“Δράση σημαίνει τώρα”

Εξώφ.Βιβλίο ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.B
Αυτό είναι το εξώφυλλο του καινούργιου βιβλίου του Κρισναμούρτι που κυκλοφορεί από σήμερα και που έχω μεταφράσει. Θα σας μεταφέρω εδώ ένα μικρό σημείωμα  που έχω στην αρχή του βιβλίου και μετά θα πω και δυο λόγια ακόμα, πιο προσωπικά.

“Τα κείμενα αυτού του βιβλίου – που ο αγγλικός τίτλος είναι, «The benediction is where you are» (Η ευλογία είναι εκεί που είσαι) – είναι οι τελευταίες ομιλίες που έδωσε ο Κρισναμούρτι στη Βομβάη το 1985. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό υπάρχουν στον πρόλογο της Ινδικής έκδοσης που ακολουθεί. Εδώ να πούμε ότι ο ελληνικός τίτλος, είναι από ένα μέρος της απάντησης που έδωσε ο Κρισναμούρτι στην τρίτη από τις ερωτήσεις που του έγιναν, στη δεύτερη συνάντηση με ερωτήσεις και απαντήσεις. Ανάμεσα στ’ άλλα, λέει: «Και τι είναι δράση; Δράση σημαίνει ότι δρας. Όχι, “έχω δράσει” ή “θα δράσω”. Δράση σημαίνει τώρα».
Οι ομιλίες αυτές γίνονται όταν ο Κρισναμούρτι είναι στα ενενήντα του. Ο τακτικός αναγνώστης των βιβλίων του θα παρατηρήσει ότι είναι ανεπηρέαστη  από την ηλικία, η ζωντάνια και η δύναμη του λόγου του. Και θα έλεγα ότι όπως στις Ινδίες φορούσε πάντα Ινδικά ρούχα για να μην ξεχωρίζει, έτσι και το ύφος του λόγου του έχει κάτι διαφορετικό, που δεν υπάρχει στις ομιλίες του στην Ευρώπη και στην Αμερική και που πιθανόν να έχει σχέση με την οικειότητα που εκπέμπει η σχέση του με το ακροατήριο. Αυτό είναι πιο φανερό όταν τον βλέπει κανείς στα βίντεο, όπου εκτός από τη διαφορά στα ρούχα, δεν κάθεται σε καρέκλα, αλλά κάτω,  οκλαδόν πάνω σε ένα χαλάκι. Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα δει στο ίντερνετ όπου υπάρχουν πια αρκετές ομιλίες του από τις Ινδίες”.

Με αυτό το βιβλίο είμαι πιο δεμένος από οποιοδήποτε άλλο έχω μεταφράσει έως τώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει σχέση με την πρώτη φορά που συνάντησα προσωπικά τον Κρισναμούρτι. Η πρώτη φορά που τον είδα, ήταν εκεί στη Βομβάη, τον Φεβρουάριο του 1985. Και μετά τη συνάντηση, την πρώτη από άλλες έξι που ακολούθησαν ύστερα από δική του πρόσκληση, που κάποτε θα πω γι’ αυτές, έμεινα στη Βομβάη και παρακολούθησα όλες σχεδόν τις ομιλίες του. Στο τέλος του post έχω ανεβάσει ένα πολύ μικρό απόσπασμα ενός λεπτού, από το βίντεο της πρώτης ομιλίας με απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έκαναν. Είναι το μοναδικό βίντεο από αρκετά άλλα, όπου φαίνομαι μέσα στον κόσμο. Καθώς μιλάει στην αρχή ο Κρισναμούρτι η κάμερα κάνει μια κίνηση προς το ακροατήριο  και σταματάει στην άλλη πλευρά της αίθουσας, όπου στην αριστερή πλευρά τού πλάνου, κάθονται μια κυρία, ένας κύριος και εγώ κολλητά στον τοίχο. Είμαι αυτός με τα μαύρα μαλλιά και το μαύρο μουστάκι. Εμ, είναι και 31 χρόνια πριν… Χα, χα, χα…
Για όσους ενδιαφέρονται θα πρότεινα με όλη μου την καρδιά να διαβάσουν αυτό το βιβλίο.
Καλό βράδυ.
Π.
Υ.Γ. Αύριο φεύγω για τα Χανιά στην Κρήτη, όπου το Σάββατο έχω παράσταση Παραμυθά για τα παιδιά και την Κυριακή θα δώσω ένα σεμινάριο αφήγησης παραμυθιών για μεγάλους. Θα τα ξαναπούμε τη Δευτέρα.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε