Μία ημέρα γενεθλίων

K's birthday 2015
Αυτές οι δύο εικόνες που βλέπετε, είναι τα εξώφυλλα δύο πολύ μικρών βιβλίων. Το πρώτο – που είναι δίγλωσσο, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά-  είναι ένα βιβλιαράκι που χαρίζεται στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης Κρισναμούρτι, με πληροφορίες γι’ αυτόν και κάποια μικρά αποσπάσματα από βιβλία του. Το βιβλιαράκι αυτό, φτιάχτηκε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, αποκλειστικά για τη Βιβλιοθήκη Κρισναμούρτι, όταν ιδρύθηκε το 1986. Επειδή ήταν δίγλωσσο, στάλθηκαν κάποια αντίτυπα  και στο Ίδρυμα Κρισναμούρτι στην Αγγλία. Εκείνη την εποχή τους είχε παραδώσει η Μαίρη Λάτιενς, βιογράφος του Κρισναμούρτι, ένα ανάλογου όγκου μικρό βιογραφικό κείμενο για τα 14 πρώτα χρόνια του Κρισναμούρτι που δεν αναφέρονταν με τόσες λεπτομέρειες  στις επίσημες εκτενείς βιογραφίες του. Κι επειδή τους άρεσε πολύ το μικρό βιβλίο της Βιβλιοθήκης, μου ζήτησαν να προτείνω στον Καστανιώτη να βγάλει εκείνος, εδώ, το βιβλίο της Μαίρης Λάτιενς. Πράγμα που εκείνος το δέχτηκε και μάλιστα τους το έκανε δώρο.
ζΟ λόγος που αναφέρομαι σε όλα αυτά σήμερα, είναι ότι καθώς σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να ανεβάσω για τα γενέθλια του Κρισναμούρτι σήμερα -γεννήθηκε πριν 120 χρόνια- θυμήθηκα αυτά τα δύο βιβλιαράκια, κι αποφάσισα να πω για αυτά, για να τιμήσω τη μέρα. Το σχέδιο που υπάρχει στο βιβλιαράκι της Βιβλιοθήκης είναι σχεδιασμένο από φίλο εδώ, και είναι από φωτογραφία του Κρισναμούρτι  στα 88 του, ενώ η φωτογραφία στο μικρό βιογραφικό βιβλίο είναι του Κρισναμούρτι γύρω στα έξι του.
Ο Κρισναμούρτι γεννήθηκε στο Μαντάναπαλλη, ένα χωριό της Νότιας Ινδίας, στις 12 Μαΐου 1895, σύμφωνα με το Δυτικό ημερολόγιο, ενώ σύμφωνα με το Ινδικό, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου. Αν κανείς θέλει να μάθει περισσότερα για τη ζωή του Κρισναμούρτι, πέρα από καμιά τριανταριά βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή του στα Αγγλικά, υπάρχει μεταφρασμένη στα ελληνικά η επίσημη βιογραφία του, από τη Μαίρη Λάτιενς “Η Ζωή και ο Θάνατος του Κρισναμούρτι”, που έχουν βγάλει οι Εκδόσεις Καστανιώτη.
Και θα κλείσω αυτό το post με ένα μικρό απόσπασμα του ίδιου του Κρισναμούρτι , από αυτό το μικρό βιβλίο,  όπου μιλάει για την παιδική του ηλικία. Ας δούμε τώρα το απόσπασμα που σας είπα.
Καλό βράδυ.
Π.

“… Οι πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, επικεντρώνονται γύρω από την αγαπημένη μου μητέρα, που μας έδωσε (και στα 8 παιδιά) την τρυφερή φροντίδα για την οποία οι Ινδές μητέρες είναι γνωστές. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα το σχολείο , γιατί οι Δάσκαλοι δεν ήταν και πολύ καλοί άνθρωποι  και με έβαζαν να κάνω μαθήματα που ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Ευχαριστιόμουνα να παίζω, αρκεί τα παιχνίδια να μην ήταν πολύ έντονα, γιατί είχα πολύ ευαίσθητη υγεία. Ο θάνατος της μητέρας μου το 1905, στέρησε τα αδέλφια μου και εμένα από κάποια που μας αγαπούσε και μας νοιαζόταν πάρα πολύ, ενώ ο πατέρας μου ήταν πάντα πάρα πολύ απασχολημένος  για να μας δίνει την προσοχή του. Δεν υπήρχε πραγματικά κανείς  να μας φροντίζει…”

 

 

 

ένα σχόλιο στο “Μία ημέρα γενεθλίων”

   marilia
   14 Μαΐου 15 στις 20:29

   Έχω καιρό να ‘ρθω και δες πού έπεσα ΠΑΛΙ!!! 😀 Σ’ αυτά τα δυο!!!

   Λοιπόν, εγώ διαβάζοντας το δεύτερο τον είπα “αυτιστικό” και η φιλενάδα Κρισναμουτο…χτυπημένη μου ‘πε: “Ιιιιιιιιιιιιι!!! Άκου πώς μιλάει για τον Δάσκαλο!” χαχαχαχαχαχα Μα… μυρμήγκια;; Μυρμήγκια;;;

Σχολιάστε