Το Θεατρικό Μουσείο

Σήμερα, άλλο post είχα στο νου μου να βάλω για Σαββατοκύριακο και άλλο θα βάλω, κι άλλο θα βάλω τελικά. «Σιγά τα λάχανα», θα μου πείτε, «πρώτη φορά είναι που κάνεις κάτι τέτοιο;» Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, αλλά είναι πρώτη φορά που η αιτία είναι στενάχωρη και μου έφερε μελαγχολία. Το σημερινό post είναι αφιερωμένο στο Θεατρικό Μουσείο, που κινδυνεύει να κλείσει! Καθώς, όπως ξέρετε όσοι παρακολουθείτε αυτό το blog, άρχισα να παίζω στο θέατρο το 1951, στα οχτώ μου, ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο αυτού του Μουσείου έχει να κάνει με την ίδια μου τη ζωή. Καθώς μάλιστα άφησα το θέατρο το 1974, νοιώθω πιο πολύ συναδέλφους μου –αφού έπαιζα στο θέατρο την ίδια εποχή με εκείνους- τον Λογοθετίδη, τον Αργυρόπουλο, τον Αυλωνίτη, την Σπεράντζα Βρανά, τον Χορν, την Λαμπέτη, τον Κατράκη, τον Σταυρίδη, την Κυβέλη και τόσους άλλους που οι φωτογραφίες τους και διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα, υπάρχουν στο Θεατρικό Μουσείο.Ακόμα και τον άνθρωπο που γι’ αυτόν ήταν έργο ζωής έχω γνωρίσει. Έναν γλυκύτατο και ευγενέστατο άνθρωπο που πήγαινε πάντα στις πρεμιέρες και μάζευε προγράμματα. Έτσι ήταν που τον γνώρισα, γιατί ερχόταν και στις πρεμιέρες των έργων που έπαιζα και με εντυπωσίαζε γιατί πάντα, από μικρό παιδί μέχρι μεγάλο, μου μιλούσε στον πληθυντικό: «Είσαστε εξαιρετικός νεαρέ μου», τον θυμάμαι ακόμα να μου λέει, όταν ερχόταν μετά την παράσταση στα καμαρίνια για να συγχαρεί όλους τους ηθοποιούς..
Ίσως κάποιοι από σας να πήρατε με e-mail ή στο face book ένα αίτημα συγκέντρωσης υπογραφών για να μην κλείσει το Θεατρικό Μουσείο. Αν δεν το έχετε δει μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ .

Είναι πολύ πιθανόν, να μην έχετε επισκεφτεί ποτέ το Θεατρικό Μουσείο, παρόλο που βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας. Στην Οδό Ακαδημίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και για μας τους παλιότερους, εκεί όπου ήταν το Λαϊκό Νοσοκομείο. Σκέφτηκα, λοιπόν, να ανεβάσω ένα ντοκιμαντέρ για το Θεατρικό Μουσείο που είχα κάνει το 2002, για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Ελπίζω να σας αρέσει. Κι αν σας συγκινήσει το θέμα, βάλτε και καμιά … ηλεκτρονική «υπογραφή». Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, καθώς το θέμα μού έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ευαισθησία.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

9 Σχόλια στο “Το Θεατρικό Μουσείο”

   marilia
   27 Μαΐου 11 στις 22:29

   Τώρα τι να πω; Κρίμα; Ντροπή; Σβήνουμε ένα ένα τα φωτάκια του πολιτισμού. Πάντως, έτσι, σε πείσμα όλου αυτού… εκεί θα πάμε βόλτα την επόμενη φορά που θα ‘ρθω.

   σμακ

   Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης
   28 Μαΐου 11 στις 7:35

   Ο “υποκριτικός” πολιτισμός στα σκουπίδια.Δεν έχω καλύτερο!!!

   (Ειρωνεία ήταν.Να εξηγούμαστε)

   Άλλη ένα επεισόδιο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης παραμυθοοικογενειακού τύπου.Διαμάντι!!!

   Καλό σου Σαββατοκύριακο….

   Hengeo
   28 Μαΐου 11 στις 13:35

   Σέβομαι τις αναμνήσεις σου και καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό για σένα, αλλά δεν μπορώ να υπογράψω. Δεν θέλω να ρίξω λάσπη, ο καθένας επιλέγει ελεύθερα, αλλά δεν μπορώ να μην γράψω και τη γνώμη μου. Προσωπικά δεν μου βγαίνει να το κάνω σε μία δύσκολή εποχή που, πέρα των πολιτικοκοινωνικών αναλύσεων, το θέμα είναι ότι νοσοκομεία έχουν ελλείψεις, σχολές κλείνουν, μισθοί-συντάξεις πετσοκόβονται κ.λ.π.

   Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

   MAKIS
   28 Μαΐου 11 στις 17:20

   Καλησπέρα Φίλε Παραμυθά, λυπάμαι γι αυτό θλιβερό γεγονός, δεν έχω επισκεφτεί το Θεατρικό Μουσείο ποτέ, μιας και είμαι μόνιμος κάτοικος Θες/νίκης…….
   Είναι ντροπή από την Πολιτεία να κλείσουν ένα Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο στην Χώρα μας ……Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να την βρούνε αυτοί!!!
   Θα (δανειστώ)μια φράση του Τσόρτσιλ και θα αναφερθώ για τους Έλληνες Ηθοποιούς…..
   (Ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά για τόσους πολλούς.)
   Καλή συνέχεια……

   Όλγα
   28 Μαΐου 11 στις 17:49

   Μακάρι οι υπογραφές μας να φέρουν θετικά αποτελέσματα…είναι πολύ κρίμα να κλείνουν μνημεία και χώρους όπου τα παιδιά, οι νέοι εφοδιάζονται με γνώσεις στη ζωή τους!!!

   Αγαπητέ/ή φίλε/η hengeo καταλαβαίνω την πικρία σου, αλλα το να κλείσουμε ένα κομμάτι του πολιτισμού δεν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη χώρα μας!!!!Να απολύσουμε κανέναν βουλευτή πρέπει και να κλείσουμε κανένα κανάλι κρατικό και μη….αυτά μας κατέστρεψαν ως χώρα…

   Μακάρι να μπορούσα να επισκεφτώ το μουσείο με τα παιδάκια μου στο σχολείο (καθότι νηπιαγωγός), ειλικρινά πιστεύω πως θα έβγαιναν πολύ χαρούμενα και γεμάτα γνώσεις!Λίγα μέρη , μέσα τα προσφέρουν στις μέρες μας!

   Καλό σαββατοκύριακο!

   Mika
   30 Μαΐου 11 στις 11:58

   Μόλις υπέγραψα και θα το βάλω και στο facebook μου…
   Ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα!!

Σχολιάστε