Ο… πατριώτης

Το στούντιο που δουλεύουμε για να γυρίσουμε τα καινούργια επεισόδια του «Παραμυθά», είναι ένα μεγάλο στούντιο με πολλά πλατό,  μεγάλο τεχνικό εξοπλισμό και πολυάριθμο προσωπικό.

Οι φωτογραφίες που θα δείτε στο τέλος είναι:  Η πρώτη, προετοιμασία στο στούντιο του συστήματος που κρεμάνε τον «Παραμυθά» για να πετάξει. Η δεύτερη: ο “μάστορας” εδώ ως οπερατέρ, με το βηθό σκηνοθέτη και τον boom-man, και η τρίτη: ο Παραμυθάς βγαλμένος από τον φίλο του τον Άκη, που δεν είναι “παραμυθομεγαλωμένος”, αλλά είναι ακριβώς πάνω που “παραμυθομεγαλώνει” τώρα, εξαιτίας της “παραμυθομεγαλωμένης”  μάνας του!
Ανάμεσα στο προσωπικό, λοιπόν, εκτός από Έλληνες, υπάρχουν και Αφρικανοί, Πακιστανοί και Αλβανοί.  Στο πλατό όπου δουλεύουμε εμείς, υπάρχει κι ένα νέο παιδί από την Αλβανία με το – γαλλικής προφοράς (!!!) όνομα- Fation. Είναι ξύπνιος, δεν έχει την επιφυλακτικότητα ή την καχυποψία -οπότε και το κλείσιμο- που έχουν καμιά φορά οι συμπατριώτες του, είναι «ανοιχτή καρδιά» που λέμε, κι έχει εξαιρετικό χιούμορ. Αυτό το τελευταίο – που όταν είναι αληθινό συνοδεύεται από το χάρισμα του αυτοσαρκασμού – μας έκανε να ανταλλάσσουμε διάφορα «ρατσιστικά» ανέκδοτα και να συμπαθηθούμε. Και όταν θέλω κάτι  του φωνάζω: «Αλβανέ…» και μου απαντάει: «Έλα, πατριώτη…».

Σε κάποιο διάλειμμα του γυρίσματος κοιτούσα αυτό το νέο παιδί και μου ‘ρθε στο νου όλο το θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της διαίρεσης που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους,  σε όλο τον κόσμο κι αναρωτήθηκα: Άραγε υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα μας; Πιθανόν ο άλλος να έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και το δικό μου να είναι πιο σκούρο· μπορεί εσύ να είσαι πολύ έξυπνος και να ξέρεις πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα ξέρω εγώ· ή μπορεί εγώ να μην έχω βγει ποτέ από το χωριό μου, ενώ εσύ να έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, εγώ να είμαι Χριστιανός κι εσύ Μουσουλμάνος και τα λοιπά. Προφανώς υπάρχουν διαφορές: μορφής, γλώσσας, μόρφωσης, γνώσεων, συμπεριφοράς, πίστης, παράδοσης και πολιτισμού· αλλά είτε είμαστε Έλληνες είτε δεν είμαστε, είτε είμαστε Αμερικάνοι ή Ρώσοι ή Κινέζοι ή Γιαπωνέζοι ή Τούρκοι ή Αλβανοί ή άντρες ή γυναίκες ή ότι άλλο θέλετε, στην ουσία δεν υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα μεταξύ μας;  Και ποια είναι η ουσιαστική ομοιότητα; Δεν είναι ότι όλοι έχουμε φόβους, όλοι τρέμουμε την μοναξιά, όλοι θέλουμε να νοιώθουμε ασφάλεια, όλοι φοβόμαστε το θάνατο, όλοι θέλουμε να μας αγαπούν, όλοι θέλουμε να έχουμε το φαγητό μας, όλοι φοβόμαστε τον πόνο κι αναζητάμε την ευχαρίστηση, όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι; Η ουσία, λοιπόν, είναι η απόλυτη ψυχολογική ομοιότητά μας ως ανθρώπινα πλάσματα. Αλλά βλέπετε, οι επιφανειακές διαφορές καταστρέφουν την επίγνωση αυτής της ουσιαστικής ομοιότητας μεταξύ μας ως ανθρώπινα πλάσματα. Η κατανόηση αυτής της ομοιότητας και η ελευθερία που κρύβει, φέρνουν αληθινή αγάπη και μεγάλη φροντίδα. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας είμαστε παγιδευμένοι – και γι’ αυτό διαιρεμένοι – στις επιφανειακές διαφορές φυλής, φύλου, πολιτισμού, τάξης και θρησκείας. Τα διάφορα «πιστεύω» είναι κατάρα γιατί διαιρούν τους ανθρώπους και δημιουργούν ανταγωνισμό, ενώ πολλές φορές φέρνουν από φόνο έως πόλεμο. Μόνο όταν ο νους πάει πέρα από τα πιστεύω, πέρα από τις διαφορές και τις ομοιότητες, μπορεί να είναι ελεύθερος ν’ ανακαλύψει τι είναι αληθινό.

Α, ρε πατριώτη, τι μ’ έκανες και σκέφτηκα!…

Καλό Σαββατοκύριακο.
Ν.Π.

Υ.Γ. Χα, χα, χα… “Λαμογιάρικο” post!  Ενώ μοιάζει πληροφοριακό, κατά βάθος είναι ζόρικο “σεντόνι”.

shooting-2 shooting-1 shooting-3

54 σχόλια στο “Ο… πατριώτης”

   ΑΡΙΣΤΗ
   30 Απριλίου 09 στις 23:45

   Ναι – ναι nelli μου το επιβεβαιώνω. Μαζί σου. Αλλά ας όψονται τα γυρίσματα του παραμυθάκου μας. Έχει να βάλει νέο post κάτι μέεεεεεερες…………. Τι να κάνουν και τα παραμυθόπαιδα?
   Αχ nelli πως πεθύμησα τις γιγάντιες λέξεις σου. Στείλε καμία ακόμα βρε……
   Παραμυθοκαληνυχτοφιλάκια!!!!!

   Μαρία
   1 Μαΐου 09 στις 0:04

   Αριστούλα που σαι κοπελιά έτσι είπαμε; ακυβέρνητες πολιτείες; φιλιά μικρούλα!

   Παπαστρατής Ιωάννης
   1 Μαΐου 09 στις 0:28

   Καλή Πρωτομαγιά!!! 😆
   Καλό Μήνα!!! 😆

   Σε όλη τη παρέα εδώ μέσα και ειδικά στη παραμυθοοικογένεια του
   Παραμυθούλη μας!!! 8)

Σχολιάστε