Συνέχεια για το “εκκρεμές”

Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτά τα κείμενα που γράφω κατά καιρούς – ανάμεσα σε παραμύθια, βίντεο, τραγούδια και τέτοια – και έχουμε καταλήξει να τα λέμε όπως ο «μάστορας» του blog «σεντόνια», είναι με διάφορα φιλοσοφικοψυχολογικόκοινωνικόαισθηματικά θέματα που το περιεχόμενό τους ΕΤΣΙ είναι και σας τα λέω έτσι όπως τα λέω ή τα έλεγα στα παιδιά μου. Δεν είναι για να πιάνουμε συζήτηση και να τα υποστηρίζω. Το ότι ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ για μένα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι έτσι και για σας. Αν, λοιπόν, δεν βλέπετε κι εσείς με τον ίδιο τρόπο αυτά τα θέματα, μπορείτε τόσο να σκεφτείτε –αν θέλετε- πάνω σ’ αυτά ή να τα γράψετε στα παλιά σας παπούτσια.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν σας θεωρώ «κοινό μου που δεν θα ‘θελα να το χάσω», όπως έγραψε κάποια σε ένα σχόλιό της πριν λίγο καιρό. Για μένα είστε παιδιά μου και όπως και για τα πραγματικά παιδιά μου, αν θέλετε ακούτε τι σας λέω ή τα «γράφετε».  Για μένα δεν αλλάζει τίποτα.
Τα θέματα που συνδέονται με το χθεσινό post τα θεωρώ πολύ ειδικά και ευαίσθητα, γι’ αυτό και θα ήθελα να πάρω αφορμή το σχόλιο της Έλλης και να συμπληρώσω ένα δυο πράγματα γενικότερα, και να εξηγήσω κάνα δύο από όσα ήδη έγραψα, καλύτερα. Θέματα όπως το «εκκρεμές» , κατατάσσονται σε εκείνα που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «μεταφυσικά». Όπως ίσως θα ξέρετε ο όρος «μεταφυσικά» ετυμολογικά δεν εννοεί αυτό που η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει σήμερα. Η λέξη έχει σχέση με τον Αριστοτέλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά και εκτεταμένα με αυτά τα ζητήματα. Όταν τελείωσε το βιβλίο του με όλα αυτά, δεν ήξερε πώς να το ονομάσει. Και επειδή τα προηγούμενο βιβλίο του ήταν «ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ», αυτό το ονόμασε «ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ», απ’ όπου μετά βγήκε και η λέξη, «μεταφυσικά». Τόσο απλό! Προσωπικά, θεωρώ μεταφυσικά διάφορα πράγματα που το ανθρώπινο μυαλό δεν τα έχει εξηγήσει ΑΚΟΜΑ. Αλλά πιστεύω ότι θα τα εξηγήσει, καθώς δεν νομίζω ότι σε αυτό το χώρο ή τη διάσταση ή το πεδίο –όπως θέλετε πέστε το – που ζούμε, δεν υπάρχει τίποτα που τελικά να μην εξηγείται.
Όπως ξέρετε υπάρχουν διάφορα συμφέροντα (που στο βάθος είναι πάντα οικονομικά ακόμα κι αν κρύβονται πίσω από δήθεν ιερά ή πνευματικά επιχειρήματα για να τσικλίζονται οι φανατικοί), συμφέροντα που Θέλουν να κρατήσουν στα σκοτάδια όλα όσα δεν είναι στον έλεγχό τους, όπως ας πούμε η γιόγκα, που άρχισε τελευταία ένα κυνηγητό από γνωστούς κύκλους ή ακόμα και ο πόλεμος στην Ομοιοπαθητική που βολεύει τους φανατικούς, τους γιατρούς και τις Φαρμακοβιομηχανίες. (Ξέρετε ότι σε όσους κάνουν Ομοιοπαθητική οι γιατροί τους τούς σύστησαν να μην κάνουν το εμβόλιο της γρίπης; Ζημιά, ε;) Θα ήθελα τώρα, για να γλυτώσω χρόνο, να παίρνω φράσεις/ερωτήματα από το σχόλιο της Έλλης και να δοκιμάσω να απαντήσω:
