Τι είναι αγάπη;


Πριν από, σχεδόν, δέκα χρόνια, είχα ανεβάσει ένα post  με τίτλο, “Οι Δάσκαλοί μου όπως λέμε ‘οι φίλοι μου’.”  Αν θέλετε, μπορείτε να το δείτε,  κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο.  Ένας από αυτούς του “Δασκάλους μου” ήταν και ο Καζαντζάκης που προχθές έπεσα, τυχαία, πάνω σε ένα μικρό κείμενό του που μου άρεσε πολύ, κι αποφάσισα να το ανεβάσω σήμερα εδώ.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ;
Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη…
Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει.
Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται.

Μα στην αγάπη είναι ένας…
Σμίγουν οι δύο και γίνοναι ένα. Δεν ξεχωρίζουν…
Το εγώ κι εσύ αφανίζονται.
Αγαπώ θα πει χάνομαι…
Νίκος Καζαντζάκης

 

 

3 σχόλια στο “Τι είναι αγάπη;”

   από Κρήτη
   9 Σεπτεμβρίου 17 στις 20:16

   Το κείμενο είναι απόσπασμα από το “φτωχούλη του Θεού”, όπου εμφανίζεται άλλη μια συγκλονιστικότατη φράση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, συμπληρώνει όσα έγραψες ήδη:
   “Κάνω το θέλημα του Θεού θα πει: κάνω το πιο βαθύτατα κρυμμένο θέλημά μου.”
   Αγάπη σημαίνει χάνομαι, ναι, χάνω το δρόμο μου, όμως; όχι…

   θυμήθηκα, και με λίγο ψάξιμο βρήκα, αν επιτρέπεται (αν όχι, αφαίρεσέ το), μια συνέντευξη, η φωνή του ίδιου του Καζαντζάκη, να μιλάει για τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερώσει το βιβλίο, για έναν άνθρωπο που στα μάτια του ήταν ολόκληρος Αγάπη…
   http://youtu.be/pueTyI3i8Zg
   Μετά τη 1 ωρα και 5′

   (νωρίτερα, από το 55′ ξεκινάει να μιλάει για το βιβλίο)

   δημήτρης
   11 Σεπτεμβρίου 17 στις 18:23

   Πολύ όμορφη ανάρτηση! Την διαβάζω ξανά και ξανά…και βέβαια την παλαιότερη ανάρτηση όπου μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Τερζάκης για το κλειδί κάθε ρόλου: «Κάθε θεατρικός χαρακτήρας έχει ένα κλειδί, όπως και κάθε άνθρωπος. Το κλειδί του χαρακτήρα του Οθέλλου, δεν είναι ότι είναι ζηλιάρης, αλλά ότι είναι εύπιστος. Το κλειδί του χαρακτήρα του Άμλετ, είναι ότι ενώ εξωτερικά δείχνει αδρανής, εσωτερικά δρα». Αυτές είναι μερικές φράσεις του που θυμάμαι ακόμα, όπως κι αυτή για τον Ριχάρδο τον Β’ του Σαίξπηρ: «Στην επιτυχία υπάρχει σκληρότητα, αλλά στην αποτυχία – αν έχεις επίγνωση – υπάρχει ποιότητα, ευγένεια και πόνος που σου μαθαίνει για τη ζωή».
   Φιλιά πολλά!
   ΥΓ. ευχαριστούμε πολύ “από Κρήτη”! Φοβερή η συνέντευξη του Μεγάλου Κρητικού!

Σχολιάστε