Σαρδάμ

Για σήμερα είπα να ανεβάσω κάτι που έχει πλάκα και έχει σχέση με τα σαρδάμ. Σαρδάμ, όπως αυτό που λέγαμε κάνοντας πλάκα όταν είμαστε νέοι, “γλώσσεψα την μπέρδα μου”, δηλαδή, “μπέρδεψα τη γλώσσα μου”. Τα σαρδάμ γίνονται από ηθοποιούς, εκφωνητές του ραδιοφώνου, παρουσιαστές της τηλεόρασης, πολιτικούς και γενικώς ομιλητές.
Η λέξη, “σαρδάμ” είναι καθαρά ελληνική λέξη -παρόλο που δεν της φαίνεται- και σημαίνει τον αναγραμματισμό ή το μπέρδεμα των συλλαβών μιας λέξης. Η λέξη δεν έχει ετυμολογική ρίζα και προέρχεται από τον αναγραμματισμό του επίθετου  του Αχιλλέα Μαδρά. Ο Αχιλλέας Μαδράς, ηθοποιός – σκηνοθέτης,  (1875-1972) , ήταν ο πρώτος που γύρισε ελληνική κινηματογραφική ταινία. Επειδή έκανε πολλά μπερδέματα-αναγραμματισμούς την ώρα που μιλούσε, σκέφτηκε να τους δώσει όνομα. Έτσι, κάποια φορά εκεί που μιλούσε, είπε ανάποδα (από δεξιά προς αριστερά) τα γράμματα του επωνύμου του, “Μαδράς “, και δημιούργησε τη λέξη “σαρδάμ”.
Όταν ήμουν μικρός, καθόμουν ώρες μπροστά στο ραδιόφωνο κι άκουγα διάφορες θεατρικές και μουσικέςεκπομπές, αλλά και ειδήσεις, όπου γίνονταν διάφορα σαρδάμ. Θα σας μεταφέρω εδώ κάποια από τα σαρδάμ που έχω ακούσει τότε, στη δεκαετία του’50,  και τα θυμάμαι μέχρι και σήμερα:
Το πρώτο, από  μουσική εκπομπή: “….Και τώρα φίλες και φίλοι θα ακούσετε μαρούδια με τον Τώνη Τραγούδα”.  (Τραγούδια – Τώνης Μαρούδας)
Άλλο ένα από δελτίο ειδήσεων:  “Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ήρχισε την περίοδό της (περιοδεία της) ανά τας νήσους”.
Και ένα τελευταίο από κλήρωση του τότε ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Και μόλις βγήκε από την κλειτορίδα (κληρωτίδα) ο πρώτος λαχνός του λαχείου”.
Και θα κλείσω το post με δύο μικρά βίντεο. Το ένα είναι με τα καλύτερα σαρδάμ του 2014 στην τηλεόραση, και το άλλο είναι από την εκπομπή , “Ράδιο Αρβύλα” με τον  “Βασιλιά του σαρδάμ”. Καλή διασκέδαση. Καλή ψήφο.
Και καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

 

 

Σχολιάστε