1.  «Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν παράξενα πράγματα;  Γιατί τους αρέσουν ιδέες και έννοιες όπως η τηλεπάθεια, η μελλοντολογία, κ.τ.λ.»; Επειδή, νομίζω, ότι κάπου μέσα τους –όχι όλοι- έχουν μια αίσθηση ότι υπάρχει και κάτι πέρα από τα φανερά πράγματα γύρω μας, κάτι άλλο. Κάτι όπως το «παράλληλο σύμπαν» που λέει η Επιστήμη της Κβαντομηχανικής κι όχι κανένας σαλεμένος γκουρού του. Δυστυχώς, όμως, οι φόβοι τους, οι βαρετές και  δυστυχισμένες ζωές τους που αποζητάνε κάθε είδους διασκέδαση, το μετατρέπουν σε διάφορα “πιστεύω”, δόγματα, δοξασίες χωρίς να το ψάχνουν αληθινά και από μόνοι τους μέσα τους.
2. «Καλέ μου κ. Παραμυθά, το laptop συνδέεται με το internet, γιατί εκπέμπεται ακτινοβολία που “συλλαμβάνει” ο δέκτης του. Ομοίως το ραδιόφωνο & η τηλεόραση. Οι ακτινοβολίες είναι αόρατες, αλλά μετρήσιμες με τις κατάλληλες συσκευές. Τι “πιάνει” το μέντιουμ και δεν το μετράει τίποτα»; Η απάντηση σ’ αυτό είναι καθαρά θέμα πληροφόρησης. Ξέρουμε ότι στη Ρωσία, την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, γίνονταν πειράματα για τέτοια πράγματα. Ένα από αυτά γύρω από την ανθρώπινη αύρα, που μόνο λίγοι που είχαν το ανάλογο «χάρισμα» την έβλεπαν, οδήγησαν στη φωτογραφία Κίρλιαν που φωτογραφίζει την αύρα του σώματος. (Μπορείτε να δείτε γι’ αυτά, ΕΔΩ και ΕΔΩ). Κι εδώ να σας μια εντυπωσιακή αληθινή ιστορία. Την άκουσα στο διάλειμμα της πρόβας για μια παράσταση που έπαιξα με τον Θίασο της Λαμπέτη το 1966, και που ως νεαρό κομμουνιστή τότε, αλλά και «κρυφομεταφυσικό» με είχε ενθουσιάσει. Την ιστορία μας την είπε σε όλο το θίασο ο σκηνοθέτης,  ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, που είχε φύγει κυνηγημένος μετά τον εμφύλιο πόλεμο  στη Ρωσία, όπου σπούδασε, δούλεψε, παντρεύτηκε (την Άλκη Ζέη), έζησε έως το 1963 που γύρισε στην Ελλάδα. Σε κάποιο Ουκρανικό χωριό της, στη Σοβιετική Ένωση, ένα ζευγάρι έφερε τρομοκρατημένο στον κομισάριο του χωριού την κόρη τους που ήταν γύρω στα 12, επειδή, την τελευταία εβδομάδα, το νεαρό κορίτσι όταν πλησίαζε να πιάσει ένα ποτήρι, ένα φλιτζάνι ή κάποιο γυάλινο μικροαντικείμενο, εκείνο –πριν το πιάσει το κορίτσι- ή έπεφτε κάτω κι έσπαγε ή «τσούλαγε»  πάνω στο τραπέζι μακριά από το κορίτσι. Ο κομισάριος, ως γνήσιος γνώστης του διαλεκτικού υλισμού και μέλος του κόμματος, πήρε τις πληροφορίες του, και μετέφερε όλη την οικογένεια στη Μόσχα, σε ένα Ερευνητικό Κέντρο που του υπέδειξαν. Το κορίτσι καλωδιώθηκε, άρχισαν οι εξετάσεις και τελικά βρέθηκε ότι η περίοδος που είχε για πρώτη φορά έφερε μία παράξενη επίδραση στο ενεργειακό του πεδίο: το έκανε να απλωθεί περισσότερο από το κανονικό  γύρω από το σώμα και να έχει τέτοια δύναμη που έσπρωχνε μικρά γυάλινα αντικείμενα! Φοβερό, ε; Φαντάζεστε τι θα της είχαν κάνει στο Μεσαίωνα της κοπέλας; Τέτοιου είδους έρευνες και πειράματα, λοιπόν, όπου καλωδιώνουν τον εγκέφαλο ανθρώπων με ικανότητες μέντιουμ κ.