Τι θα πει ηθοποιός

Για τρίτη φορά σήμερα θα σας πρήξω για την παράσταση του “ΠΑΡΑΜΥΘΑ” που είναι αύριο το απόγευμα στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος. Για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο εισιτηρίων – όσοι θέλετε – κάντε κλικ ΕΔΩ.   Έτσι και σήμερα θα ανεβάσω ποστ σχετικό με τον Παραμυθά. Είναι κάτι που το παρουσιάζω σε κάποιες παραστάσεις. Πριν παίξουμε με τα παιδιά θεατρικό παιχνίδι, τους εξηγώ τι είναι ο ηθοποιός όπου αυτό το κείμενο και οι φωτογραφίες  με βοηθάνε πολύ. Δείτε το.

Πριν πολλά χρόνια, λοιπόν, είχα πάει σε ένα φωτογραφείο για να κάνω φωτογράφιση με τα ρούχα του «ΠΑΡΑΜΥΘΑ» για το βιβλίο που θα κυκλοφορούσε τότε. Μαζί μου είχα πάρει και την κόρη μου τη Μαρία, που ήταν τότε επτά χρονών. Κάποια στιγμή με ρώτησε η Μαρία: «Τι θα πει ηθοποιός  μπαμπά»;«Ηθοποιός παιδί μου είναι ένας άνθρωπος που η δουλειά του είναι να ‘κάνει’, να ‘παίζει’, να ‘παριστάνει’ ‘ άλλους ανθρώπους σαν να μην είναι ο εαυτός του, αλλά οι άλλοι άνθρωποι που παριστάνει στο θέατρο, στο κινηματογράφο, στo ραδιόφωνο, στην τηλεόραση,  λέγονται ‘ρόλοι’ ».
– Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά μπαμπά, είπε η κόρη μου.

ithopoios2.jpg
– Πρόσεξέ με: εγώ είμαι ο Νϊκος, ο μπαμπάς σου, αλλά στην τηλεόραση που δουλεύω κάνω πως είμαι ο “Παραμυθάς”. “Παίζω”, δηλαδή τον Παραμυθά. Είμαι ένας ηθοποιός που παίζει τον Παραμυθά. Κάτσε να σου το δείξω, καλύτερα.
Πήγα στο διπλανό δωμάτιο κι έβαλα τα ρούχα που φοράω όταν κάνω τον Παραμυθά. Έβαλα και την περούκα με τα άσπρα μαλλιά γιατί τα δικά μου είναι μαύρα, έβαψα άσπρα τα φρύδια και το μουστάκι μου, φόρεσα και τα ψεύτικα γυαλιά και ξαναγύρισα στο δωμάτιο που ήταν η κόρη μου και με περίμενε.

Και μια κι ήταν κι ένας φίλος μου φωτογράφος, έβγαζε φωτογραφίες όσο μιλούσα στη Μαρία. Και τις φωτογραφίες τις έβαλα εδώ, για να καταλάβετε κι εσείς τι θα πει “ηθοποιός”.
– Ορίστε: άσπρη περούκα, άσπρα φρύδια , άσπρο μουστάκι, γυαλιά, το “μαγικό” γιλέκο, κι έγινα ο Παραμυθάς. Είμαι, δηλαδή, ένας ηθοποιός που παίζει το ρόλο του Παραμυθά.
– Βγάζουμε μαζί μια φωτογραφία, μπαμπά;
– Και δε βγάζουμε, παιδί μου. Όσοι δεν σε ξέρουν θα λένε: “Αυτό το κοριτσάκι θα είναι το εγγονάκι του Παραμυθά”. Κι αν θέλεις, κάποια φορά θα σου γράψουμε ένα ρόλο να έρθεις στην τηλεόραση να “παίξεις” το εγγονάκι μου.

ithopoios5.jpg
– Μα αφού είμαι η κόρη σου μπαμπά, πώς θα είμαι εγγονάκι σου;
– Τι σου έλεγα πριν; Θα γίνεις ηθοποιός που θα παίζει ένα ρόλο: “το εγγονάκι του Παραμυθά”.

ithopoios4.jpg
– Έλα τώρα να σου δώσω ένα φιλάκι στη μύτη.
– Στάσου, γιατί μου τραβάς τη μύτη;
– Εσύ γιατί μου φίλησες τη δική μου;

ithopoios6.jpg
– Μηηηη… Θα μου βγάλεις το άσπρο χρώμα από το μουστάκι…
– Θα μ’ αφήσεις να κάνω λίγο κι εγώ τον Παραμυθά;
– Ναι, ναι… σ’ αφήνω.

ithopoios7.jpg
– Ορίστε. Τώρα κατάλαβες πια τι θα πει “ηθοποιός”.

Έχει πλάκα τελικά αυτό το κείμενο μαζί με τις φωτογραφίες.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

 

 

 

Σχολιάστε