Τι σημαίνει τάξη;

Για σήμερα λέω να ανεβάσω ένα μικρό απόσπασμα που μου άρεσε, από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που μεταφράζω αυτό τον καιρό, με τόν τίτλο ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.  Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τους οχτώ φίλους που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ  σε προηγούμενο ποστ, για οικονομική βοήθεια  ενόψει τής μετακόμισής της, όσο και όλους τους άλλους φίλους που θα ήθελαν να το κάνουν, αλλά η γενικότερη οικονομική κατάσταση, δεν τους το επέτρεψε.
Καλό βράδυ.
       Π.

“…Πώς θα μάθετε τι σημαίνει τάξη; Σας παρακαλώ, ακούστε προσεκτικά· να μαθαίνετε όχι να συσσωρεύετε. Ζούμε μέσα στην αταξία, αυτό είναι το μόνο που ξέρουμε. Ζούμε μέσα στη σύγκρουση, ζούμε μέσα στη σύγχυση, στο μπέρδεμα, ζούμε μέσα σε μια διαρκή πάλη. Αυτό είναι αταξία. Σωστά; Τώρα: το να παρατηρείς την αταξία, το να μάθεις τα πάντα για την αταξία, είναι τάξη. Το αντιλαμβάνεστε; Παρατηρήστε τι είναι η αταξία. Μην προσπαθείτε να βάλετε τάξη μέσα από την αταξία, απλώς παρατηρείστε τι είναι η αταξία. Που σημαίνει ναι μεν άρνηση κάθε θετικής δράσης,  αλλά παρακολούθηση της αταξίας.
Τι είναι, λοιπόν, η αταξία; Παρατηρήστε μέσα σας πόση αταξία έχει η ζωή μας, πόσο αντιφατικοί είμαστε κυνηγώντας το ένα και το άλλο, πόσο προσαρμοζόμαστε, υπολογίζουμε, συγκρίνουμε κι έτσι δεν είμαστε ποτέ πραγματικά ελεύθεροι. Αλλά όταν δεν εμπιστεύεστε πια τον γκουρού σας, όταν δεν έχετε κανένα ιερό βιβλίο, κανένα παπά, αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεστε καμιά αυθεντία, καμιά εξουσία· εκτός, φυσικά, από την εξουσία των νόμων, που είναι κάτι πρακτικό και εντελώς διαφορετικό. Όταν ο νους απορρίπτει κάθε αίσθηση εσωτερικής  αυθεντίας – και κανείς πρέπει να το κάνει, επειδή από τη στιγμή που υπακούς δεν υπάρχει ελευθερία κι ένας νους πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερος  για να ερευνήσει – ένας τέτοιος ελεύθερος νους, αντιμετωπίζει την μοναξιά του, την απελπισία του, τη σύγχυσή του, πράγματα που είναι η αταξία που υπάρχει μέσα μας. Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε ότι μαθαίνουμε μαζί…”

 

 

2 σχόλια στο “Τι σημαίνει τάξη;”

   Ελευθερίου Κώστας
   18 Ιανουαρίου 18 στις 17:36

   Αγαπητέ Κύριε Νίκο
   τα αποσπάσματα από τα βιβλία του Τ.Κ. σίγουρα έχουν την χρησιμότητά τους για να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης και το βάθος των αντιλήψεων που είχε διαμορφώσει ο Τ.Κ. στο πέρασμα του χρόνου. Στο θέμα του αποσπάσματος. Ο ορισμός της αταξίας αναφέρεται κατ’ αρχήν στα φυσικά φαινόμενα. Δηλαδή τα ενεργειακά πεδία που διαμορφώνονται στο χρόνο και τον χώρο. Όλα τα ενεργειακά πεδία τείνουν προς την ισορροπία (την τάξη) από την οποία διέρχονται ακαριαία και ακολούθως έχουμε ανισορροπία. Στη φύση παντού μα παντού διαπιστώνουμε συγκρούσεις από τα πιό απλά σωματίδια μέχρι και τις ορατές και μη ορατές ενεργειακές συσσωρεύσεις. Επομένως αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα που παράγουν είτε είναι συγκρούσεις ψυχολογικές είτε κοινωνικές. Αυτές στην ουσία δεν συνιστούν αταξία. Τέλος πάντων δεν θέλω να συνεχίσω την ροή των σκέψεών μου, γιατί θεωρώ ότι αυτού του είδους η επικοινωνία νομίζω ότι έχει ατέλειες. Έτσι θα επιθυμούσα σε μέλλοντα χρόνο που εσείς θα καθορίσεται να έχουμε μια μικρή συνάντηση σε χώρο που σας διευκολύνει. Μ’ ενδιαφέρει να κατανοήσω την δυναμική που μπορεί να έχει η γνωριμία δύο ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί βαθιά από τη φιλοσοφία του Τ.Κ. και πιστεύω ότι έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους και τη δράση τους. Με εκτίμηση Κ.Ε.

   Παραμυθάς
   18 Ιανουαρίου 18 στις 20:43

   Αγαπητέ κ. Ελευθερίου, ίσως στο απόσπασμα που έβαλα να μην είναι εντελώς σαφές, αλλά ο Κ. μιλάει μόνο για την ψυχολογική τάξη κι όλα τα άλλα στα οποία αναφέρεστε ανήκουμ λίγο πολύ στην πρακτική τάξη. Αν θέλετε στείλτε μου ένα τηλέφωνο να σας πάρω για να βρεθούμε.

Σχολιάστε