Χελώνα και Λαγός

Λέω να βάλουμε ένα παραμύθι για το Σαββατοκύριακο. Ελπίζω να είσαστε ακόμα σε διακοπές -εγώ, τέλος- και να το ακούσετε με τα παιδάκια σας ή μόνοι σας, με την ησυχία σας. Αυτή την κλασσική ιστορία του Αίσωπου για το λαγό και τη χελώνα την διάλεξα, γιατί είναι σε μια λιγότερο γνωστή παραλλαγή, και έχω γελάσει με τις φωνές που έκανα στα νιάτα μου, το 1981. Και να σας πω κάτι για την ιστορία  του πράγματος, να σας πω ότι αυτό το να κάνω όλες τις φωνές, το πρωτοσκέφτηκα το 1975, όταν γεννήθηκε η κόρη μου και τότε σκέφτηκα ότι όταν σε λίγα χρόνια θ’ αρχίσω να της λέω παραμύθια, θ’ αλλάζω τη φωνή μου, ανάλογα με το ποιος ήρωας του παραμυθιού μιλάει.  Εκείνη τη χρονιά ακριβώς, έχοντας βαρεθεί να παίζω στο θέατρο κι επειδή έπρεπε κάπως να βγάζω χρήματα μου ήρθε η ιδέα κι έκανα μία πρόταση για ραδιοφωνική εκπομπή στον Μάνο Χατζιδάκι, Διευθυντή της Ραδιοφωνίας τότε, την ΠΑΙΔΙΚΗ  ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, όπου διάβαζα κλασσικά παιδικά μυθιστορήματα και για λόγους οικονομίας πρότεινα να κάνω όλες τις φωνές, κι αυτό το κόλπο έπιασε και πήρα την εκπομπή. Την ίδια αρχή, σκέφτηκα να κρατήσω και αργότερα, το 1978, όταν ήταν να κάνω τον ΠΑΡΑΜΥΘΑ. Οπότε, όταν το 1981, μου πρότειναν να ηχογραφήσω τις 6 κασέτες με κλασσικά παραμύθια, ακολούθησα την ίδια ιδέα. “Καλή ακρόαση”, λοιπόν, όπως λέγαν παλιά στο ραδιόφωνο και καλή Κυριακή.
Σας φιλώ.
Π.
Υ.Γ. Α, ναι! Συγνώμη, ξέχασα να σας πω τι είναι αυτή η φωτογραφία. Ναι, δεν είναι ούτε λαγός ούτε χελώνα, είναι μια φωτογραφία που έβγαλα την κόρη μου, πριν λίγες μέρες στη Σκιάθο. Μια και σας την ανέφερα ως αιτία να κάνω όλες τις φωνές στα παραμύθια, είπα να βάλω και μια φωτογραφία της. Όοοοχι…  δεν έγινε έτσι από τα παραμύθια μου, είναι “ανάποδο” παιδί από τότε που γεννήθηκε… Τι  να κάνεις; Αγάπα το παιδί σου με τα ελαττώματά του.

[audio:http://www.fileden.com/files/2009/9/2/2562339/par1/1_8-Xelwna-kai-lagos.mp3]

10 σχόλια στο “Χελώνα και Λαγός”

   Μαρία
   27 Αυγούστου 10 στις 20:35

   κοιτα είναι μια καλή λυση ετσι αναποδα που είναι τα πραγματα ίσως σε αυτη τη σταση να βλέπαμε σωστα… είναι θεμα οπτικής λιγη φαντασία χρειαζεται!!!!

   να-τασσσάκι
   27 Αυγούστου 10 στις 22:08

   Το παραμύθι είναι πολύ καλό -ό,τι έπρεπε, καιρό είχες να μας “πεις” (λέει ο Άκης)

   Επίσης ο Άκης λέει, μια χαρά είναι έτσι ανάποδα η Μαρία, την επόμενη φορά που θα συναντηθούν θα κάνει κι αυτός!
   😆

   Φιλί, 2 μέρες ακόμα στη θάλασσα για μας,
   καλώς ήρθατε κι από δω

   Margo
   28 Αυγούστου 10 στις 13:23

   Ευχαριστούμε πολύ για το παραμύθι μας άρεσε πάρα πολύ.. με το μας εννοώ εμένα με τα δυο μικρά μου 3 και 5 τα οποία έχουν παθιαστεί με τον Παραμυθά από το you tube και έχω βρει το μπελά μου. Δεν μου αφήνουν καθόλου τον υπολογιστή:)

   Καλό Σαββατοκύριακο!

   dimitrisp
   29 Αυγούστου 10 στις 19:09

   ευχαριστούμε για το παραμύθι, θα το ακούσουμε το βράδυ με τα παιδιά μας που μόλις επέστρεψαν.
   Όσο για τη Μαρία …κάτι θα της έκανε ο Παραμυθάς ή ο φίλος του ο Νίκος και προτίμησε να μετρήσει τα κύματα ανάποδα 🙂
   Φιλιά με αύρα φθινοπωρινή

   Μάγισσα Κίρκη
   29 Αυγούστου 10 στις 19:44

   Δεν φαντάζεστε πόση συγκίνηση αισθάνθηκα μπαίνοντας εδώ, ειδικά στο άκουσμα του παραμυθιού.Αν κάτι υπάρχει που δεν μπορώ να ξεχάσω σε εσάς είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος που αλλάζετε τη φωνή σας και κάνετε τις ιστορίες απίστευτα παραστατικές, δεν έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής άλλον άνθρωπο να υποδύεται ηχητικά τόσους ρόλους ταυτόχρονα. Έχω όλες τις κασσέτες με τα παραμύθια που αφηγείστε και τα κρατώ σαν ένα είδους “κειμήλιο” και για τα δικά μου παιδιά στο μέλλον. Μακάρι σήμερα να υπήρχαν παραμυθάδες όπως εσείς γιατί στις μέρες μας έχουμε πήξει στους παραμυθάδες της Βουλής (κι είναι και άφωνοι!).
   Όποτε αναρτήσετε ξανά κάποια ιστορία όπως αυτή, θα σας παρακαλούσα θερμά αν μπορούσατε να είναι εκείνη με τον Μαντολόη.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ομορφύνατε τα παιδικά μου χρόνια να’ στε πάντα καλά 🙂

Σχολιάστε