «Η καμπάνα με τον μαγευτικό ήχο». Δυστυχώς δεν λέω ακόμα ιστορίες στα εγγόνια μου γιατί είναι πάρα πολύ μικρά και μένουμε και πάρα πολύ μακριά.

13 σχόλια στο “Μια συνέντευξη”

   να-τασσσάκι
   14 Μαΐου 10 στις 0:36

   για να τα πηγαίνει κανείς καλά με τα παιδιά, το μόνο εφόδιο που χρειάζεται να ‘χεις είναι να μην έχεις ξεχάσει πώς ήσουν, τι ένοιωθες και τι ήθελες όταν ήσουνα παιδί.

   Μάλιστα. Και γιατί να μην άρεσαν οι απαντήσεις σας, παρακαλώ;
   🙂

   Φιλί
   Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

   Hengeo
   14 Μαΐου 10 στις 1:04

   Όμορφες και πρωτότυπες απαντήσεις. Μόνο στο σημείο με την ομορφιά της ψυχής διαφωνώ λίγο. Όλοι άνθρωποι είμαστε και ο καθένας έχει την καλή του πλευρά, αρκεί να μπορέσει να βγει προς τα έξω..

   Καληνύχτα

   dimitrisp
   14 Μαΐου 10 στις 8:48

   οι απαντήσεις ίσως να μην άρεσαν γιατί γεννάν ερωτήματα και σε κεντρίζουν να ξανακοιτάξεις κάποια πράγματα…
   η ομορφιά είναι ομορφιά και δεν έχει αντίθετο …φίλε hengeo μην την μπερδεύεις με το καλό και το κακό που όπως λες είναι πλευρές και μάλιστα στον ίδιο τοίχο θα έλεγα.Έτσι αν φαίνεται προς τα έξω η καλή πλευρά η άλλη είναι γυρισμένη προς τα μέσα …
   Για να γνωρίσει κανείς την ομορφιά που δεν έχει σχέση με την ασχήμια χρειάζεται να ανατινάξει τους τοίχους του καλού και του κακού … θέλει ενέργεια, προσοχή, πάθος…θέλει αρετή και τόλμη.
   Καλή και όμορφη μέρα να έχουμε.

   Παναγιώτης
   14 Μαΐου 10 στις 9:07

   Βγήκε είδηση; Παραμυθάς η Ταινία; Καλοοοοοοοοοοοοοοοό !!!

   Mika
   14 Μαΐου 10 στις 9:30

   “Όχι, δεν είμαι «ζωόφιλος», όπως δεν είμαι και «φιλάνθρωπος». Έχω δει πολλούς «ζωόφιλους» να φέρονται σκληρά στα ζώα – αλλιώς δεν θα τα σκότωναν για να τα φάνε – και «φιλάνθρωπους» να σκοτώνουν στον πόλεμο.”

   Να η απάντηση που ίσως να απέτρεψε τους “καθωσπρέπει” κυρίους των “καθωσπρέπει” εφημερίδων να βάλουν την συνέντευξη…

   Προσωπικά πολύ την χάρηκα την συνέντευξη!
   Καλό ΣΚ!!!
   Φιλια

   Παναγιώτης
   14 Μαΐου 10 στις 11:33

   Πάντως κι εγώ απορώ γιατί δεν δημοσίευσαν την συνέντευξη. Οι απαντήσεις μια χαρά μου φάνηκαν, αληθινές και ειλικρινείς.

   Καραπιπέρης Γιάννης
   14 Μαΐου 10 στις 12:33

   Καλά, ο/η δημοσιογράφος τις σκέφτηκε πολύ ορισμένες ερωτήσεις τύπου: “Κοστίζει ακριβα; – Είστε ζωόφιλος; – Το γέλιο και οι τέχνες κάνουν καλό;”

   (πάλι καλά που δεν του/της είπες: “Mήπως πρέπει να μάθεις πώς παίρνουν σωστά συνέντευξη;” )

   Hengeo
   14 Μαΐου 10 στις 18:52

   Για να γίνει πιο κατανοητή η θέση μου, θα επεκτείνω το παράδειγμα του παραμυθά.

   Ναι, δεν μπορεί να έχουν όλοι το ταλέντο του Πικάσο ή του Μπετόβεν. Με λίγη προσπάθεια όμως μπορεί ο οποιοσδήποτε να γίνει φιλότεχνος, φιλόμουσος, και να δημιουργεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του 😉

   maria
   14 Μαΐου 10 στις 19:28

   χαχαχαχαχαχα! αν αυτή η συνέντευξη είχε 1 ελπίδα να βγεί έστω κάποια άλλη φορά τώρα την έχασε…..χαχαχαχαχαχαχαχα!

   Γιωτα
   14 Μαΐου 10 στις 21:51

   Καλε και γλυκε μου Παραμυθα,συντροφε των παιδικων μας χρονων οι απαντησεις σου φανερωνουν την αληθεια που πολλοι ανθρωποι εχουν ξεχασει και πολλοι αλλοι φροντιζουν να την κρατουν θαμμενη.Απαντας τοσο απλα και τοσο ουσιαστικα σαν τα λογια ενος μικρου παιδιου γι αυτο και παραμενεις στις καρδιες μας.Μην σπαταλας την καλη σου ενεργεια με κακοπροαιρετους ανθρωπους.Και τωρα ωρα για ενα καλο μηνυμα.Η τετραχρονη κορη μου ειναι ξετρελαμενη μαζι σου,βλεπουμε μαζι αποσπασματα απο την εκπομπη σου και μετα κοιταζει στον ουρανο για να σε δει να πετας…εισαι λοιπον σημαντικος για ολες τις γενιες των παιδιων μικρων και μεγαλων.Εχω μια ιδεα.Τι θα ελεγες για μια κινηματογραφικη ταινια κινουμενων σχεδιων με ηρωα τον αγαπημενο μας Παραμυθα καιdvd η μια τηλεοπτικη σειρα.Oλοι οι γονεις ψαχνουμε κατι καλο για τα παιδια μας. καληνυχτα , παιδικα φιλακια.

   Καραπιπέρης Γιάννης
   15 Μαΐου 10 στις 3:39

   “At that moment, from the right-hand path, there appeared the poor boy with the short sleeves and the wooden shoes. He had come there as quickly and by following his own path. Joyfully they ran towards each other, and held each other by the hand in the great tabernacle of Nature and Poetry, while above them sounded the invisible, holy bell. The blessed spirits floated around them and lifted up their voices in a joyful hallelujah.”

   Η μετάφραση δική σας και όσοι κατάλαβαν… Παραμυθά, συνέχισε να χτυπάς τις καμπάνες όπως έκανε κι ο Άντερσεν μπας και ξυπνήσουν τα παιδιά… Γιατί μόνο τότε θα ξυπνήσουμε κι εμείς…

Σχολιάστε