Καλό μήνα με την Λούσυ και τον Κρισναμούρτι

Scarlet
Άρχισα το post με αυτή τη φωτογραφία γιατί… ε, είναι ωραίο να σου λέει, “καλό μήνα” ένα τόσο όμορφο και λαμπερό πρόσωπο, όπως της Σκάρλετ Γιόχανσον. Η φωτογραφία είναι από την ταινία “Λούσυ”, του  Luc Besson, που είδα την περασμένη εβδομάδα και μου άρεσε πολύ – αν εξαιρέσεις το τελευταίο τέταρτο που ξεφεύγει από το “φιλοσοφικό-επιστημονικό” και πάει περισσότερο στην επιστημονική φαντασία. Η υπόθεση της ταινίας έχει ως βάση της την Λούσυ που είναι μια απλή κοπέλα που βρίσκεται άθελά της μπλεγμένη με την κινέζικη μαφία. Εξαιτίας της και κατά λάθος από ένα ατύχημα, αποκτά χάρη σε ένα καινούργιο και πανίσχυρο ναρκωτικό την ικανότητα να χρησιμοποιεί όχι μόνο το 10% του εγκεφάλου της, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά σταδιακά να φτάσει να χρησιμοποιεί το 100%!  Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για την ταινία, γιατί μπορεί να θέλετε να την δείτε και να σας το χαλάσω.   Είναι αλήθεια, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι δυνατότητές του έχουν απασχολήσει και απασχολούν εδώ και χρόνια τους επιστήμονες. Η ταινία, εξελίσσεται στο τέλος σε επιστημονικής φαντασίας, αλλά η βάση της είναι επιστημονική. Κι όπως διάβασα, ένας νευρολόγος, ο Yves Agid, που βοήθησε στο σενάριο, λέει:  «Αυτό που με συναρπάζει στην ταινία, είναι ότι βρίθει αληθινών γεγονότων και πληροφοριών. (…)  Βέβαια όσο εξελίσσεται η ταινία, τόσο η ιστορία γίνεται επιστημονικής φαντασίας, αλλά βλέποντας την ταινία, πιστεύεις πως όσα γίνονται μπορεί και να είναι εφικτά, καθώς βασίζονται σε πραγματικά ευρήματα». Και τώρα θα με ρωτήσετε: “Και πού μπαίνει ο Κρισναμούρτι σε όλα αυτά;”  Χα, χα, χα… Μπαίνει εξαιτίας εκείνου που σας έχω ξαναγράψει εδώ ότι μου έλεγε η μάνα μου όταν ήμουν μικρός, “εσύ παιδάκι μου δεν έχεις ούτε ιερό ούτε όσιο”… Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Βλέποντας την ταινία, και ειδικά τον Μόργκαν Φρήμαν που είναι ένας επιστήμονας που δίνει διάλεξη για τις δυνατότητες  του εγκεφάλου και πόσο μικρό μέρος του χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι, θυμήθηκα ότι σ’ αυτό ακριβώς έχει αναφερθεί και ο Κρισναμούρτι σε κάποιες ομιλίες του, και μου είχε κάνει εντύπωση όταν το είχα πρωτοδιαβάσει. Έψαξα, λοιπόν, και βρήκα κάποια ανάλογα αποσπάσματα, και σας μετέφρασα δύο από αυτά:

1.
“…Οι επιστήμονες λένε, ίσως να το ξέρετε, ότι στους περισσότερους ανθρώπους λειτουργεί μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του εγκεφάλου τους, και επομένως η αντιμετώπιση της ζωής είναι κομματιασμένη. Καταλαβαίνετε; Μόνο ένα μέρος του εγκεφάλου μου δουλεύει δραστήρια σε όλη μου τη ζωή, μόνο ένα μέρος του. Οπότε, δεν λειτουργεί ολόκληρος  ο εγκέφαλος…”
2.
“… Τι είναι η σκέψη που σ’ αυτήν εξαρτιόμαστε όλοι για τη ζωή μας, για τις σχέσεις μας, για την αναζήτηση του τι είναι πέρα απ’ αυτήν; Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση της σκέψης. Κατ’ αρχήν, ο ομιλητής έχει συζητήσει το θέμα με πάρα πολλούς επιστήμονες της Δύσης, που έχουν ερευνήσει  το ζήτημα του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος όλου του εγκεφάλου. Μπορείτε να το παρατηρήσετε στον εαυτό σας αν εμβαθύνετε σ’ αυτό, είναι μέρος του διαλογισμού, για να ανακαλύψετε οι ίδιοι αν λειτουργεί όλος ο εγκέφαλος ή μόνο ένα μέρος, ένα πολύ μικρό μέρος…” 

Αυτά.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
Π.

 

 

2 σχόλια στο “Καλό μήνα με την Λούσυ και τον Κρισναμούρτι”

Σχολιάστε