λπ.  έχουν γίνει εκτός από τη Σοβιετική Ρωσία και  στη Γερμανία και στην Αμερική και είναι γνωστό ότι και η Σι.Άι.Έι και το Εφ.Μπι.Αι. χρησιμοποιούνε μέντιουμ εδώ και χρόνια.
3. «Γιατί το “εκκρεμές” δουλεύει “μόνο σε ορισμένους”; Ποιοι είναι αυτοί και τι το ειδικό έχουν»; Αυτή η ερώτηση είναι ίδια με το να αναρωτιόμαστε: Γιατί ο ένας είναι ο Αϊνστάιν και ο άλλος είναι ένας αποβλακωμένος υπάλληλος Δημόσιας Υπηρεσίας που στο παίζει “Αινστάιν” ; Ε, οι άνθρωποι που έχουν κάποιο «χάρισμα», μικρό ή μεγάλο, όλο και κάτι το ειδικό θα έχουν από τη γέννα τους, ενώ οι άλλοι όχι. Γιατί κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται όμορφοι και έξυπνοι και κάποιοι ηλίθιοι και κακάσχημοι; Έλα ντε;
4.  «Την προηγούμενη βδομάδα το έκανα στους μαθητές μου… Όσο ακίνητο και να προσπαθήσεις να το έχεις», το εκκρεμές εννοεί, «μια μικρή ώθηση θα του τη δώσεις, με αποτέλεσμα την κίνηση». Αυτό τώρα είναι πολύ απλό και ίσως φταίω γιατί θα έπρεπε να το έχω γράψει: Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε σταθερό στο χέρι σας ακουμπήστε τον αγκώνα σας στο τραπέζι ή ακόμα κρατήστε το σταθερό και με το αριστερό χέρι. Το πιο σοβαρό όμως, είναι να ΜΗΝ ΘΕΛΕΤΕ να δείτε την απάντηση που σας βολεύει ή επιθυμείτε, αλλά να θέλετε πραγματικά ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ κι αυτό είναι το πιο δύσκολο γιατί, όπως σημειώνει και η Έλλη: «Ο Γαλιλαίος είναι ωραίο παράδειγμα… Μάθαμε ότι οι παρατηρήσεις δείχνουν την πραγματικότητα και όχι οι πεποιθήσεις μας». Ακριβώς.
5. «Τι να πω, δεν μιλάω άλλο. Απλά λυπάμαι που στις μέρες μας κάνουμε ακόμα τέτοιες συζητήσεις». Εγώ ομολογώ ότι δεν λυπάμαι αλλά χαίρομαι, επειδή επιτέλους δεν ρίχνουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά ή έχουν τέτοιες ικανότητες στη φωτιά, ούτε τους στέλνουν στο τρελοκομείο,  αλλά τα συζητάνε, τα ψάχνουν, τα ερευνούνε επιστημονικά με αποτέλεσμα τη γέννηση επιστημών σαν την Κβαντομηχανική και –σίγουρα- πολλών άλλων ανάλογων στο μέλλον, έτσι ώστε η “Μεταφυσική”, να γίνει ένα με τη Φυσική και να αποτελούν ένα και μόνο βιβλίο. Ίσως αυτό να ήθελε να κάνει και ο Αριστοτέλης, αλλά να φοβόταν μη τον βάλουν να πιει κάνα κώνιο κι έτσι το άφησε φλου το θέμα μέχρι να ασχοληθούν επιστημονικά κάποιοι άλλοι στους επόμενους αιώνες.
Συγνώμη για την ξαφνική… «σεντονάρα»
Καλό βράδυ. Φιλιά.
Π.

