Υπερπανσέληνος

Καλή χρονιά και καλή εβδομάδα. Φέτος και ο καινούριος χρόνος και η καινούρια εβδομάδα, αρχίζουν μαζί. Και φέτος η πρωτοχρονιά είναι και η νύχτα της υπερπανσελήνου, ενώ και η δεύτερη γίνεται  μέσα στον Ιανουάριο. Αυτό το ανακάλυψα όταν ψάχνοντας κάτι στο ίντερνετ, έπεσα  σε φωτογραφίες με την υπερπανσέληνο πάνω από την Ακρόπολη. Έτσι, θυμήθηκα πόσο πολύ θαύμαζε ο Κρισναμούρτι την Ακρόπολη – αφού όταν πρωτοανέβηκε εκεί έπεσε στα γόνατα και φίλησε το χώμα – οπότε αντί να ανεβάσω μια ιστορία σαν παραμύθι που είχα ετοιμάσει και είναι από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που μεταφράζω τώρα, αποφάσισα να ανεβάσω αυτές τις φωτογραφίες με την υπερπανσέληνο και ένα μικρό ενημερωτικό κείμενο γι’ αυτήν.
Καλή χρονιά, λοιπόν, με υπερπανσέληνο.
Π.

Δύο φορές θα υπάρξει υπερπανσέληνος το 2018. Η πρώτη θα είναι με την αρχή  του καινούριου χρόνου,  λίγο πριν τα χαράματα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου. Θα είναι το πιο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι όλου του 2018, μαζί με κάτι ανάλογο που θα συμβεί μια δεύτερη φορά μέσα στο 2018, μέσα στον ίδιο μήνα, στις 30 Ιανουαρίου και μια τρίτη έως το τέλος του χρόνου.
«Η Πανσέληνος του Λύκου», όπως ονομάζεται από τους επιστήμονες της NASA, εμφανίζεται τρεις φορές  το χρόνο και η αυριανή είναι η  πρώτη  από τις τρεις, που γίνονται ορατές  κατά το πέρασμά τους από το πιο κοντινό σημείο στην Γη.

 

 

 

Σχολιάστε