Για τις σχέσεις

Ετοιμαζόμουν χθες να ανεβάσω ένα βίντεο, αλλά καθώς είχα σχεδόν τελειώσει  το κεφάλαιο που μετέφραζα από το  “Ο κόσμος μέσα μας” , απ’ όπου πήρα το προηγούμενο post και τρία τέσσερα ακόμα, είχα στο νου μου όλες και όλους εσάς  που μπαίνετε  σ’ αυτό το blog και  είστε παντρεμένες  και παντρεμένοι  και σκέφτηκα ότι θα σας ενδιέφεραν πολύ όσα λέγονται σ’ αυτό το κεφάλαιο. Κι όχι μόνο εσάς, αλλά και όλους. Έτσι, για μια άλλη φορά, αποφάσισα να αλλάξω post και να ανεβάσω αυτό. Σας το συστήνω να το διαβάσετε προσεκτικά, με όλη μου την καρδιά. Ο τίτλος του κεφαλαίου, είναι:  “Η μεγαλοσύνη μιας σχέσης είναι η ίδια της η ανασφάλεια”.
Σας φιλώ.
Π.

Ο Η., είπε ότι βρίσκει τη σχέση του με τη γυναίκα του πολύ δύσκολη και συγκρουσιακή· ενώ άρχισε χαρούμενα, σύντομα πέρασε σε διχόνοια και πόνο. Με ρώτησε πώς θα μπορούσε να βγει από αυτή τη σύγκρουση.

Το να ζεις, είναι το να έχεις σχέσεις, και όλες οι σχέσεις είναι οδυνηρές. Είναι η ίδια η φύση της σχέσης να γίνεται αιτία ενόχλησης. Μπορείς λογικά να σχηματίσεις ένα μοντέλο ιδανικής σχέσης, αλλά αυτό είναι μόνο μια φυγή από εκείνο που είναι γεγονός. Ένα τέτοιο διανοητικό ιδανικό, εμποδίζει την προσαρμογή και την πιθανότητα να πας πέρα από τη σύγκρουση. Τότε το μοντέλο γίνεται πιο σημαντικό από την κατανόηση· η ταύτιση εμποδίζει τη σωστή σκέψη.
Η σχέση είναι κάτι αναπόφευκτα οδυνηρό, πράγμα που φαίνεται στην καθημερινή μας ζωή.  Εάν σε μια σχέση δεν υπάρχει ένταση, παύει να είναι σχέση και γίνεται απλώς ένα ναρκωτικό, μία βολική, κοιμισμένη κατάσταση, που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν και θέλουν. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στην έντονη επιθυμία για βόλεμα και σ’ εκείνο που είναι γεγονός, ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα. Αν αναγνωρίσεις την ψευδαίσθηση, τότε μπορείς – παραμερίζοντάς την – να δώσεις όλη σου την προσοχή στην κατανόηση της σχέσης. Αν αναζητάς ασφάλεια στη σχέση, τότε είναι μία επένδυση στο βόλεμα, στην ψευδαίσθηση, ενώ η μεγαλοσύνη μιας σχέσης είναι η ίδια της η ανασφάλεια. Εάν αναζητάς ασφάλεια στη σχέση, εμποδίζεις τη λειτουργία της που φέρνει τις δικές της επενέργειες και δυστυχίες.
Σίγουρα, η λειτουργία της σχέσης είναι να αποκαλύπτει την κατάσταση όλης της ύπαρξης κάποιου. Η σχέση είναι μία διαδικασία αυτό-αποκάλυψης, αυτογνωσίας.  Η αποκάλυψη του εαυτού είναι οδυνηρή κι απαιτεί διαρκή τακτοποίηση και ευλυγισία της σκέψης και των συναισθημάτων. Είναι μια οδυνηρή πάλη, με περιόδους φωτισμένης ειρήνης. Για να ξεριζώσεις συνήθειες, απαγορεύσεις, φιλοσοφίες και δόγματα, είναι πολύ ενοχλητικό και πολύ κοπιαστικό. Αλλά η λειτουργία της σχέσης είναι να φέρει κατανόηση· και για να κατανοήσεις, η σύγκρουση μοιάζει αναγκαία. Στην πλήρη γνώση του εαυτού υπάρχει ελευθερία από ψυχολογικούς πόνους, από συγκρούσεις και σύγχυση· και η σχέση είναι ο δρόμος προς αυτή την ελευθερία. Δεν υπάρχει απομόνωση ψυχολογικά, ακόμα και για τον άνθρωπο  που αποσύρεται από τα εγκόσμια· στην κατάσταση που αποκλείονται τα πάντα γύρω σου, υπάρχει άγνοια. Τα πάντα έχουν σχέση μεταξύ τους και στην κατανόηση μιας σχέσης, με τις πιέσεις της και τις διασκεδάσεις της, τις υπερεντάσεις της και τις συγκρούσεις της, τις οδύνες και τις χαρές της, η μοναχικότητα της κατανόησης καθαρίζει τον νου και την καρδιά από τους αυτό-απομονωτικούς τοίχους κι έτσι φέρνει συνειδητοποίηση της ευλογίας του υπέρτατου.
Αλλά οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουν, παραμερίζουν τις εντάσεις στη σχέση, προτιμώντας την ευκολία και το βόλεμα μιας  εξάρτησης, μιας αδιατάρακτης ασφάλειας, ένα σίγουρο αγκυροβόλημα. Τότε η οικογένεια, η σχέση γίνεται μια φυγή· είναι η φυγή της απερισκεψίας. Κι όταν η ανασφάλεια γλιστράει αναπόφευκτα μέσα στην εξάρτηση, τότε αυτή η ιδιαίτερη σχέση μπαίνει στην άκρη και μια καινούργια αρχίζει, με την ελπίδα ότι θα δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Στις σχέσεις δεν υπάρχει ασφάλεια και η εξάρτηση το μόνο που κάνει είναι να θρέφει φόβο. Χωρίς κατανόηση της διαδικασίας της ασφάλειας και του φόβου, η σχέση γίνεται μια αναγκαστική τροχοπέδη, ένας δρόμος άγνοιας. Όλη η ζωή έχει πάλη και πόνο. Δεν υπάρχει έξοδος απ’ αυτό εκτός από τη σωστή σκέψη που έρχεται μέσα από την αυτογνωσία.

