“Αν υπάρχει αγάπη…”

Καθώς διάβαζα πριν μερικές μέρες κάποια πράγματα για τη σχέση μέσα σε ένα ζευγάρι , θυμήθηκα μια φράση του Κρισναμούρτι που λέει στο τέλος ενός βίντεο ότι: “αν η αγάπη βρίσκεται εκεί (στην καρδιά εννοεί) θα έχω διαφορές με τη γυναίκα  μου; Όχι”. Έτσι αποφάσισα να βρω και να σας ανεβάσω εδώ αυτό το ενάμιση λεπτό βίντεο που θα δείτε. Να σας μόνο δυο τρία πράγματα από πού είναι αυτό βίντεο.

Τον Ιούνιο του 1984, στο Μπρόκγουντ  Παρκ  όπου βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος Κρισναμούρτι της  Αγγλίας, έγιναν τρία σεμινάρια με γενικό τίτλο, «Σεμινάριο για τη λειτουργία του εγκεφάλου»,  όπου πήραν μέρος – εκτός από τον Κρισναμούρτι – πέντε επιστήμονες: Ο ψυχίατρος  Δόκτωρ David Shainberg,  ο Φυσικός Δόκτωρ David Peat, ο Καθηγητής Νευροφυσιολογίας  Watts Bergstrom, ο Καθηγητής Νευροβιολογίας  Francisco Varela, και ο Νευροβιολόγος Lwis Hancke.
Το απόσπασμα  από τη συζήτηση που θα δούμε είναι από το τέλος της τρίτης και τελευταίας συνάντησης. Ο Ψυχίατρος, αντιδρώντας σε αυτό που είπε  ο Κρισναμούρτι ότι το πρόβλημα των ανθρώπων είναι πως ψυχολογικά δεν είναι κανείς διαφορετικός από το άλλον, εκείνος δεν το πιάνει και επιμένει λέγοντας, ότι η δυσκολία είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και ότι μπορείς να έχεις διαφορές με τον άλλον αλλά να τον αγαπάς. Σ’ αυτό το σημείο αρχίζει το βίντεο που έβαλα εδώ και όπου ο Κρισναμούρτι του λέει, δείχνοντας προς το στήθος του:  «Αν η αγάπη βρίσκεται εκεί, δεν υπάρχουν διαφορές. Αν αγαπάω τη γυναίκα μου, νομίζετε ότι θα έχω διαφορές; Όχι». Ο ψυχίατρος τον κόβει επιμένοντας  ότι αυτό είναι αντιμετώπιση από διαφορετικό επίπεδο και ότι έχεις διαφορές  με τη γυναίκα σου μέσα στην ομοιότητά σας. Κι ο Κρισναμούρτι κλείνει τη συζήτηση λέγοντας, «Όχι, όχι κύριε. Πάλι επιχειρηματολογούμε. Αυτό δεν βγάζει πουθενά. Καλύτερα να σταματήσουμε».
Αν κανείς δει αυτά τα τρία ωριαία σεμινάρια, καταλαβαίνει τι είναι εκείνο που ο Κρισναμούρτι ονομάζει «να ακούς και να καταλαβαίνεις τα πράγματα με την καρδιά», σε αντίθεση με όλους αυτούς τους επιστήμονες  που μιλάνε εγκεφαλικά, λογικά, αδιαφορώντας  γι’ αυτό που ονομάζεται, «αγάπη» και που βέβαια ανήκει στην καρδιά.
Καλό βράδυ.
Π.

4 σχόλια στο ““Αν υπάρχει αγάπη…””

   tulpoeid
   20 Αυγούστου 12 στις 0:04

   Γιατί τέτοιο “κόλλημα” ο Κρισναμούρτι να βάζει τους επιστήμονες στο ίδιο επίπεδο με τους τσαρλατάνους, ποτέ μου δεν κατάλαβα. Κι είναι ο λόγος που με έχει απομακρύνει απ’το να ασχοληθώ ιδιαίτερα μαζί του (απ’τη στιγμή δε που οι αλήθειες που λέει μπορούν να βρεθούν και από αρκετές άλλες μεριές).

   Ελπίζω ο λόγος να μην είναι η φοβία τού να δούμε τα πράγματα όπως είναι. Η διαβεβαίωση ότι βλέπει κάποιος τα πράγματα καθαρά, όταν χρησιμοποιείται ως αυθεντία για να ρίξει ένα προκάλυμμα στην αναζήτηση της γνώσης, έχει όση αξία έχουν κι οι δήθεν προσβεβλημένες φωνές των κληρικών περί αναμφισβήτητης ηθικής τους.

   Ή μάλλον όχι, ελπίζω ο λόγος να είναι ακριβώς αυτή η φοβία. Γιατί μόνο αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει τέτοια εμμονή και να διατηρήσει αγνές τις προθέσεις.

   Παραμυθάς
   20 Αυγούστου 12 στις 11:23

   Συγνώμη tulpoeid, αλλά φαίνεται πως κάτι δεν έχεις καταλάβει. Προσωπικά θα σύστηνα να ξαναδιαβαστεί ό,τι έχεις διαβάσει – αν έχεις διαβάσει – πιο προσεκτικά, αλλά δεν πειράζει…

Σχολιάστε