Μπλε φεγγάρι

blue-moon-700x525
Χθες βράδυ στις ειδήσεις, άκουσα ότι σήμερα Παρασκευή η πανσέληνος θα είναι μπλε, γαλάζια. Το πρώτο πράμα που μου ήρθε στο νου, ήταν το μπλουζ -ένα από τα πιο ερωτικά- του Έλβις Πρίσλεϋ που το χόρευα στα νιάτα μου στα πάρτι, εκεί γύρω στα 1957. Το “μπλε φεγγάρι” έχει τραγουδηθεί και από άλλους πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, όπως o Dean Martin, ο Frank Sinatra, η Βillie Holiday, ο Chris Isaak και λοιπά. Αυτά ήξερα μέχρι τώρα. Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν, ψάχνοντας στο ίντερνετ για να βρω το τραγούδι, έπεσα πάνω σε διάφορα κείμενα που έλεγαν ότι το “μπλε φεγγάρι” δεν είναι τραγούδι, αλλά ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο. Να ένα από αυτά τα κείμενα που το βρήκα στη  “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” :
Ένα ξεχωριστό φεγγάρι θα ανέβει στον ουρανό το βράδυ της Παρασκευής, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια θα γίνει ορατό το φαινόμενο του «Blue Moon». Είναι μια πανσέληνος η οποία σημειώνεται σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή είναι μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα χρόνια έχουν 12 πανσελήνους, μια κάθε μήνα. Όμως, κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει 12 σεληνιακούς κύκλους και 11 ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται κι έτσι κάθε δύο ή τρία χρόνια ανεβαίνει στον ουρανό ένα επιπλέον ολόγιομο φεγγάρι. Για την ακρίβεια, το φαινόμενο συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται «μπλε φεγγάρι», αλλά το όνομα έχει και μεταφορική σημασία. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει μια έκφραση που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια, όπως λέμε στα ελληνικά, «μία στο τόσο» και η οποία είναι η «once in a blue moon» (μία σε κάθε μπλε φεγγάρι). Υπάρχει όμως και η κυριολεξία, γιατί ένα φεγγάρι μπορεί να φέρει εκτός από μπλε χρωματισμούς, και διάφορα άλλα πράγματα, εξαιτίας διάφορων διαταραχών στην ατμόσφαιρα. Πάντως, αυτές οι «εμπλοκές» κάνουν πολλούς αστρονόμους να έχουν ενστάσεις για την ορθότητα του όρου «blue moon» Είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι, το οποίο δεν είναι κατ΄ ανάγκη πανσέληνος, μοιάζει να έχει γαλάζιο χρώμα, λόγω της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Καταγραφές αυτού του φαινομένου υπήρξαν μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και πολύ νωρίτερα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών. Η προηγούμενη φορά που συνέβη το φαινόμενο του μπλε φεγγαριού ήταν κατά τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου το 2013 και συγκεκριμένα στις 21 Αυγούστου. Ο κουτσοφλέβαρος είναι ο μυστικός παράγοντας που καθορίζει το πότε θα εμφανιστούν δύο φεγγάρια. Αν δεν υπάρχει καθόλου πανσέληνος είναι πιθανόν να υπάρχουν δύο μπλε φεγγάρια τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. Αυτό συνέβη το 1999. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2015 ο ουρανός θα φωτιστεί από ένα ολόγιομο φεγγάρι που θα προϋπαντήσει τον Αύγουστο.
Κι αφού μάθαμε την επιστημονική πλευρά του “μπλε φεγγαριού” πάμε και στην … αγαπημένη μου που είναι το τραγούδι του Πρίσλεϋ. Και πρώτα τα λόγια στα Αγγλικά που είναι λίγα και απλά:

“Blue Moon”
Blue moon,
You saw me standing alone,
Without a dream in my heart,
Without a love of my own.

Blue moon,
You knew just what I was there for.
You heard me saying a pray for
Someone I really could care for.

Blue moon,
You saw me standing alone,
Without a dream in my heart,
Without a love of my own.

Blue moon…
Without a love of my own.

Ε και θα κλείσουμε βέβαια με ένα videoclip του τραγουδιού, αφιερωμένο στη γενιά μου – του ’40 για να μην αναρωτιέστε.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

 

 

3 σχόλια στο “Μπλε φεγγάρι”

Σχολιάστε