Για τη Νίκη…

Μοιάζει λίγο σαν σύνθημα ο τίτλος του post, αλλά είναι μόνο ένα post για τη Νίκη Τριανταφυλλίδη που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Η Νίκη ήταν μια σπουδαία ηθοποιός και συμμαθήτρια και φίλη μου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που την εγκατέλειψε λίγο πριν να την τελειώσει για να παίξει σε μια ελληνική ταινία που της είχαν προτείνει, πράγμα που απαγορευόταν όσο ήσουν μαθητής στη Σχολή. Συνεχίσαμε κατά καιρούς να συναντιόμαστε, μέχρι λίγο πριν το 1974 που άφησα το θέατρο. Την εκτιμούσα βαθύτατα και ως άνθρωπο και ως ηθοποιό γι’ αυτό και σήμερα συγκινήθηκα όταν άκουσα στο ραδιόφωνο, οδηγώντας το απόγευμα, ότι έφυγε από τη ζωή. Έψαξα να βρω μια βιογραφία της και νομίζω ότι η καλύτερη που βρήκα είναι αυτή που σας βάζω εδώ ένα link, είναι και η μόνη που λέει ότι η μητέρα της ήταν Ρωσίδα, πράγμα που μου θύμισε ότι η Νίκη είχε αυτό που λένε για τις ηρωίδες και τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, “Ρώσικη ψυχή”. Η βιογραφία της είναι εδώ: http://himaira.blogspot.com/2013/05/blog-post_1223.html
Επίσης, εκτός από τη φωτογραφία που ανέβασα, σκέφτηκα να φτιάξω και να ανεβάσω ένα μικρό βίντεο από μια παλιά ελληνική ταινία, με πλάνα της που τη δείχνουν έτσι όπως την γνώρισα και την ήξερα. Η ταινία απ΄όπου πήρα μια μικρή σκηνή (4 λεπτά), είναι “Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ”,  μια ταινία του 1965, που πληροφορίες για την ταινία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο της. Κι αν σας κάνει και κέφι να τη δείτε όλη (κρατάει 1ώρα και 15΄) κάντε κλικ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=HaHFSSloIag  Αξίζει να δείτε τους τίτλους, για να μάθετε όλους τους συντελεστές και να δείτε τα πλάνα ενός πανέμορφου νησιού με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Καλό βράδυ.
Π.
 

 

κανένα σχόλιο στο “Για τη Νίκη…”

      ερατώ τρ.-
      2 Νοεμβρίου 15 στις 1:08

      Η μητέρα της Ευτυχία Βαλλιάνου ήταν Ελληνίδα, που οι γονείς της είχαν ζήσει στην Ρωσσία. Ρωσσίδα ήταν η εκ πατρός γιαγιά της Αλεξάνδρα Παμπετανόστσεβα.

Σχολιάστε