Έτσι έγιναν όλα, Μαρία. Χρόνια πολλά.

ithopoios7

Ναι, αυτή που βλέπετε είναι η κόρη μου η Μαρία που στις 28 Ιανουαρίου, είναι τα γενέθλιά της. Η φωτογραφία είναι από ένα παλιό βιβλίο μου του “Παραμυθά” και εξηγεί τι είναι ο ηθοποιός. Παρόλο που έχω ξαναβάλει εδώ πριν πολλά χρόνια, το Μάρτιο του 2007, μου ‘ ρθε να το ξαναβάλω  σήμερα σαν “δώρο” για τα γενέθλιά της. Αλλά γιατί; Όπως  θα έχετε, ίσως, παρακολουθήσει, τις τελευταίες μέρες σ’ αυτά που έχω γράψει για την επίσκεψή μου στα Χανιά, έχοντας ανακαλύψει ότι ο προ-προ–πάππους μου ήταν από την Κρήτη, κατέληξα ότι η Μαρία ήθελε να πάει να ζήσει στα Χανιά, όπως κάνει τα τελευταία δύο χρόνια που ζει και δουλεύει εκεί ως δασκάλα γιόγκα, επειδή μίλησε μέσα της το DNA του Κρητικού προ-προ-προ-πάππους της, του Νικόλαου Πιλάβιου. Και ξαφνικά σήμερα, καθώς ετοίμαζα ένα ποστ για τα γενέθλιά της, έπεσα πάνω στις φωτογραφίες αυτού του βιβλίου που σας είπα. Και κοιτώντας αυτή τη τελευταία φωτογραφία του βιβλίου, σκέφτηκα ότι η στάση που είχε πάρει τότε από μόνη της – ήταν επτά χρονών – θυμίζει γιόγκα! Ε, δεν ήθελα και πολύ για να σκεφτώ ότι με προ-προ-προπάππου Κρητικό και γεννημένη με κάτι που φαίνεται ότι σχέση με τη γιόγκα μέσα της, ε… τι πιο φυσικό από το να είναι σήμερα  Δασκάλα γιόγκα στα Χανιά!  Φαίνεται, λοιπόν, ότι έτσι έγιναν όλα, Μαρία. Χρόνια πολλά, λοιπόν, με την ιστορία που οι φωτογραφίες της με έκαναν να σκεφτώ όλα αυτά.
Πριν καιρό, το 1982, είχα πάει να κάνω φωτογράφιση με τα ρούχα του “ΠΑΡΑΜΥΘΑ” για μια ιστορία του βιβλίου που θα έβγαινε, παίρνοντας μαζί και την κόρη μου την Μαρία, που ήταν τότε 7 χρονών για να βοηθήσει, μια και η ιστορία βασιζόταν σ’ αυτήν. Και να η ιστορία.

Προχτές τ’ απόγευμα που γύρισα από τη δουλειά στην τηλεόραση, με ρώτησε η κόρη μου:- Τι θα πει «ηθοποιός» μπαμπά;

ithopoios2.jpg– Ηθοποιός παιδί μου, της είπα εγώ, είναι ένας άνθρωπος που η δουλειά του είναι να λέει με ειλικρίνεια ψέμματα. Όπως κάνουν και οι δικηγόροι και οι πολιτικοί. Μόνο που ο ηθοποιός δεν λέει απλώς ψέμματα, αλλά «κάνει», «παίζει», άλλους ανθρώπους σαν να μην είναι ο εαυτός του, αλλά οι άλλοι άνθρωποι που παριστάνει στο θέατρο, στο κινηματογράφο, στα ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και που λέγονται «ρόλοι».
– Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά μπαμπά, είπε η κόρη μου.
– Πρόσεξέ με: εγώ είμαι ο Νίκος, ο μπαμπάς σου, αλλά στην τηλεόραση που δουλεύω κάνω πως είμαι ο «Παραμυθάς». «Παίζω», δηλαδή τον Παραμυθά. Είμαι ένας ηθοποιός που παίζει τον Παραμυθά. Κάτσε να σου το δείξω, καλύτερα.
Πήγα στο διπλανό δωμάτιο κι έβαλα τα ρούχα που φοράω όταν κάνω τον Παραμυθά. Έβαλα και την περούκα με τα άσπρα μαλλιά γιατί τα δικά μου είναι μαύρα, έβαψα άσπρα τα φρύδια και το μουστάκι μου, φόρεσα και τα ψεύτικα γυαλιά και ξαναγύρισα στο δωμάτιο που ήταν η κόρη μου και με περίμενε.

Και μια κι ήταν κι ένας φίλος μου φωτογράφος, έβγαζε φωτογραφίες όσο μιλούσα στη Μαρία. Και τις φωτογραφίες τις έβαλα εδώ, για να καταλάβετε κι εσείς τι θα πει «ηθοποιός».
– Ορίστε: άσπρη περούκα, άσπρα φρύδια , άσπρο μουστάκι, γυαλιά, το «μαγικό» γιλέκο, κι έγινα ο Παραμυθάς. Είμαι, δηλαδή, ένας ηθοποιός που παίζει το ρόλο του Παραμυθά.
– Βγάζουμε μαζί μια φωτογραφία, μπαμπά;
– Και δε βγάζουμε, παιδί μου. Όσοι δεν σε ξέρουν θα λένε: «Αυτό κοριτσάκι θα είναι το εγγονάκι του Παραμυθά». Κι αν θέλεις, κάποια φορά θα σου γράψω ένα ρόλο να έρθεις στην τηλεόραση να «παίξεις» το εγγονάκι μου.

ithopoios5.jpg
– Μα αφού είμαι η κόρη σου μπαμπά, πώς θα είμαι εγγονάκι σου;
– Τι σου έλεγα πριν; Θα γίνεις ηθοποιός που θα παίζει ένα ρόλο: «το εγγονάκι του Παραμυθά».

ithopoios4.jpg
– Έλα τώρα να σου δώσω ένα φιλάκι στη μύτη.

ithopoios6.jpg– Στάσου, γιατί μου τραβάς τη μύτη;
– Εσύ γιατί μου φίλησες τη δική μου;
– Μηηηη… Θα μου βγάλεις το άσπρο χρώμα από το μουστάκι…
– Θα μ΄αφήσεις να κάνω λίγο κι εγώ τον Παραμυθά;
– Ναι, ναι… σ΄ αφήνω. Άσε με.

ithopoios7.jpg
– Ορίστε. Τώρα κατάλαβες πια τι θα πει «ηθοποιός».

… Και γιατί έγινες Δασκάλα γιόγκα, θα πρόσθετα τώρα. Χα, χα, χα… Χρόνια πολλά Μαρία.
Φιλιά σε όλους
Π.

 

 

4 σχόλια στο “Έτσι έγιναν όλα, Μαρία. Χρόνια πολλά.”

Σχολιάστε