 

 

3 σχόλια στο “Για τις σχέσεις”

   ainafets
   13 Οκτωβρίου 15 στις 10:45

   Επίσης, απ΄τον ίδιο:

   Έχετε επικοινωνία με τη γυναίκα σας με τον άνδρα σας; Ίσως να έχετε στο σωματικό επίπεδο αλλά αυτό δεν είναι σχέση…
   Η οικογένεια χρησιμεύει, επίσης, ως μέσο ικανοποίησης… επειδή οι άνθρωποι με κουράζουν, θέλω να πηγαίνω στο σπίτι μου για να βρίσκω την ησυχία μου… έτσι ψάχνουμε να βρούμε τη σχέση όπου θα υπάρχει αμοιβαία ικανοποίηση και όταν δεν τη βρίσκεις αλλάζεις σχέση. Και αν είσαι παντρεμένος, παίρνεις διαζύγιο ή μένεις μαζί με τον άλλον αλλά αναζητάς ικανοποίηση κι αλλού ή πάλι, περνάς από τη μια σχέση στην άλλη μέχρι να βρεις εκείνο που ζητάς, δηλαδή ικανοποίηση, ευχαρίστηση και μια αίσθηση προστασίας και καλοπέρασης…
   Και όταν εγώ αναζητώ ικανοποίηση και εσύ δεν μου τι δίνεις, φυσικά και θα υπάρξει σύγκρουση, γιατί και οι δυο ζητάμε ψυχολογικά ασφάλεια ο ένας από τον άλλον. Όταν αυτή η ασφάλεια γίνει αβέβαιη, αρχίζεις να ζηλεύεις, να γίνεσαι βίαιος, να γίνεσαι κτητικός κ.λ.π…..

   “Η Χαρά της Ελευθερίας”

   Η συνέχεια και εδώ…

   https://ainafetst.wordpress.com/2013/09/20/reponces/

   Καλημέρα! 🙂

Σχολιάστε