Για τον Φρέντυ

Ο τίτλος εννοεί τον Φρέντυ Γερμανό. Τώρα, θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Φρέντυ Γερμανός με τον “Παραμυθά” και με εμένα;  Έχει και με τους δύο. Με εμένα, έχει σχέση γιατί πρωτογνωριστήκαμε το 1963, όταν βρισκόμαστε σχεδόν κάθε βράδυ έξω από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, περιμένοντας   τις δύο συμμαθήτριες της Τρίτης Τάξη που είχαμε τότε δεσμό. Τη σχέση με τον “Παραμυθά” τη θυμήθηκα πριν λίγες μέρες, όταν ψάχνοντας να βρω φωτογραφία μου με τον Κώστα το Στυλιάρη για το post που ανέβασα, βρήκα τυχαία ένα ευθυμογράφημα του Γερμανού από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που είχε γράψει  το 1979 και όπου αναφέρεται στην εκπομπή του “Παραμυθά”. Εκείνη την εποχή, ο τότε Υφυπουργός Προεδρίας, Θανάσης Τσαλδάρης, είχε ζητήσει από τον Γενικό Διευθυντή της εποχής, Κωνσταντίνο Χόνδρο, να απολύσει την Διευθύντρια Παραγωγής Ελένη Μαβίλη, τον Διευθυντή Προγράμματος Τάσο Παπαδόπουλο και εμένα που ήμουν στο Τμήμα Παιδικών Εκπομπών. Επειδή δεν μπορούσαν να μας κατηγορήσουν στα ίσα ότι δεν τα πηγαίναμε καλά με κάποιους συνδικαλιστές που δεν μας γουστάρανε και δεν ήταν κανείς μας Νέα Δημοκρατία, προσπάθησαν να μπλέξουν με ατασθαλίες που όμως η Διοικητική Έρευνα που έγινε απόδειξε ότι ήταν στημένο. Αν κάποτε γράψω καμιά βιογραφία μου, θα πω πώς ο Χόνδρος σε μυστικό τηλεφώνημα με την Ελένη Βλάχου, συμφώνησαν να πάω και να πω τα πάντα που ήξερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που τα έβγαλε στο Κυριακάτικο φύλλο και κανένας δεν έμαθε τότε, ποιος είχε δώσει τις πληροφορίες  που δημιούργησαν πρόβλημα στον Τσαλδάρη και σε διάφορους άλλους στην ΕΡΤ. Σ’ αυτήν την περίπτωση αναφέρετε το ευθυμογράφημα του Φρέντυ Γερμανού, που θα ανεβάσω σήμερα εδώ, που είναι και η μέρα που έφυγε από τη ζωή, το 1999. Μετά τη φωτοτυπία του κομματιού από την εφημερίδα, έχω αντιγράψει όλο το κείμενο με το χαρακτηριστικό χιούμορ του Γερμανού που πιστεύω ότι θα σας διασκεδάσει.
Καλή εβδομάδα.
Π.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ
Την περασμένη εβδομάδα λύθηκε ένα μυστήριο. Μάθαμε τι έκανε όλον αυτό τον καιρό η ΕΡΤ και δεν είχε καιρό να ασχοληθεί με καινούργια προγράμματα στην Τηλεόραση. Έκανε εκθέσεις. Πράγματι, όπως αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο γραφείο του κ. Τσαλδάρη οι έξης εκθέσεις: 1) Η έκθεση Ραχανιώτη. 2. Η έκθεση Μπλέτσιου.  3. Η έκθεση Καστόρα. 4. Η έκθεση Παπαδόπουλου. 5. Η έκθεση Φακλή. 6. Άλλες 137 εκθέσεις για τις οποίες ακόμα δεν ξέρουμε τίποτε, άλλα θα μάθουμε στους προσεχείς μήνες. Με τόσες εκθέσεις στην Αγία Παρασκευή, ήταν ίσως περιττό να γίνει φέτος η Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα γλιτώναμε και τα έξοδα.
Όλα αυτά βέβαια, ξεκινούν από την αδυναμία πού έχει ο Υφυπουργός Τύπου κ. Τσαλδάρης στις εκθέσεις. Το πρώτο πράγμα πού λέει στην ιδιαιτέρα του κάθε πρωί μόλις μπει στο γραφείο του είναι: «Κάνε μου έναν καφέ και μία έκθεση». Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η αδυναμία πού έχει ο κ. Τσαλδάρης στις εκθέσεις ξεκινάει από αγάπη στα Νέα Ελληνικά ή από αγάπη στh Νέα Δημοκρατία. Το ζήτημα είναι ότι όλη η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή φτιάχνει εκθέσεις. Κάθε υπάλληλος έχει πάρει εντολή από τον κ. Τσαλδάρη να κάνει έκθεση για τον πλαϊνό του ή για τον μπροστινό του ή για τον πισινό του.
Μια έκθεση στην ΕΡΤ είναι λίγο σαν ένα φυσικό φαινόμενο. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα την προκαλέσει και πώς ακριβώς θα εξελιχθεί. Π.χ. τον περασμένο μήνα, ορισμένες παιδικές εκπομπές της ΕΡΤ είχαν κατηγορηθεί για αριστερή προπαγάνδα. (Όσοι διαβάζουν «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» θα θυμούνται την είδηση). Πιο συγκεκριμένα είχαν κατηγορηθεί οι «Παιδικές Ειδήσεις» ότι προβάλλουν τη δραστηριότητα ορισμένων αριστερών Δήμων.
Αμέσως μετά ανακαλύφθηκαν στην παιδική ζώνη της ΕΡΤ οικονομικά σκάνδαλα. Συγκεκριμένα, μια έκθεση έφερε στο φως ότι η ΕΡΤ ζημίωνε οπό μία παιδική εκπομπή, Τον «Παραμυθά», εφτά μαρκαδόρους το μήνα, δηλαδή 84 μαρκαδόρους το χρόνο ή 840 μαρκαδόρους μέσα σε δέκα χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι αν καταργηθεί η εκπομπή, η ΕΡΤ θα έχει οικονομία 64.000 δραχμές μέσα σε εκατό χρόνια και περίπου μισό εκατομμύριο μέσα σε 500 χρόνια. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε πόσα πράματα μπορεί να κάνει η Τηλεόρασή μας με μισό εκατομμύριο. Μπορεί π.χ. να αγοράσει μία κάμερα. Αυτό βέβαια για μας τούς αδαείς δεν σημαίνει τίποτε, αλλά με μια κάμερα επιπλέον η ΕΡΤ θα μπορούσε να δείξει πέντε λεπτά παλαμάκια παραπάνω από την περιοδεία τού κ. Καραμανλή στη Βόρειο Ελλάδα ή θα μπορούσε να κάνει γκρο – πλαν στο σταυρουδάκι που του έδωσε εκείνο το κοριτσάκι στην Αλεξανδρούπολη. Θα μαθαίναμε, επιτέλους, τι σταυρουδάκι ήταν. Ασημένιο, χρυσό ή Σεκάμ; Ενώ τώρα όλα αυτά τα χάσαμε… Να γιατί όλες αυτές οι σπατάλες δεν μας αφήνουν να έχουμε Τηλεόραση στην Ελλάδα.
Όπως μαθαίνω, προκείμενου να εξυγιάνει τα οικονομικά της ΕΡΤ ο κ. Τσαλδάρης αποφάσισε, να μη χαρίζεται σε κανένα. Επί παραδείγματι κάποιος τού είπε ότι κάθε φορά που ανεβαίνει ο κ. Καραμανλής στην Αγία Παρασκευή κάνει διάγγελμα, επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ με άσκοπα έξοδα. Συγκεκριμένα τού καταγγέλθηκε ότι την τελευταία φορά ο κ. Καραμανλής, επειδή δεν είχε τσιγάρα μαζί του, πήρε ΔΥΟ τσιγάρα από το πακέτο του κ. Χόνδρου και επειδή είχε ξεχάσει τον αναπτήρα του πήρε ΠΕΝΤΕ σπίρτα από το κουτί τού κ. Χαραμή. Δεδομένου ότι όλα αυτά σημαίνουν 20 τσιγάρα και 50 σπίρτα στα δέκα χρόνιο ή ΔΙΑΚΟΣΙΑ τσιγάρα και ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ σπίρτα μέσα σε εκατό χρόνια, ο κ. Τσαλδάρης τηλεφώνησε στο βοηθό του και του είπε: «Ραχανιώτη, κάνε μου μια έκθεση μέχρι τό μεσημέρι και βρες μου πόσο επιβαρύνει ο Καραμανλής με τις σπατάλες του τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ».
«Μάλιστα, κύριε Υπουργέ»
«Και, πού είσαι, Ραχανιώτη».
«Ορίστε, κύριε Υπουργέ».
«Δεν μαθαίνεις μήπως τον έχουν δει ποτέ και σε καμιά συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ;»
ΦΡ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

