“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”

Πριν λίγες μέρες, έβλεπα μία ταινία στην τηλεόραση, με θέμα της έναν τύπο που έφερνε γρουσουζιά σε όποιον τον πλησίαζε και στον εαυτό του. Στο τέλος μία κοπέλλα που ήταν έτοιμη να τον παντρευτεί, σταμάτησε το γάμο γιατί της είχε φέρει γρουσουζιά σε μια δουλειά της, που όμως την άλλη μέρα έμαθε ότι η δουλειά τελικά πήγε καλύτερα από ότι περίμενε κι αυτό οφειλόταν σε κάτι που είχε σχέση με τον “γρουσούζη”. Κι εκεί στο τέλος της ταινίας, όταν παντρεύτηκαν τελικά,  τους λέει κάποιος: “μια κακοτυχία μπορεί να φέρει μια καλοτυχία”, ή  κάτι τέτοιο. Και τότε μου ήρθε στον νου το αρχαίο μας ρητό, “ουδέν κακόν αμιγές καλού” και ατάκα, θυμήθηκα μια ιστορία σαν παραμύθι που είχα διαβάσει κάποτε κι αποφάσισα να σας την ανεβάσω, γιατί δείχνει πεντακάθαρα τη σοφία του αρχαίου ελληνικού ρητού.
Καλή εβδομάδα.
 Π. 

Κάποτε,  στην Αφρική, ήταν ένας βασιλιάς που είχε ένα φίλο κολλητό με τον οποίο είχαν μεγαλώσει μαζί .  Αυτός ο φίλος είχε την συνήθεια σε κάθε περίσταση καλή ή κακή να λέει : « Καλό αυτό » . 
Μια μέρα  πήγαν  οι δυο τους για κυνήγι και ο φίλος ανέλαβε να ετοιμάσει τα όπλα. Αλλά έκανε ένα σοβαρό λάθος και όταν ο βασιλιάς πήρε το όπλο , αυτό εκπυρσοκρότησε και εκείνος έχασε τον αντίχειρά του. Βλέποντας την κατάσταση ο φίλος είπε ως συνήθως : « Καλό αυτό ! » και ο βασιλιάς θυμωμένος απάντησε: « Όχι δεν είναι καθόλου καλό » και τον έστειλε φυλακή. Μετά από ένα χρόνο, ο βασιλιάς πήγε πάλι για κυνήγι σε μιαν άγνωστη περιοχή με άλλους φίλους του. Όμως, τους συνέλαβαν κανίβαλοι και τους φυλάκισαν για να τους μαγειρέψουν. Όταν οι κανίβαλοι ετοίμαζαν τον βασιλιά για να τον φάνε, παρατήρησαν ότι του έλειπε ο ένας αντίχειρας. Επειδή ήταν προληπτικοί και απέφευγαν να φάνε κάποιον που δεν ήταν αρτιμελής, τον άφησαν ελεύθερο και μαγείρεψαν όλους τους άλλους. 
Όταν επέστρεψε ο βασιλιάς στο ανάκτορό του, θυμήθηκε το γεγονός με το ατύχημα όπου έχασε τον αντίχειρά του και μετάνιωσε για την συμπεριφορά του στον φίλο του. Τον απελευθέρωσε αμέσως και τον προσκάλεσε στα ανάκτορα. Του είπε όλα τα γεγονότα και του λέει: «Είχες δίκιο, ήταν καλό που έχασα τον αντίχειρά μου. Λυπάμαι που σε έστειλα στην φυλακή για τόσο καιρό, ήταν πολύ κακό αυτό που σου έκανα ». 
« Όχι , ήταν καλό » απάντησε ο φίλος του.
« Μα τι εννοείς;» ρωτάει ο βασιλιάς. «Πώς μπορεί να ήταν καλό που έκλεισα εσένα, τον φίλο μου, στην φυλακή για ένα χρόνο ;». 
« Μα αν δεν ήμουν φυλακή θα ήμουν μαζί σου, οπότε εμένα θα με είχαν φάει», απάντησε ο φίλος του βασιλιά.

 

 

 

ένα σχόλιο στο ““Ουδέν κακόν αμιγές καλού””

      Χριστίνα
      30 Ιουλίου 17 στις 21:27

      Και έτσι και για τους δύο ίσχυσε και το γνωστό: Τα καλά και συμφέροντα είναι!

Σχολιάστε