Ένας … ξύπνιος φοιτητής

αρχείο λήψης
Με το δίκιο σας θα μου πείτε, τι νόημα έχει αυτός ο ουρανοξύστης εδώ; Σωστά. Διαβάστε, λοιπόν το παρακάτω κείμενο,  που είναι  μία αληθινή ιστορία και θα δείτε.

Πριν χρόνια, σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Δανίας, ο Καθηγητής Φυσικής έβαλε το παρακάτω ερώτημα στους φοιτητές του:
«Να περιγράψετε πώς µπορούµε να µετρήσουµε το ύψος ενός ουρανοξύστη χρησιµοποιώντας ένα βαρόµετρο».
Ένας από τους φοιτητές απάντησε: «Δένετε ένα µακρύ σπάγκο στο λαιµό του βαρόµετρου και στη συνέχεια κατεβάζετε το βαρόµετρο από την ταράτσα µέχρι να αγγίζει το έδαφος. Το ύψος του κτιρίου θα ισούται µε το µήκος του νήµατος συν το µήκος του βαρόµετρου».
Αυτή η πρωτότυπη απάντηση εξόργισε τόσο τον Καθηγητή, που έκοψε το φοιτητή στο συγκεκριµένο µάθηµα. Ο φοιτητής προσέφυγε στις αρχές του Πανεπιστηµίου, ισχυριζόµενος ότι η απάντησή του ήταν αναµφίβολα σωστή και ότι αδίκως κόπηκε.
Το Πανεπιστήµιο όρισε έναν άλλο Καθηγητή να διερευνήσει το θέµα και να αποφασίσει εάν έπρεπε να κοπεί ο φοιτητής ή όχι. Ο κριτής αυτός θεώρησε ότι η απάντηση που δόθηκε ήταν πράγµατι σωστή, αλλά δεν φανέρωνε καµία αξιοσηµείωτη γνώση Φυσικής.
Για να διαλευκανθεί τελείως το θέµα, αποφασίστηκε να καλέσουν το φοιτητή και να του αφήσουν έξι λεπτά, µέσα στα οποία αυτός θα έπρεπε να δώσει µια προφορική απάντηση   που να µην είναι τόσο απλοϊκή, αλλά να δείχνει κάποια εξοικείωση µε τις βασικές αρχές της Φυσικής.
Για πέντε λεπτά ο φοιτητής έµεινε σιωπηλός, βαθιά απορροφηµένος στις σκέψεις του. Ο Καθηγητής του θύµισε ότι ο χρόνος τελειώνει και ο φοιτητής απάντησε ότι είχε στο µυαλό του µερικές ιδιαίτερα σχετικές απαντήσεις, αλλά δε µπορούσε να αποφασίσει ποια να χρησιµοποιήσει.
Στην προτροπή να βιαστεί, απάντησε ως εξής: «Κατ’ αρχήν, θα µπορούσαµε να ανεβάσουµε το βαρόµετρο στην ταράτσα του ουρανοξύστη, να το αφήσουµε να πέσει και να µετρήσουµε το χρόνο που κάνει µέχρι να φτάσει στο έδαφος. Το ύψος του κτιρίου µπορεί να υπολογιστεί τότε από τον τύπο: H=gt2 /2. Όµως, δε θα το συνιστούσα γιατί θα ήταν κρίµα για το βαρόµετρο».
«Μια άλλη εναλλακτική απάντηση» είπε ο φοιτητής «είναι η εξής: Εάν υπάρχει ηλιοφάνεια, θα µπορούσαµε να µετρήσουµε το ύψος του βαρόµετρου, να το στήσουµε όρθιο στο έδαφος και µετά να µετρήσουµε του µήκος της σκιάς του. Στη συνέχεια µετρούµε το µήκος της σκιάς του ουρανοξύστη, και µε απλό τρόπο µπορούµε να υπολογίσουµε το πραγµατικό ύψος του ουρανοξύστη µε αριθµητική αναλογία».
«Αλλά, εάν θα θέλατε να αντιµετωπίσετε το θέµα µε ιδιαίτερα επιστηµονικό τρόπο, θα µπορούσατε να δέσετε ένα µικρού µήκους νήµα στο βαρόµετρο και να το θέσετε σε ταλάντωση σαν εκκρεµές, πρώτα στο έδαφος και µετά στην ταράτσα του ουρανοξύστη. Το ύψος θα µπορούσε να βρεθεί µετρώντας και συγκρίνοντας τις δύο περιόδους, οι οποίες είναι αντιστρόφως ανάλογες των τετραγωνικών ριζών των επιταχύνσεων της βαρύτητας στο έδαφος και στο ύψος του ουρανοξύστη. Η επιτάχυνση της βαρύτητας εξαρτάται µε τη σειρά της από το ύψος από την επιφάνεια της γης και συνεπώς γνωρίζοντας την επιτάχυνση της βαρύτητας στην ταράτσα βρίσκουµε το ζητούµενο ύψος». «Α!» συνέχισε ο φοιτητής, «Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος, όχι κακός: Αν ο ουρανοξύστης διαθέτει εξωτερική σκάλα κινδύνου, θα ήταν ευκολότερο να ανεβεί κανείς τη σκάλα βάζοντας διαδοχικά σηµάδια επαναλαµβάνοντας το µήκος του βαρόµετρου. Μετά θα ήταν εύκολο να υπολογίσει το ύψος του ουρανοξύστη προσθέτοντας όλα αυτά τα µήκη. Αλλά, αν απλώς θα θέλατε να είστε ιδιαίτερα βαρετός δίνοντας µια ορθόδοξη απάντηση, θα µπορούσατε να µετρήσετε την ατµοσφαιρική πίεση στην ταράτσα και στο έδαφος και να µετατρέψετε τη διαφορά των millibars σε ανάλογη διαφορά σε µέτρα.»
«Όµως, επειδή ως φοιτητές παροτρυνόµαστε συνέχεια να ασκούµε την ανεξαρτησία του µυαλού µας και να εφαρµόζουµε επιστηµονικές µεθόδους, αναµφίβολα ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να χτυπήσουµε την πόρτα του θυρωρού και να του πούµε: “Αν θέλεις να αποκτήσεις ένα ωραίο καινούριο βαρόµετρο, θα σου χαρίσω αυτό εδώ,  αν µου πεις το ύψος του ουρανοξύστη».

Ο φοιτητής ήταν ο Niels Bohr. Δεν τον είχα ξανακούσει ποτέ μου!!  Είναι  ο µόνος Δανός που τιµήθηκε µε το βραβείο Νόµπελ Φυσικής. Ο Νιλς Μπορ (Niels Henrik David Bohr, 1885 – 1962), σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και είχε σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντομηχανικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μετά τον Αϊνστάιν θεωρητικός φυσικός του 20ου αιώνα. Εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας  και ήταν υπέρμαχος της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Δημιουργός της πρώτης κβαντικής θεωρίας του ατόμου και από τους θεμελιωτές της κβαντικής φυσικής, ο Μπορ είχε καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξή της για περισσότερο από 50 χρόνια. Το έργο του, τεράστιο σε σπουδαιότητα, τιμήθηκε με πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Νόμπελ Φυσικής.
Και να κλείσω, λέγοντας ότι προσωπικά θα του έδινα Νόμπελ … “ανεξαρτησίας του μυαλού”, γι’ αυτό που είπε ότι θα έκανε με τον θυρωρό! Χα, χα, χα… Ήταν όντως απίστευτο μυαλό ο τύπος!!!
Καλή εβδομάδα.
Π.

 

 

Σχολιάστε