2 σχόλια στο “Για τον Φρέντυ”

   amalia
   22 Μαΐου 12 στις 21:16

   Χα χα χα.Πλέον το αποφάσισα.Ζω σε μια πανέμορφη χώρα με ΗΛΙΘΙΟΥΣ κατοίκους.(ήπιος χαρακτηρισμός,για να μην προκαλέσω παρεξηγήσεις)
   Ονειρεύομαι έναν κόσμο χωρίς μικροκομματισμούς και κακία.Όλοι μαζί σαν μια αγκαλιά να κοιτάμε μπροστά.(τι σαχλαμάρες που λέω κι εγώ βραδιάτικα)
   Καλή συνέχεια

   Παπαστρατής "Το Θηρίο" Ιωάννης
   26 Μαΐου 12 στις 17:27

   Ότι και να πούμε για τον αγαπημένο μου (μας) Φρέντυ είναι λίγο… Υπέροχος άνθρωπος με υπέροχο ,και έξυπνο, χιούμορ… Είναι πραγματική απόλαυση η γραφή του… Εύθυμη και ιστορική… Χαίρομαι που 18 βιβλία του κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου. Πάνω εκεί που είχε αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο του βγήκε από αριστερά η επάρατος παρ’ ολο που είχε εκείνος προτεραιότητα… 🙁 🙁 🙁

   (Περιττό να σου πω ότι ρίχνω δύο φάσκελα την ημέρα όταν περνάω απο το “μέγαρο” της ΕΡΤ. Τόσες ιστορικές εκπομπές του και να μην έχει κρατήσει ΤΙΠΟΤΑ!!! Είναι ένας από τους λόγους που εύχομαι να είχα γεννηθεί 30 χρόνια νωρίτερα…)

   Φιλί!!!

Σχολιάστε