14 σχόλια στο “Συνέχεια για το “εκκρεμές””

   Παπαστρατής Ιωάννης
   20 Ιανουαρίου 10 στις 20:41

   Την πραγματική ερμηνεία της λέξης “μεταφυσικά”ομολογώ πως δεν την γνώριζα.Αν και για τον Αινσταιν έχω ακούσει και την άποψη ότι ότι είχε πει δεν ήταν δικό του.Βέβαια μπορεί αυτή ή άποψη να είναι τελείως λάθος!Δεν νομίζεις όμως ,για να κάνω λίγο και τον δικηγόρο του Διαβόλου,ότι το δεύτερο,ξαφνκό σεντόνι σου,όπως λες ίναι λίγο υποστηρηκτικό προς το αρχικό;Και δκαιολογημένα,κατ’ εμέ,γιατι και εγώ,ως Γιάννης,μου αρέσει να στηρίζω,και να υποστηρίζω,τις απόψεις και τις θέσεις μου.

   Σε φιλώ.Καλό σου βράδυ.

   να-τασσσάκι
   20 Ιανουαρίου 10 στις 21:30

   Ευχαριστούμε για την ξαφνική “σεντονάρα” -χρειαζόταν.
   και εξήγησε πράγματα που κι εγώ είχα απορία

   Πιάσε ένα φιλί 😉

   (υγ. στην Τασκένδη ήταν ο Σεβαστίκογλου, το έχει γράψει η Άλκη Ζέη στην “Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα” )

