«Τι είναι Αλήθεια;»

paramithas-heretaei.jpgΣτο προηγούμενο «post», για «τα άταχτα παιδιά», πήρα κάποια σχόλια και στο blog και απ’ ευθείας, που μου έδωσαν κάποιες ιδέες. Μια από αυτές ήταν και να βάλω αυτή την ιστορία που θα διαβάσετε και που δεν θυμάμαι αν την διάβασα και πού ή μου την είπε κάποιος. Πάνε πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι καν αν είναι έτσι ακριβώς. Γι’ αυτό και την ξαναέφτιαξα για χάρη σας. Η ουσία είναι ίδια.
Καλό βράδυ και καλό μήνα.
Π.

Στην όχθη μιας λίμνης καθόταν ένας σοφός άνθρωπος και κοίταζε τα ήσυχα νερά. Κάποια στιγμή τον πλησίασε ένας νεαρός επισκέπτης και του είπε: «Δάσκαλε, θέλω να μάθω τι είναι Αλήθεια».
«Είσαι σίγουρος ότι θέλεις», τον ρώτησε ο σοφός άνθρωπος.
«Είμαι σίγουρος», απάντησε ο νεαρός και τότε ο σοφός άνθρωπος σηκώθηκε, τον έπιασε από το κεφάλι και του το έχωσε μέσα στο νερό της λίμνης, κρατώντας το εκεί μέσα πατημένο μέχρι που ο νεαρός κόντευε να πνιγεί. Τότε, του άφησε το κεφάλι κι ενώ ο νεαρός έπαιρνε βαθιές ανάσες ο σοφός τον ρώτησε: «Τι σκεφτόσουν όσο ήταν το κεφάλι σου μέσα στο νερό»;
«Πόσο όμορφη είναι η ζωή και ότι τα νερά αυτής της όμορφης λίμνης, θα μπορούσαν να κρύβουν και τον θάνατο για μένα», απάντησε ο νεαρός.
«Πήγαινε», του είπε ο σοφός άνθρωπος, «δεν θέλεις ακόμα πραγματικά να μάθεις τι είναι αλήθεια».
Πέρασαν κάμποσες μέρες και ο νεαρός ξαναγύρισε στο σοφό και του είπε πιο αποφασιστικά: «Δάσκαλε, είμαι εντελώς σίγουρος ότι θέλω να μάθω τι είναι Αλήθεια». Εκείνος, έπιασε πάλι το κεφάλι του νεαρού, το έχωσε μέσα στο νερό της λίμνης, κι όταν ο νεαρός κόντευε να πνιγεί τον άφησε να βγει για ν’ αναπνεύσει και τον ρώτησε: «Τι σκεφτόσουν όσο ήταν το κεφάλι σου μέσα στο νερό»;
«Πόσο μεγάλη αξία έχει ο καθαρός αέρας που μου έλειπε και δεν τον είχα εκτιμήσει έως τώρα», απάντησε εκείνος.
«Πήγαινε», είπε ο σοφός άνθρωπος στον νεαρό, «δεν θέλεις ακόμα πραγματικά να μάθεις τι είναι αλήθεια».
Δεν πέρασε πολύς καιρός και να ‘σου πάλι ο επίμονος νεαρός, που ξανάρθε στο σοφό άνθρωπο και του είπε: «Δάσκαλε, δεν γίνεται, πρέπει να μου μάθεις τι είναι Αλήθεια».
«Είσαι σίγουρος ότι θέλεις», ξαναρώτησε πάλι ο σοφός άνθρωπος.
«Δεν είμαι, αλλά θέλω πάρα πολύ.»
Κι ο σοφός του ξαναέβαλε του νεαρού το κεφάλι μέσα στο νερό και το κράτησε εκεί μέχρι που αυτός τίναξε το χέρι του σοφού και τινάχτηκε με δύναμη έξω από το νερό, παίρνοντας με λαχτάρα βαθιές ανάσες.
«Τι σκεφτόσουν όσο ήταν το κεφάλι σου μέσα στο νερό», ρώτησε πάλι ο σοφός τον νεαρό κι εκείνος του απάντησε: «Δεν σκεφτόμουν τίποτα, ήθελα μόνο να αναπνεύσω».
«Ωραία», απάντησε ο σοφός άνθρωπος, «κάτσε τώρα εδώ, να δούμε μαζί τι είναι Αλήθεια».

2 σχόλια στο “«Τι είναι Αλήθεια;»”

   unamama
   1 Ιουνίου 08 στις 0:27

   τα πιο απλα και βασικα ειναι σαφως αυτα που θα γινουν το πρωτο σκαλοπατι προς οποιαδηποτε αναζητηση…
   για παραδειγμα, πρωτα στεκομαστε, μετα περπαταμε για να μπορεσουμε αργοτερα να διαβουμε οποιον δρομο ανοιχτει μπροστα μας και να ανακαλυψουμε καινουριους κοσμους!
   καλο μηνα : ))

   Χρύσα Χρονοπούλου
   23 Μαρτίου 12 στις 9:32

   α+ληθ+ει+α = είναι αυτό που δεν λησμονιέται. Θέμα ληθ- και λαθ- από όπου η λήθη=η λησμονιά και το λάθος. Η αλήθεια έχει μπροστά το στερητικό α, που δηλώνει αυτό που δεν ξεχνιέται, δεν λησμονιέται. Αυτή είναι η φιλολογική ερμηνεία της έννοιας αλήθεια. Η κοινωνιολογική ερμηνεία λέει ότι αλήθεια είναι αυτό που θα μένει πάντοτε, όση λάσπη και αν του ρίξουν από πάνω. Θα ξαναβγεί στην επιφάνεια. Βρίσκεται μέσα στο DNA του ανθρώπου και βέβαια δεν πεθαίνει μαζί του. Αλλά, επειδή ο άνθρωπος, όσο πεπερασμένος και αν είναι, καταφάσκει τα πάντα και βεβαιώνει γι αυτά που υπάρχουν ότι υπάρχουν και γι αυτά που δεν υπάρχουν οτι δεν υπάρχουν (Πρωταγόρας), αν τελικά η ψυχή του παραμένει αθάνατη, η άληθεια βρίσκεται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου και τον ακολουθεί ες αεί. Ούτως ή άλλως η αλήθεια είναι αθάνατη. Ανήκει στο είναι και όχι στο γίγνεσθαι. Ο άνθρωπος την αναζητά και αν δεν την βρίσκει, θα πει ότι δεν ψάχνει σοβαρά μέσα του.

Σχολιάστε