Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα

k-greece-2

Αυτή η φωτογραφία που βλέπετε, είναι ενός βιβλίου μου που έγραψα το 1998 και σήμερα ανακάλυψα ότι δεν σας έχω πει τίποτα γι’ αυτό εδώ. Όπως βλέπετε, ο τίτλος του είναι “Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα”.  Το θυμήθηκα χθες που με επισκέφτηκε μία κυρία, Ινδή ψυχολόγος, που είχε διαβάσει την αγγλική έκδοση του βιβλίου, στο KRISHNAMURTI CENTER στην Αγγλία! Τρελλό!  Μία Ινδή, διάβασε στην Αγγλία ένα βιβλίο που έχει σχέση με την Ελλάδα! Επειδή είχε έρθει για διακοπές, μου έγραψε και ήρθε να επισκεφτεί την Βιβλιοθήκη Κρισναμούρτι. Και σήμερα, έψαξα το blog μου και είδα ότι δεν έχω γράψει γι’ αυτό. Έτσι σήμερα αποφάσισα να πω δυο λόγια γι’ αυτό. Έτσι, μετά από αυτή την εισαγωγή, σας αντιγράφω τον πρόλογο που έχω γράψει στο βιβλίο. Αν δεν βαριέστε, διαβάστε τον.

Καλό βράδυ.
Π.

“Από τα τρία έργα τέχνης για τα οποία ο Κρισναμούρτι μίλησε με θαυμασμό σε όλη του τη ζωή τα δύο ήταν ελληνικά: ο Παρθενώνας και η Άπτερος Νίκη. Εκτιμούσε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αναφε­ρόταν συχνά σ’ αυτόν στις ομιλίες του. Και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του, την Ελλά­δα «τη λάτρευε».
Ο Κρισναμούρτι επισκέφτηκε πέντε φο­ρές την Ελλάδα: το Δεκέμβριο του 1930, τον Ιούνιο του 1933, το Μάρτιο του 1954, το Σεπτέμβριο του 1956, και το καλοκαίρι του 1957, ενώ ήταν πιθανόν ότι θα την επισκεπτόταν για άλλη μία πέμπτη φορά το Σεπτέμβριο του 1986, αλλά δεν πρό­λαβε, αφού το Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς έφυγε από τη ζωή.
Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1930 κι έμεινε στην Αθή­να στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία». Έ­δωσε μία ομιλία στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ με θέ­μα, «Ο άνθρωπος και το εγώ».
Τον Ιούνιο του 1933 οργανώθηκε μια πενθήμερη συγκέντρωση φίλων του από την 1η  έ­ως την 5 Ιουνίου, στο Καστρί, ενώ οργανώθηκε και μία δημόσια ομιλία του στις 7 Ιουνίου, στο κι­νηματοθέατρο Παλλάς, στο Σύνταγμα.
Το Μάρτιο του 1954 έμεινε κάτω από αυ­στηρό ινκόγκνιτο στην Εκάλη, όπου για δύο βδομάδες είχε συνομιλίες σε τακτικές συνα­ντήσεις με μία μικρή ομάδα φίλων του που ενδιαφέρονταν για τη φιλοσοφία του.
Το Σεπτέμβριο του 1956 έμεινε στην Αθή­να κι έδωσε τρεις ομιλίες στην αίθουσα του Παρνασσού, στην πλατεία Καρύτση, στις 24, 26 και 30 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φορά ήταν το 1957, όπου έμεινε στην Αθήνα, στην πολυκατοικία γωνία Μπενάκη και Σόλωνος, όπου είχε κάποιες προσωπικές συναντήσεις.
Χαρακτηριστικό του σεβασμού και του θαυμασμού του για την Ελλάδα, είναι ότι στην πρώτη του επίσκεψη στην Ακρόπολη, έπεσε στα γόνατα και φίλησε το χώμα”.

 

ένα σχόλιο στο “Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα”

Σχολιάστε