   Καραπιπέρης Γιάννης
   20 Ιανουαρίου 10 στις 23:07

   Σοβαρά τώρα, καλό είναι πριν απαντήσουμε σε κάτι να το ψάχνουμε λίγο. Εγώ τουλάχιστον πριν απαντήσω στο προηγούμενο post είχα ανοίξει 15 tabs στον browser. Και δόξα τον Βελζεβούλη (τρόπος του γράφειν είναι, μη με κυνηγάνε κι οι παπάδες τώρα!), υπάρχουν ένα σωρό πηγές στο net. Καλές οι σπουδές μας, καλά τα επιστημονικά εργαστήρια αλλά μη μένουμε μόνο εκεί- τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψουμε την Ενοποιημένη Θεωρία των Πάντων (αν ποτέ).
   Και ειδικά για τέτοια θέματα που είναι γενικότερα, πείτε τα μεταφυσικά, εσωτερικά, ερμητικά, μυστικιστικά όπως θέλετε πείτε τα anyway, δεν ισχύει το ‘ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ’ που λέει ο Π.
   ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, ούτε καν η επιστημονική κοινότητα. Απλώς σαν ορθολογιστής επιστήμονας χαλάς μια ζωή για να διατυπώσεις μια γραπτή απόδειξη για κάτι που ήδη συμβαίνει, και αν… Αλλά έχεις χάσει την ουσία. (Εν προκειμένω προσπαθήσατε να εξηγήσετε πώς το εκκρεμές κουνιέται μόνο του. Χαχά! Ούτε καν είδατε τον αντίχειρα και τον δείκτη να του δίνουν εντολή να κινηθεί.. Ούτε καν σας πέρασαν από το μυαλό έννοιες όπως αύρα, αιθέρας, διαίσθηση·πήγατε κατευθείαν στο αίτιο:αρχική ταχύτητα, αλλά όχι στην πηγή του)
   Απλώς μάθετε να ξεχωρίζετε τις όποιες ‘μπαρούφες’ και ‘παπάτζες’ προσπαθούν να σας πασάρουν κάθε λογής καιρο(κερδο)σκόποι. Το λέω αυτό επειδή οι μέθοδοι και οι τέχνες της Ανατολής (yoga, reiki, chakras) έχουν γίνει της μόδας στη δύση και εμπορευματοποιούνται εύκολα.
   Θυμάμαι πριν 15+ περίπου χρόνια όταν έδινα εξετάσεις για Proficiency, ένα από τα θέματα της έκθεσης ήταν ‘ Conventional vs Alternative Medicine'( συμβατική ιατρική εναντίον εναλλακτικής), όπου-σύμφωνα με προαναλύσεις- έγραφες ένα κάρο μειονεκτήματα για την εναλλακτική. Σήμερα πιστεύω ότι έχουν εξισορροπηθεί κάπως οι έννοιες.
   Και σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την επιστημονική πλευρά, αλλά μην περιμένουμε πάντα τεκμηριωμένες αποδείξεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μην είμαστε σαν τον Γαλιλαίο που περιμένει να του πέσει το μήλο στο κεφάλι, γιατί πάει η ζωή σε τούτο το πλανήτη αγαπητοί… Ίσως σε κάποιον άλλο να ξαναβρεθούμε με τον Παραμυθά… Υπερχορδές και παράλληλα Παραμυθένια Σύμπαντα κανείς ?!!! Ά ξέχασα, περιμένετε ακόμα αποδείξεις!!!
   Καλό σας βράδυ και όνειρα γλυκά και αναπόδεικτα !!!

   Καραπιπέρης Γιάννης
   20 Ιανουαρίου 10 στις 23:29

   Εχμ, όποιος βιάζεται πάει πιο γρήγορα, αλλά γράφει και αρλούμπες… Λοιπόν, μου έστειλε mail o Νεύτωνας με τη βοήθεια της απεσταλμένης του στο Φεγγάρι, ότι αυτός ‘έφαγε’ το μήλο στο κεφάλι, κι όχι ο ‘όλα γύρω μου γυρίζουν’ Γαλιλαίος. !!!!

   dimitrisp
   20 Ιανουαρίου 10 στις 23:45

   παρατηρώ με απόλυτη προσοχή, σα να παίζεται η ζωή του πλανήτη , θέλω μόνο να μάθω…τίποτε άλλο… θέτω τις κατάλληλες ερωτήσεις και δεν περιμένω απάντηση…και ξαφνικά ανακαλύπτω(έτσι είναι για μένα)
   Ε! ΚΑΙ;
   μεγάλη υπόθεση να μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας αυτό το Ε! ΚΑΙ!
   καληνύχτες πολλές σε πιστευοντες και μη…
   ευχαριστούμε για τα σεντόνια ξαφνικά και μη!
   Φιλιά!

