Χρήστος Τσάγκας

Αυτή τη φορά θα αναβάλω το ανέβασμα του post για το γάμο, το δεύτερο μέρος, για ένα λόγο που είναι εκτός προγράμματος. Γράφοντας το post για να το ανεβάσω το βράδυ, μου ήρθε ένα e-mail που έλεγε ότι χθες πέθανε ο φίλος μου και συμμαθητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Χρήστος Τσάγκας.  Σίγουρα κάπου θα τον έχετε δει: θέατρο, τηλεόραση ή  κινηματογράφο! Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με το θάνατο ενός φίλου μου και τώρα κι αυτή, το ίδιο,  με ενός άλλου! Θα ήθελα να βάλω εδώ δυο λόγια για τον Χρήστο, παρμένα από το e-mail  που πήρα, της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ.

“Ο Χρήστος Τσάγκας σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε σημαντική διαδρομή στη ζωή του Ελληνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς: Χορν, Παπαμιχαήλ, Μυράτ, Ζουμπουλάκη, Παξινού, Μ.Μερκούρη, Α.Συνοδινού κ.ά. Υπήρξε σκηνοθέτης σε 40 και πλέον θεατρικά έργα και συνιδρυτής του «Παλκοσένικου» και του θεάτρου Κνωσός, όπου ανέβασε επιλεγμένα έργα κλασικού ρεπερτορίου και πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 40 θεατρικά έργα, ενώ 27 κινηματογραφικά έργα και 21 τηλεοπτικά συμπληρώνουν την μεγάλη του παρουσία στο Ελληνικό θέατρο. Τελευταίο δημιουργικό του έργο ήταν η απαγγελία του σε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη που κυκλοφόρησε υπό την μορφή κασετίνας CD”.

Και θα ήθελα να κλείσω αυτό το σύντομο  post, ανεβάζοντας εδώ την πρώτη ταινία μικρού μήκους που έκανε ο γιος μου ο Κωνσταντίνος στα 18 του, το ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΙΘΗΚΑ, όπου είναι πρωταγωνιστής ο Χρήστος. Την ταινία αυτή την έχω ανεβάσει και τον Ιανουάριο του 2010, αλλά θα ήθελα να την ξανανεβάσω τώρα εδώ -και όχι απλώς να βάλω ένα link  στο παλιό post- στη  μνήμη του Χρήστου.
Θα τα πούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Καλό βράδυ
Σας φιλώ πολύ.
Π.

6 σχόλια στο “Χρήστος Τσάγκας”

   Καραπιπέρης Γιάννης
   18 Μαρτίου 11 στις 18:24

   Θα παραθέσω τα λόγια του Γιάννη Σκληβανιώτη, αγαπημένου του φίλου:

   “Μια μεγάλη απώλεια για την Τέχνη για όλους μας ο θάνατος του αγαπημένου φίλου Χρήστου Τσάγκα. Έλαμψε ήθος ποιών με τα υποκριτικά και απαγγελτικά του χαρίσματα. Δουλευταράς ακάματος με ξεχωριστεί προσφορά στους αρχαίους τραγικούς και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, τίμησε τη χώρα μας και στο εξωτερικό.
   Βοιωτός, δεν αποσπάσθηκε ποτέ η ψυχή του από τα χώματά της κι από το λαό της.
   Για όλα τούτα η ζωή των πλήρωσε με την τραγική πρόωρη απώλεια της αγαπημένης κόρης του και από την οποία ποτέ δεν μπόρεσε να συνέλθει.
   Χρωστάει πολλά η μικρή μου προσφορά στην ποιητική τέχνη, στον Χρήστο Τσάγκα. Συγκλονισμένος Χρήστο σ’ αγαπώ όπως κι όλοι που σε γνώρισαν είτε σαν απλό άνθρωπο, είτε σαν σπάνιο και άξιο καλλιτέχνη.”

   Μόλις πριν λίγο καιρό τον είδα σε παρουσίαση στον Ιανό:
   http://www.youtube.com/watch?v=jdLH1eZOYl4

   Καλό του ταξίδι, ΑΞΙΟΣ…

   Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης
   18 Μαρτίου 11 στις 22:11

   Αξιόλογος ηθοποιός.Πολύ καλός στην απαγγελία.Καταπληκτικός ηθοποιός.Τον είχα είχα γνωρίσει από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.Μου άρεσε πολλύ στους “Παππούδες εν δράσει”.

   Καλό ταξίδι Χρήστο.Είσαι μαζί με τη κόρη σου πια.Θα μας λείψεις…

   Νίκο μου τα θερμά μου συλληπητήρια.

   Υ.Γ.:Είχα την ευλογία να τον ακούσω να απαγγέλει.Παρέα με τον αδελφό-νονό- φίλο μου.Η καλύτερα εξαιτίας του…

   Τον ευχαριστώ

Σχολιάστε