“Χρειάζεται να ξαναεκπαιδευτούμε”

Και σήμερα έχω άλλο ένα κείμενο από το βιβλίο του Κρισναμούρτι, “Συναντώντας τη ζωή”, που μεταφράζω αυτό τον καιρό. Σκέφτηκα κάτι και θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας γι’ αυτό. Όλα τα θέματα που ανεβάζω εδώ, λίγο πολύ υπάρχουν και σε άλλα sites, εκτός από τα κείμενα του Κρισναμούρτι που υπάρχουν μόνο εδώ. Σκεφτόμουν, λοιπόν, μήπως σε αυτό το blog ανεβάζω αποκλειστικά και μόνο κείμενα του Κρισναμούρτι. Αν δεν σας κάνει κόπο, θα ήθελα πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας γι’αυτή τη σκέψη. 
Ευχαριστώ πολύ.

Εάν μου επιτρέπετε να επισημάνω, χρειάζεται να ξανά-εκπαιδευτούμε, όχι πηγαίνοντας σχολείο, κολλέγιο, πανεπιστήμιο –που επίσης διαμορφώνουν το μυαλό- αλλά δουλεύοντας στο γραφείο ή στο εργοστάσιο. Χρειάζεται να ξανά-εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας με το να έχουμε επίγνωση, βλέποντας πόσο είμαστε παγιδευμένοι στις λέξεις. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε ασταμάτητους πολέμους, ασταμάτητους θρήνους, θα βρισκόμαστε πάντα σε σύγκρουση και σε όλα όσα συνεπάγονται. Ο ομιλητής δεν είναι ούτε απαισιόδοξος ούτε αισιόδοξος, αυτά είναι γεγονότα. Όταν ζεις με τα γεγονότα όπως είναι, όχι με πληροφορίες από το κομπιούτερ αλλά παρατηρώντας τα, παρακολουθώντας τις δραστηριότητές σου, τις εγωιστικές επιδιώξεις σου, τότε από αυτό γεννιέται μία υπέροχη ελευθερία με όλη τη μεγάλη ομορφιά της και δύναμη.

4 σχόλια στο ““Χρειάζεται να ξαναεκπαιδευτούμε””

   Χριστίνα
   11 Ιουνίου 20 στις 20:41

   Για να είσαι ελεύθερος και κατά συνέπεια χρήσιμος δεν είναι απαραίτητο να βγεις από το πλαίσιο – το πλαίσιο θα το χρησιμοποιήσεις επικουρικά. Αναγκαίο είναι να μεταφράζεις την ζωή ανάλογα με τις συνθήκες και τους χαρακτήρες. Και γιατί ο ελεύθερος είναι χρήσιμος; Γιατί αποφασίζει ο ίδιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

   Δημητρης
   14 Ιουνίου 20 στις 3:53

   Όχι φυσικά. Βάζε και το δικό σου σχόλιο,γί’ άύτό&σέ πρότίμόύμέ! πολύτόνίκό πά πά πά

   δημητρης
   14 Ιουνίου 20 στις 11:15

   Καλημέρα! Κατ’ αρχήν θα πω το αυτονόητο:¨μου έχεις λείψει πολύ… Έπειτα μιας και μας ρωτάς, όλους εμάς που μπορεί να μη σχολιάζουμε συχνά αλλά δεν σταματήσαμε να σε διαβάζουμε, θα πω να συνεχίσεις με τις μεταφράσεις του Κρισναμούρτι που πάντα έρχονται όταν πρέπει κάτι να μας θυμίσουν αλλά να γράφεις και ό,τι θυμάσαι από αυτόν στις συναντήσεις που είχατε μια και είσαι ο μόνος έλληνας και από τους λίγους εν ζωή φίλους του Κ. Θα σου θυμίσω ότι:
   «Θα πήγαινα σε κάποιον που τον είχε γνωρίσει και μέσα απ’ αυτόν θα αποκτούσα μια αίσθηση του πώς ήταν. Θα περπατούσα μίλια για να μιλήσω με κάποιον που ήταν μαζί του: «Ήπιατε το νερό, πώς είναι;»» The Life and Death of Krishnamurti by Mary Lutyens

   «σ’ εκείνους που θα ξέρουν ότι μ’ έχετε γνωρίσει και θα ταξιδεύουν μίλια για να σας συναντήσουν και να σας ρωτήσουν για μένα, θα πρέπει να μπορείτε να μεταφέρετε, το άρωμα αυτού του ανθρώπου που γνωρίσατε» The Years of Fulfilmen by Mary Lutyens¨
   σε φιλώ !

   Τάσος
   24 Ιουνίου 20 στις 9:30

   Πέρασαν αρκετά χρόνια που μελέτησα και όχι απλά ασχολήθηκα με τον Κρισναμούρτι. Από τότε, όποτε βρίσκω κάποια δημοσίευση σχετικά μ’ αυτόν, τη διαβάζω με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει και μια ομάδα στο Facebook όπου δημοσιεύονται αποσπάσματα από τη “διδασκαλία του”.
   Ξέρεις (επέτρεψέ μου τον ενικό) τι είναι αυτό που δεν βρίσκω; Είναι το πώς αντιλαμβάνονται, αυτοί που τον διαβάζουν και μελετούν, τα λεγόμενά του.
   Προσωπικά ο Κριναμούρτι με έβαλε σε μια άλλη τροχιά σκέψης. Η διδασκαλία του συνοψίζεται σε “πέντε πράγματα”, τρόπος του λέγειν. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο ίδιος.

   Επειδή όμως όποιος παίζει μόνος του στο γήπεδο πάντα νικάει, καλό θα ήταν να εμφανισθούν απόψεις για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τα λεγόμενά του. Έτσι θα ξέρει και ο καθένας από μας τι έχει εισπράξει.

Σχολιάστε