Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Δεκέμβριος 1930

Παρόλο που αυτό το post δεν νομίζω ότι είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, κάτι επειδή έχει τη γοητεία  του παλιού – πρώτη σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ πριν 83 χρόνια –  κάτι, και κυρίως αυτό, επειδή έχω εντυπωσιαστεί που πρόσεξα αυτό που έχω εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αποφάσισα να ανεβάσω εδώ την πρώτη σελίδα από το φύλλο της 5 Δεκεμβρίου του 1930, και μιλάει για την πρώτη φορά που Κρισναμούρτι επισκέφτηκε την Ελλάδα. Την εφημερίδα αυτή μαζί με άλλο αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το 1930 και μετά, από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν πρακτικά με τη δουλειά του Κρισναμούρτι στην Ελλάδα, μου τα έδωσε ένας φίλος, ο τελευταίος από εκείνη την παλιά γενιά πριν φύγει. Δεν ξέρω πώς έγινε και ταχτοποιώντας διάφορα στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ, έπεσα πάνω σε αυτό το πρωτοσέλιδο και πάνω που ήμουν έτοιμος να το ξαναβάλω στο φάκελό του, συνειδητοποιώ ότι έχουν στείλει δημοσιογράφο από την Αθήνα στη Γενεύη, για να πάρει συνέντευξη από τον Κρισναμούρτι μέσα στο τραίνο που μ’ αυτό ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Τι κρίμα να μην το έχω αυτό όταν έγραφα το βιβλίο μου, “Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα”. Έτσι αποφάσισα να το ανεβάσω εδώ και για όσους τους ενδιαφέρει ειδικά η εξαιρετική συνέντευξη του Κρισναμούρτι, αλλά και γενικά για τη γοητεία ενός πρωτοσέλιδου πριν 80 τόσα χρόνια , μιας εφημερίδας που υπάρχει ακόμα! Φυσικά η γλώσσα είναι καθαρεύουσα και με πολυτονικό σύστημα! Τι σπαστικό! Τις θυμάμαι έτσι τις εφημερίδες από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Το πρωτοσέλιδο είναι σε δύο κομμάτια, γιατί δεν χωρούσε να το σκανάρω ολόκληρο, αλλά θα τη βρείτε τη συνέχεια.
Καλή εβδομάδα.
Π.
Υ.Γ. Και η φράση της συνέντευξης που είναι σαν να ειπώθηκε για σήμερα:  “… Η Ευρώπη ευρίσκεται εν αναβρασμώ. Νομίζει κανείς ότι περιπατεί εις ένα ηφαίστειον. Πνευματικώς δεν ευρίσκεται εις καλόν δρόμον…” .  και μάλλον ούτε βρέθηκε ποτέ από τότε!…

 

5 σχόλια στο “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Δεκέμβριος 1930”

   Στεφανία
   4 Μαρτίου 13 στις 20:11

   Πρώτα θα σταθώ στην φωτογραφία του, είναι αυτό που λένε: Θεός!!! 😉
   Στη συνέχεια θα ξαναφρεσκάρω τη καθαρεύουσα!
   Όντως κρίμα που δεν την είχες όταν έγραψες το βιβλίο…

   δημήτρης
   4 Μαρτίου 13 στις 22:15

   “Εις αναζήτηση της απολύτου αλήθειας-Ο νεώτερος Διογένης-Περιπατεί επί ενός ηφαιστείου”
   “Ο άνθρωπος που ηρνήθη να γίνει…”,Θεός!!!
   Και μόνο γι αυτό το απόσπασμα αξίζει μια επανέκδοση!!!
   Και το ηφαίστειο ακόμη κοχλάζει…
   Ευχαριστούμε και πάλι!
   Φιλιά

   fata morgana
   17 Μαρτίου 13 στις 21:26

   πόσο χάρηκα που θυμήθηκα ξανά, αυτές τις παιδικές μου αναμνήσεις,μέσα από την σελίδα σας..κατάρχήνθα σας πω κάτι,που είμαι σίγουρος ότι δεν θα το γνωρίζετε..ο κρισναμούρτι είχε πρώτος πεί,την φράση οταν κάτι θέλεις πολύ όλο το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις,και το καπηλεύτηκε αυτός ο ψευτο συγγραφέας κοέλιο.και πλούτισε μέσω αυτής της φράσης.ο οποίος κοέλιο εχει κατακλέψει τον καστανέντα και κανείς δεν μιλά,άραγε γιατί να μιλήσουν? τον καημένο τον κάρλος,ποιος τον είχε διαβάσει..καλή σαρακοστή!!!

   Παραμυθάς
   18 Μαρτίου 13 στις 18:58

   Μήπως μπορείτε να μου πείτε πού είδατε να λέει ο Κ. αυτή την έκφραση, γιατί κοίταξα στην DATA με όσα έχει πει επί 60 χρόνια, που έχω, και δεν βρήκα τίποτα. Ευχαριστώ πολύ.

   Παναγιώτης
   21 Μαρτίου 13 στις 0:04

   Δεν αντεξα. Το λινκ εχει ενα ελληνικο αντιμασονικο ντοκυμαντερ για πολλά γέλια. (δεν σχολιάζω τα περι μασονισμου – για την ακριβεια δεν ασχολούμαι και δεν με ενδιαφερει αυτος )

   Αλλα βρήκα 2 κοινα για τον Ν.Π.

   Λεει κάπου οτι ο Κρισναμούρτι ειναι ψευτοσωσίας και οτι η γυμναστική γιόγκα είναι σατανιστικομασονικη γυμναστική που πλασάρεται στους χριστιανούς για να βαλει μεσα τους δαιμόνια κτλ.

   Επεσα κατω απο τα γέλια οταν κατάλαβα οτι ο Ν.Π. προσπαθεί να μας γνωρίσει τον αντίχριστο και η κόρη του διδάσκει σατανιστική γυμναστική !!!

   http://www.youtube.com/watch?v=m9hQwJy_j3M

   Οποιος δεν βαριέται ας το δει. Εχει πολύ γέλιο.

Σχολιάστε