   Alchemist
   21 Ιανουαρίου 10 στις 1:29

   Κανω το διδακτορικο μου στην κβαντικη χημεια και ειχα πεσει και εγω στην λουμπα να προσπαθω να υοθετησω κοσμοθεωριες μεσω της γνωσης. Τελικα κατεληξα στο γεγονος οτι ολοι μας μπορουμε να αντιληφθουμε την ομορφια της φυσης, χωρις επιλογη, χωρις προκαταληψη, χωρις να παρεμβαλεται η πιστη μας για το τι ειναι αυτο που βλεπουμε η πως δημιουργηθηκε. Μπορει ο ενας να πιστευει οτι την φυση την εφτιαξε ενας θεος, ο αλλος να πιστευει στην θεωρια της εξελιξης, ο τριτος σε κατι αλλο. Μπορουμε να τα διαγραψουμε ολα αυτα και να δουμε την φυση σαν ολον? Σαν μια πραγματικοτητα χωρις να μπαινουμε καθε λιγο και λιγακι στην διαδικασια της ερμηνειας? Οι επιστημονες το κανουμε συχνα αυτο το λαθος. Χρησιμοποιουμε την γνωση μας και τα μοντελα που φτιαχνουμε για το πως λειτουργει ο κοσμος σαν κατι που πλεον ειναι περισσοτερο πραγματικο απο την πραγματικοτητα που περιγραφουν η ερμηνευουν. Στον επαγγελματικο τομεα, στην επιστημη, ειναι καλο να εχουμε αυστηρη, μαθηματικη σκεψη. Αλλα δεν νομιζω οτι η γνωση μας για το πως λειτουργει ο κοσμος θα πρεπει να μας εμποδιζει να βλεπουμε την πραγματικοτητα, την αληθεια του κοσμου οπως ακριβως ειναι…

   Καραπιπέρης Γιάννης
   21 Ιανουαρίου 10 στις 1:36

   καλύτερα δεν μπορούσες να το πεις ΑΦ Δημήτρη… ‘So What’… και να να μου επιτρέψεις το ‘fucking’ σε αυτά που λες… δηλαδή ‘So fucking what?’
   Για ορισμένους σας τα λέει ο Davis με τον Coltrane http://www.youtube.com/watch?v=P4TbrgIdm0E
   Για άλλους τα μελλοποιούν οι Metallica από Anti-Nowhere League… http://www.youtube.com/watch?v=m9YUdb1ZCTw
   Το θέμα παραμένει ένα : ‘όπως και ότι κι αν είστε, αγαπήστε αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη πρώτα….τα άλλα θα έρθουν…

   Καραπιπέρης Γιάννης
   21 Ιανουαρίου 10 στις 1:58

   @ alchemist: έχεις απόλυτο δίκιο…μακριά από τελεστές και παλιές θεωρίες του Ράδερφορντ… είναι πλέον ξεπερασμένες… Τώρα αν ο Σρέντιγκερ βρήκε τελικά τη ‘γάτα’ του θα μας το πείτε εσείς οι επιστήμονες…

   Alchemist
   21 Ιανουαρίου 10 στις 2:55

   Νομιζω οτι ολη αυτη η παρεξηγηση και το μπερδεμα στο προηγουμενο ποστ προερχεται απο μια παρανοηση του τι ειναι μια φυσικη θεωρια και ποια ειναι τα ορια της. Νομιζω οτι ο Dirac το εθεσε πολυ ξεκαθαρα στο θρυλικο του πλεον βιβλιο ‘The Principles of Quantum Mechanics” και εχει να κανει με τις παραδοξοτητες της κβαντικης μηχανικης και την αντιθεση της στην κοινη λογικη. Γραφει λοιπον:
   In answer to the first criticism i t may be remarked tha t the main
   object of physical science is not the provision of pictures, hut is the
   formulation of laws governing phenomena and the application of
   these laws to the discovery of new phenomena. If a picture exists,
   so much the better; but whether a picture exists or not is a matter
   of only secondary importance. In the case of atomic phenomena
   no picture can be expected to exist in the usual sense of the word
   ‘picture’, by which is meant a model functioning essentially on
   classicallines. One may, however, ex~end the meaning of the word
   ‘picture1 to include any way of looking at the fundamental laws which
   makes their self-consistency obvious. W i th this extension, one may
   gradually acquire a picture of atomic phenomena by becoming
   familiar with the laws of the quantum theory.

