Οι μπότες

Ο «μάστορας» το έριξε έξω χτες, στη γιορτή, του και το blog θα ξαναπάρει τη σειρά του σε βίντεο από αύριο. Για σήμερα λέω να σας πω κάποια από τις ιστορίες του Χότζα και μια και σας άρεσε και το σχόλιο για το δεύτερο επίπεδο – πέρα από το κωμικό – της κάθε ιστορίας, θα σας το πω μετά όπως έκανα την προηγούμενη φορά. Λοιπόοον…
boots-b.jpgΜια μέρα, μπήκε ο Χότζας σε ένα κατάστημα από αυτά της κατηγορίας «ΦΤΙΑΞ’ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ». Με το που μπαίνει, του λέει ο μαγαζάτορας:
«Ωχ, και πάνω που ήμουν έτοιμος να κλείσω για λίγο, Χότζα μου».
«Και για πού το ‘βαλες», τον ρωτάει ο Χότζας.
«Α, πάω ν’ αγοράσω ένα ζευγάρι μπότες», απαντάει ο μαγαζάτορας, οπότε άρχισε ο Χότζας την παρακάτω συζήτηση, ρωτώντας τον:
«Έχεις δέρμα για παπούτσια»;
«Βεβαίως κι έχω».
«Έχεις καρφιά και ρετσινόκολα»;
«Φυσικά και έχω»!
«Σόλες για παπούτσια, έχεις»;
«Αστειεύεσαι, Χότζα μου, σόλες δεν θα ‘χω»!
«Κι έχεις και βερνίκι παπουτσιών»;
«Αλίμονο! Βερνίκι δεν θα ‘χω»!
«Ωραίααα… Ε, τότε γιατί δεν φτιάχνεις μόνος σου ένα ζευγάρι μπότες»;

***

Η ιστορία αυτή έχει να κάνει με το δικό μας «γνώθι σ’ αυτόν» – αποφεύγω τη λέξη «αυτογνωσία» γιατί έχει φθαρεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες αυτοαποκαλούμενες «Σχολές» που ισχυρίζονται ότι μπορούν να την διδάξουν! Ο Χότζας με την ιστορία του μας λέει ότι ο καθένας μας έχει μέσα του όλες τις πληροφορίες και τα «υλικά» για να γνωρίσει τον εαυτό του και την αλήθεια, αλλά έχουμε μάθει να περιμένουμε να κάνουν άλλοι τη δουλειά για μας, να μας καθοδηγούν και να μας λένε τι να κάνουμε, καταντώντας έτσι να είμαστε άνθρωποι από «δεύτερο χέρι». Κι όπως λέει κάποιος σοφός άνθρωπος, «μέσα μας υπάρχει το βιβλίο όλης της ψυχολογικής ιστορίας της ανθρωπότητας, αρκεί να ξέρουμε να το διαβάσουμε» και, «πρέπει κανείς να είναι ο ίδιος και ο μαθητής και ο δάσκαλος», όπως και ότι, «ο καθένας μπορεί και πρέπει να είναι φως του εαυτού του».
Καλό βράδυ.
Π.

7 σχόλια στο “Οι μπότες”

   Manos S.
   23 Μαΐου 07 στις 0:45

   Το κακό είναι πως μας έχουν κατακλείσει άνθρωποι που (από πίεση μάλλον) έχουν χάσει την προσωπικότητα τους… Γι αυτό και δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο δημόσιο (ψιλοάσχετο)! 🙂

   Citronella
   23 Μαΐου 07 στις 10:05

   Χρόνια Πολλά για τον μάστορα:)
   Ο Χότζας (ευτυχώς) έχει ακόμα πολύ περισσότερα να μάς πει από τις διάφορες “σχολές”.

   tsaperdona
   23 Μαΐου 07 στις 11:12

   καταρχήν ο ιδιοκτήτης του do it yourself θα έπρεπε να απολυθεί για κακό marketing. Τι σημαίνει πάω να πάρω μπότες??
   Να τις φτιάξεις κύριε! Τι στο καλό?
   Σε μαγαζί do it yourself δουλεύεις! Σκέτη δυσφήμιση,,,,,,

   Ή μήπως τελικά οι μπότες είναι ένα ωραίο παράδειγμα για πράγματα που ενώ φαίνονται σχετικά εύκολα να τα υλοποιήσεις,θα πρεπε τελικά να απευθυνθείς στον ειδικό?
   Γιατί υπάρχουν μπότες του σκι, αλλά και μπότες ιππασίες…….

   παραμυθά μου σε φιλώώώώώώώώώώώώ

   υγ μάλλον δεν το πιασα το νόημα εεεεε?? :΄)

   eρωτας
   23 Μαΐου 07 στις 14:46

   Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει κανείς απ’τη βολή του, από τον μικρό χαζόκοσμο του εαυτού του και να ψάξει, να δημιουργήσει λύσεις, να βρει απαντήσεις, να ζήσει! Αξιοπρεπώς πάνω απ’όλα!

   Φιλί μπαμπά.

   Ανέζα
   23 Μαΐου 07 στις 14:54

   Καλησπέρα και από μένα σε όλη την παρέα!

   Πόσο δίκιο έχει ο Χότζας σε αυτή την ιστορία. Η αλήθεια και οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Μόνο που πολύ σπάνια πια βρίσκουμε το χρόνο ή αφιερώνουμε λίγες στιγμές για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Τα σημάδια για το ποιο μονοπάτι θα διαλέξουμε και οι λύσεις για τα προβλήματα βρίσκονται στις σκέψεις μας, στην καρδιά μας, στην συμπεριφορά μας. Ο μικρόκοσμος που υπάρχει στην ψυχή μας, αποτελεί ένα μόριο της κοινωνίας και κατά συνέπεια όλου του κόσμου. Λύνοντας -όσο είναι αυτό δυνατό- τα προβλήματα μας, θα έχουμε λύσει και ένα μικρό κομματάκι των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας.

   Πάλι δοκίμιο άρχισα να γράφω …και πρέπει να στατήσω!
   Πολλά φιλιά σε όλους 😀 xxx

   rodoula-kelly
   23 Μαΐου 07 στις 16:47

   ..το φως του εαυτού του.. τι όμορφο! Και μας απαλλάσσει και από διάφορες ,πολλές φορές ,ψυχοφθόρες ψυχολογικές εξαρτήσεις.
   Την καλησπέρα μου.

   natasaki
   23 Μαΐου 07 στις 22:30

   «μέσα μας υπάρχει το βιβλίο όλης της ψυχολογικής ιστορίας της ανθρωπότητας, αρκεί να ξέρουμε να το διαβάσουμε» και, «πρέπει κανείς να είναι ο ίδιος και ο μαθητής και ο δάσκαλος», όπως και ότι, «ο καθένας μπορεί και πρέπει να είναι φως του εαυτού του».

   Πόσο όμορφα λόγια……από μια τόσο μικρή, τόσο απλή ιστορία…..
   Καληνύχτα 😉

Σχολιάστε