Καλή χρονιά

images

Παρόλο που στο αμέσως προηγούμενο post ανέβασα ένα κείμενο του Κρισναμούρτι από το βιβλίο, “Ο Κόσμος Μέσα μας”, που μεταφράζω αυτόν τον καιρό, θα ανεβάσω άλλο ένα σήμερα, από τα μικρότερα του βιβλίου, που το μετέφρασα το πρωί και που νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευχηθώ καλή χρονιά, για την καινούργια σχολική χρονιά που αρχίζει τον μήνα που μπαίνει αύριο, έχει τίτλο, “Το βάρβαρο παιχνίδι της κοινωνίας”. Να θυμίσω ότι  όλα τα κείμενα του βιβλίου είναι γραμμένα από τον ίδιο τον Κρισναμούρτι, στην Καλιφόρνια, στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.
Καλό μήνα σε όλους.
Π.

Η κυρία Μ., που ήταν δασκάλα, είπε ότι τα παιδιά –όχι στις ώρες του σχολείου- παίζανε τους στρατιώτες με ξύλινα όπλα, με σπαθιά, τανκς και λοιπά και ρώτησε, πώς μπορεί κανείς να τα αποτρέψει απ’ αυτό;
Όταν όλη η κοινωνία, απάντησα,  έχει εμπλακεί σ’ αυτό το βάρβαρο παιχνίδι, το να το σταματήσουν μερικά παιδιά -που θα ενθαρρυνθούν να το ξανακάνουν από τους μεγάλους-  έχει πολύ μικρή σημασία, εκτός αν ο δάσκαλος είναι διαρκώς μαζί τους και τα βοηθάει με άλλους τρόπους ψυχαγωγίας, λογικούς και άκακους.
Εκείνη είπε ότι πιθανόν να μπορούσε να προσέχει διαρκώς ένα ή δύο παιδιά, αλλά αν τα παιδιά δεν βοηθιόνταν με συνετές οδηγίες και ορθή καθοδήγηση, να αντιληφθούν  τις συμφορές που ακολουθούν με το ξύπνημα της βαρβαρότητάς τους, σύντομα η κοινωνία θα τα απορροφήσει.
Η κοινωνία, σε τελευταία ανάλυση, είναι το άτομο ή ένα σύνολο ατόμων και αν το κάθε άτομο δεν βγάλει από μέσα του τις αιτίες που θρέφουν τον πόλεμο και λοιπά, τα εξωτερικά μπαλώματα, που αναμορφώνουν τις ίδιες αιτίες με διαφορετική αξιολόγηση, έχουν πολύ μικρή σημασία. Γι’ αυτό κι εκείνη θα έπρεπε ν’ αρχίσει με τον εαυτό της· θα έπρεπε πρώτα να κατανοήσει τον εαυτό της, γιατί με την αυτογνωσία έρχεται σωστή σκέψη.

 

 

 

Σχολιάστε