“Σας είδα στον ύπνο μου”

Krishnamurti at the age of 85

Για σήμερα σας έχω πάλι ένα μικρό κείμενο από το βιβλίο του Κρισναμούρτι ,”Ο Κόσμος Μέσα μας”, με δικές του σημειώσεις από συζητήσεις με επισκέπτες του, που μεταφράζω αυτόν τον καιρό, και που έχω ήδη   ανεβάσει  άλλα επτά κείμενα απ΄ αυτό εδώ. Το σημερινό, όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό!  Είναι για μια κυρία που τον είδε στον ύπνο της και ήρθε στον ίδιο να της εξηγήσει το όνειρό της.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

“Η κυρία Λ.,  ήρθε για να της εξηγήσω ένα όνειρο που είδε. «Σας είδα στον ύπνο μου», είπε. Ήταν ένα όνειρο στο οποίο εμφανίστηκα μπροστά της, όπως είπε, και την δίδαξα. Είπε ότι ήταν πανευτυχής γι’ αυτό και με ρώτησε διστακτικά αν ήταν αληθινό, αν θυμάμαι κι εγώ κάτι τέτοιο, και ποια ήταν η σημασία του.
Της απάντησα ότι,  “εκείνο που είναι πραγματικά σημαντικό, είναι να ανακαλύπτουμε οι ίδιοι την αληθινή σημασία του καθετί που συμβαίνει, της κάθε εμπειρίας, όπως και ενός ονείρου. Το να βασίζεσαι σε έναν άλλον για μια ερμηνεία τους, όχι μόνο  κάνει τα συμβάντα και τα υπόλοιπα να παίρνουν μια άλλη διάσταση από την πραγματική τους, αλλά επίσης ελαττώνουν την οξύτητα του νου και τον μπερδεύουν. Για να κατανοηθεί μια εμπειρία, χρειάζεται ορισμένη υπομονετική και αποστασιοποιημένη ανάλυση και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από τη λαχτάρα να κατανοήσεις ένα γεγονός ή ένα όνειρο. Ο καθένας έχει πάρα πολλές αντιδράσεις και εκδηλώσεις, εμπειρίες, εντυπώσεις και ερεθίσματα, που πρέπει να ξεχωρίσει μόνος του εκείνα που αξίζουν και τα υπόλοιπα να τα αφήσει κατά μέρος. Τώρα: έχει αυτό το όνειρό σας κάποια σημασία; Προφανώς για σας έχει. Ας δούμε αν έχει κάποια βαρύτητα. Το όνειρο το δημιούργησε η δική σας επιθυμία να καταλάβετε όσα λέω. Ίσως η δημιουργία του ονείρου, να ήταν αποτέλεσμα των δικών σας υποσυνείδητων απαιτήσεων. Ίσως να ήταν το αποτέλεσμα μιας αποκλειστικά δική σας, απομονωτικής παρόρμησης, που μπορεί να βγήκε από κρυμμένη υπεροψία και λοιπά. Αυτά τα θέματα είναι που έχουν σημασία κι όχι οι μορφές και τα σύμβολα, και το να χαθεί κανείς μέσα σ’ αυτά είναι ματαιοδοξία και χάσιμο του στόχου. Μέσα από διαρκή επίγνωση, μέσα από άγρυπνη εγρήγορση, θα πρέπει ανακαλύψετε την αιτία του ονείρου σας· και το τι σπουδαιότητα, βαρύτητα ή ασημαντότητα θα τού δώσετε, εξαρτάται από τη διαύγεια της δικής σας σκέψης και του δικού σας συναισθήματος».

 

 

 

Σχολιάστε