Ζαβαρακατρανέμια

Για σήμερα έχω ανεβάσει ένα παλιό τραγούδι του Μαρκόπουλου που μου αρέσει  ακόμα και που μου θυμίζει τα νιάτα μου στα χρόνια της Δικτατορίας. Ίσως οι νεότεροι να μην το έχετε ακούσει. Αλλά να σας αντιγράψω πρώτα τους στίχους, και μετά θα σας πω γιατί μου ήρθε να το ανεβάσω σήμερα. και θα βάλω το βίντεο με το τραγούδι στο τέλος.

Ζαβαρακατρανέμια ζαβαρακατρανέμια
Αλληλούια αλληλούια
Ζαβαρακατρανέμια ίλεως ίλεως
λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
Αλληλούια αλληλούια
Ίλεως ίλεως ίλεως
ίλεως ίλεως νέμια
Ίλεως ίλεως ίλεως ίλεως
λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
Αλληλούια αλληλούια
Ζαβαρακατρανέμια ζαβαρακατρανέμια
Αλληλούια αλληλούια
Ζαβαρακατρανέμια ίλεως ίλεως
λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
Αλληλούια αλληλούια
Αλληλούια αλληλούια

Μόλις σήμερα, περίπου πενήντα χρόνια μετά από τότε που το πρωτάκουσα, έμαθα από ένα site ότι τα ακαταλαβίστικα λόγια του τραγουδιού δεν ήταν παραξενιά του Μαρκόπουλου όπως νομίζαμε τότε στην παρέα μου, αλλά ήταν ένα αντιδικτατορικό τραγούδι και οι στίχοι του, που δεν ήξερε κανείς τι σημαίνουν,  έκρυβαν κάποια μηνύματα που έτσι δεν μπορούσε να τα καταλάβει η λογοκρισία της χούντας τότε. Φαίνεται ότι όλα αυτά τα έχει εξηγήσει ο σε εκπομπή της ΕΡΤ  ο ίδιος ο συνθέτης. Όμως τα λόγια τελικά δεν έχουν και πολύ σημασία καθώς η μουσική είναι εξαιρετική και η φοβερή φωνή του Ξυλούρη είναι σαν ένα από τα όργανα της ορχήστρας. Και να τι κρύβουν αυτές οι λέξεις, για όσους δεν το ήξεραν, όπως  εγώ:

Η λέξη «αλληλούια» δεν είναι η γνωστή εβραϊκή λέξη, αλλά η ελληνική λέξη «αλληλουχία» (με τη διαφορά ότι αφαιρέθηκε το χ).
Η λέξη «ζάβαρα» προέρχεται από τη λέξη Ζευς και σημαίνει λάβαρα.
Η λέξη «κάτρα» σημαίνει μαύρα.
Η λέξη «νάμα» σημαίνει βάπτισμα.
Η λέξη «λάμα» σημαίνει λάμα (μαχαιριού).
Η λέξη «νέμια» σημαίνει ηρεμία.
Η λέξη «ίλεως» σημαίνει σπλαχνικός (έλεος).

Το τραγούδι πρωτοακούστηκε με τη φωνή του ίδιου του Μαρκόπουλου στην ταινία “Επιχείρησις Απόλλων”, μια Ελληνοσουηδική ταινία του 1968. Οι εκτελέσεις του Ξυλούρη έγιναν  το 1971 και  το 1975 και είναι συγκλονιστικές.  Απίστευτο κομμάτι! Κι όπως σας έχω ξαναπεί εδώ, ο Ξυλούρης είναι ένας από τους τρεις αγαπημένους μου Έλληνες τραγουδιστές  μαζί με τον Μητροπάνο και τον Μπιθικώτση.

Κλείνοντας, επειδή post θα ξαναβάλω την Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα ήθελα να αφιερώσω το τραγούδι στην… σύζυγό μου Στεφανία, γνωστή ως Μάγισσα Άιναφετς, που την Τρίτη, στις 12 του μήνα, έχει τα γενέθλιά της και θα ανεβάσει και το ανάλογο post  στο  blog  της για όσους την παρακολουθούν.

Καλή εβδομάδα.
Σας φιλώ
Π

 

 

 

 

 

4 σχόλια στο “Ζαβαρακατρανέμια”

Σχολιάστε