“Ποιο είναι το νόημα της ζωής;”

guru
Ο τίτλος του post είναι από τη γελοιογραφία που βλέπετε, που μου θύμισε κάποια πράγματα που έλεγε ο Κρισναμούρτι για τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον αποκαλούμενο “πνευματικό κόσμο”. Αυτό συμπίπτει με μια επέτειο. Τον Ιούλιο, πριν από τριάντα χρόνια, διάβασα για πρώτη φορά ένα βιβλίο του Κρισναμούρτι, που ήταν κι η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά του, που -με διάφορους τρόπους- συνεχίζεται έως σήμερα. Θέλω να ανεβάσω κατά διαστήματα εδώ, κάποια σχετικά posts, που ελπίζω να έχουν κι ένα γενικότερο ενδιαφέρον. Έτσι σήμερα, αρχίζω με αυτή τη γελοιογραφία που ανέβασε η κόρη μου στη σελίδα της στο facebook και ένα μικρό απόσπασμα από ομιλία του Κρισναμούρτι το 1985, σχετικό με εκείνο που σατιρίζει η γελοιογραφία  που βλέπετε, όπου ο επιχειρηματίας λέει στον γκουρού που έχει πάει να τον δει με το ελικόπτερό του: “Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αλλά πες το γρήγορα γιατί έχω μια σημαντική συνάντηση σε μιάμιση ώρα”.

Και να και το απόσπασμα που σας είπα:
“Είμαστε εδώ μαζί, ο καθένας σας χωριστά και ο ομιλητής, ως δυο ανθρώπινα πλάσματα, εσύ κι αυτός, όχι εκείνος κι αυτό το μεγάλο ακροατήριο, αλλά εσύ ως άτομο και ο ομιλητής που έχουν μια συζήτηση μαζί, για τις ζωές τους, για τα προβλήματά τους, για όλα τα βάσανα της ζωής· για τη σύγχυσή τους,  τις προσδοκίες τους, τις επιθυμίες τους για να πετύχουν είτε στον κόσμο των επιχειρήσεων είτε στον αποκαλούμενο θρησκευόμενο κόσμο ή τον πνευματικό κόσμο, που σημαίνει ότι η επιτυχία να φτάσει στη Νιρβάνα, στον Παράδεισο ή στη Φώτιση είναι το ίδιο με την επιτυχία στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ελπίζω να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον”.

Καλό βράδυ και καλό μήνα.
Π.

 

 

 

ένα σχόλιο στο ““Ποιο είναι το νόημα της ζωής;””

      ιωαννα
      1 Ιουλίου 14 στις 20:35

      Καλό μήνα σε όλους και ενόψει του καλοκαιριού που είμαστε λίγο πιο χαλαροί ας αναρωτηθουμε για το πραγματικό νόημα της ζωής

Σχολιάστε