Η Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής

Το βιβλίο του Κρισναμούρτι που βλέπετε το εξώφυλλό του, κυκλοφόρησε σήμερα, οπότε αναβάλλεται το post που είχα ετοιμάσει από το Σάββατο να ανεβάσω.  “Η Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής”, είναι το δεύτερο  από μία σειρά εννέα βιβλίων που είχαν κυκλοφορήσει παλιά στα ελληνικά σε πολυτονικό και ψιλοκαθαρεύουσα, και που οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, αποφάσισαν να τα ξαναμεταφράσουμε σήμερα. Το πρώτο ήταν το  “Ελευθερία,  η Αρχή και το Τέλος” , που υπάρχει σε παλιότερο post  ΕΔΩ. Αξίζει να σημειωθεί ότι   “Η Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής”, είναι το πρώτο βιβλίο του Κρισναμούρτι που κυκλοφόρησε ποτέ στον κόσμο, το 1953, δηλαδή 60 χρόνια πριν, ακριβώς. Μέχρι εκείνη τη χρονιά, το μόνο που έκανε ο Κρισναμούρτι ήταν να δίνει ομιλίες και να παίρνει μέρος σε συζητήσεις και προσωπικές συναντήσεις. Μερικά χρόνια πριν, πείστηκε από το φίλο του τον Άλντους Χάξλεϋ να αρχίσει να γράφει βιβλία. Έχοντας δει ο Χάξλεϋ το ημερολόγιο που κρατούσε ο Κρισναμούρτι, ως πολύ κοντινός του άνθρωπος, του είχε πει ότι ήταν καλύτερος συγγραφέας από ομιλητής και ότι θα έπρεπε να αρχίσει να γράφει. Ποια χρονιά ακριβώς γράφτηκε το “Η Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής”, δεν είναι γνωστό, αλλά γράφτηκε σίγουρα στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Σήμερα, εξήντα χρόνια αργότερα από τότε που κυκλοφόρησε, διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, δεν μπορεί να μην του κάνει εντύπωση πόσο μοιάζει σημερινό. Νομίζω ότι αυτό είναι φανερό και στο απόσπασμα που έχει μπει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και σας το αντιγράφω εδώ.
Καλό βράδυ.
Π 

Η σωστή εκπαίδευση αποτελεί σίγουρα κίνδυνο για τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό και εμποδίζεται με ωμά ή επιδέξια μέσα. Η εκπαίδευση και η τροφή, όταν βρίσκονται στα χέρια των λίγων, γίνονται μέσα για την υποταγή του ανθρώπου. Και οι κυβερνήσεις, είτε της αριστεράς είτε της δεξιάς, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα όσο εμείς είμαστε αποδοτικές μηχανές κατασκευής εμπορευμάτων και όπλων. Τώρα: το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι εμείς που είμαστε απλοί πολίτες ή δάσκαλοι, που είμαστε υπεύθυνοι για τις κυβερνήσεις μας, δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το αν υπάρχει ελευθερία ή σκλαβιά, ειρήνη ή πόλεμος, ευημερία ή αθλιότητα, στον κόσμο. Ζητάμε πότε πότε καμιά μεταρρύθμιση, αλλά οι περισσότεροι φοβόμαστε να γκρεμίσουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα και να χτίσουμε μια άλλη, εντελώς καινούργια, γιατί αυτό θα απαιτούσε τη ριζική μεταμόρφωση του εαυτού μας”.

4 σχόλια στο “Η Εκπαίδευση και το Νόημα της Ζωής”

   marilia
   5 Ιουνίου 13 στις 21:59

   Καλοτάξιδο!!! Υπέροχο εξώφυλλο!!! Θα το αναζητήσω άμεσα και ελπίζω να διαβαστεί σε πιο… όμορφα μέρη απ’ ό,τι το προηγούμενο…

   AnD
   6 Ιουνίου 13 στις 20:11

   Είναι πολύ μεγάλη η σημασία της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι που καθορίζει την πορεία της κοινωνίας μας και την εξέλιξή της. Θα ήθελα όμως να πιστεύω οτι δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία πίσω από τις παραλείψεις και τα λάθη που γίνοτναι στην Παιδεία. Θέλω να πιστεύω και βλέπω πως πράγματι είναι δύσκολο να κάνεις τα πάντα σωστά. Από την άλλη βέβαια πολλά που είναι εύκολο να γίνουν δε γίνονται λες και δεν υπάρχει όντως βούληση.
   Πάντως οι άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία μας όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Απλά για να το κάνουμε θα πρέπει να έχουμε στο σημείο της αλλαγής, στη στροφή ή στο αδιέξοδο.

   Καλό απόγευμα Παραμυθά!

   δημήτρης
   6 Ιουνίου 13 στις 20:42

   …έτσι είναι!!! δεν θέλουμε αληθινά να ελευθερωθούμε! μόνο καλά να περνάμε μέσα στο κλουβί μας…αυτό ξέρουμε-αυτό εμπιστευόμαστε αιώνες τώρα!!!
   Αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουμε πορεία και 10000 χρόνια να περάσουν πάλι επίκαιρος θα είναι ο Κ! Αν αλλάξουμε τότε ίσως δούμε πως είναι να βλέπεις τα πράγματα έξω απ’ το χρόνο, όπως εκείνος τα έβλεπε!

   Μακάρι να ταξιδέψει κι αυτό το βιβλίο όπως του αξίζει: από καρδιά σε καρδιά!

   κων/να
   6 Ιουνίου 13 στις 23:38

   ”…από καρδιά σε καρδιά…” και από τάξη σε τάξη…. ας γίνει έμπνευση.

Σχολιάστε