   Έλλη
   21 Ιανουαρίου 10 στις 3:07

   κ. Παραμυθά, ξέρω ότι αναστάτωσα το μπλογκ σας, αλλά ειλικρινά δεν είχα τέτοιο σκοπό, η αντίδρασή μου στο προηγούμενο ποστ σας ήταν τελείως αυθόρμητη. Ερχόμαστε από πολύ διαφορετικούς “κόσμους” και ίσως είναι αναμενόμενη η διαφωνία, αλλά σας “επισκέπτομαι” επειδή πολλές φορές βρίσκω ενδιαφέροντα τα σχόλιά σας & τρυφερές & αγαπησιάρικες τις ιστορίες σας. Φυσικά υπάρχουν και πράγματα που εμένα “δε μου κάνουν” και τα αφήνω στην άκρη – μην ανησυχείτε για αυτό. Πάντως ευχαριστώ για την απάντηση-σεντόνι που μου δώσατε και θα ήθελα να σας απαντήσω – έχω κάποια σχόλια να κάνω. Δεν θα το κάνω τώρα, έχει πάει αργά και πρέπει να κοιμηθω λιγάκι. Θα επανέλθω όμως και αν δεν προλάβω αύριο, το αργότερο μέχρι το σαββατοκύριακο.

   Θα κάνω μόνο ένα μικρό σχόλιο: το να κρατάς το χέρι σου ή να το στηρίζεις με τον αγκώνα δεν αρκεί. Το τρέμουλο των δακτύλων αρκεί για να προκαλέσει την κίνηση. Πρέπει το εκκρεμές να είναι δεμένο σε ακλόνητο σημείο. Δοκιμάστε να το δέσετε κάπου σταθερά, και αν κινηθεί .. τρυπήστε μου τη μύτη 🙂 – όποιος και να το κοιτάει, όσο “χαρισματικός” και να είναι 🙂 Λυπάμαι που σας το “χαλάω”, αλλά αυτή είναι η αλήθεια…

   καληνύχτες!

   Καραπιπέρης Γιάννης
   21 Ιανουαρίου 10 στις 21:39

   Έλλη, μια παρέμβαση αν επιτρέπεις: Κανείς δεν είπε ότι το εκκρεμές κουνιέται μόνο του. Το υποσυνείδητο και η διαίσθηση αυτού που το κρατάει μεταφέρει την εσωτερική ενέργεια στο χέρι του (δείκτη και αντίχειρα) και καθορίζει την ταλάντωση.
   Και σ’αυτό που αναφέρεις για το σταθερό δέσιμο μη βάζεις στοίχημα, γιατί θα γεμίσει η μύτη σου τρύπες 🙂 Αλλά φαντάζομαι έννοιες όπως τηλεκίνηση και ψυχοκινητική ούτε να τις ακούσεις θέλεις !
   Και για μένα προσωπικά δεν το “χαλάς” καθόλου, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι αυτή που αναφέρεις η αλήθεια…

   Έλλη
   21 Ιανουαρίου 10 στις 22:36

   @Καραπιπέρη: ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τι λες και δεν το κάνεις;

   “Το υποσυνείδητο και η διαίσθηση αυτού που το κρατάει μεταφέρει την εσωτερική ενέργεια στο χέρι του (δείκτη και αντίχειρα) και καθορίζει την ταλάντωση.”
   says who? Από πού προέκυψε αυτό;

   Καραπιπέρης Γιάννης
   22 Ιανουαρίου 10 στις 0:56

   Άστο Έλλη… δε συνεχίζω,ούτε θέλω να σε μεταπείσω.Δηλαδή αν σου αράδιαζα εγώ ή ο Π. ή ο οποιοσδήποτε ένα κατεβατό με links θα άλλαζες γνώμη? Δεν είναι σκοπός μου αυτός, εγώ αυτό που λέω είναι απλά ερευνήστε το πριν το ρίξετε στην πυρά-και όπως λένε πολλοί GIYFAWT (Google Is your Friend And Wiki Too).
   Tώρα αν σε ενδιαφέρει πολύ το who says who, χάνεις το what is what αγαπητή…

Σχολιάστε