Σαν παλιό ερωτικό τραγούδι

8B.Couple standing

Και μια και ξαναθυμήθηκα την κατηγορία, “Το Χαμένο κλειδί του έρωτα” που είναι ένα βιβλίο μου με ποιήματά μου που γράφτηκαν πριν χρόνια μαζί με κείμενα του Κρισναμούρτι για τον έρωτα και την αγάπη, ας ανεβάσω άλλο ένα ποίημα απ’ αυτό, με τίτλο, “Σαν παλιό ερωτικό τραγούδι”, με το αντίστοιχο κείμενο του Κρισναμούρτι.
Καλό βράδυ
Π.

ΣΑΝ ΠΑΛIΟ ΕΡΩΤIΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔI.
Ντυμένη μ’ ένα υπέροχο μαύρο φουστάνι,
λαμπερή όσο ποτέ,
στέκεται για λίγο στο άνοιγμα της πόρτας.
Γεμάτη αμήχανη αξιοπρέπεια,
τραυματισμένη από το όπλο
που τη σκανδάλη του η ίδια τράβηξε,
ρίχνει εκείνη την υπέροχη θλιμμένη ματιά
της παραδοχής, της απέραντης αδυναμίας,
που φέρνει ο έρωτας.
Κι ύστερα, αβέβαιη, κάθεται διακριτικά
και προσεκτικά στην άκρη του καναπέ,
παρακολουθώντας με αγάπη πίσω από τον έρωτα,
το βουρκωμένο βλέμμα του που τη ρουφάει
όπως αλκοολικός κάποιο πιοτό,
ύστερα από πολύμηνη,
αλλά μάταιη προσπάθεια να μην πίνει.
……………………………………
Τι γλυκιά απελπισία που έχει αυτή η στιγμή!
Και πόσο ηδονικά βουλιάζουν και οι δύο μέσα της!
Χωρίς επίγνωση της κάποιας γελοιότητάς της.
Ειλικρινείς ήρωες ενός δράματος
που δεν υπάρχει στ’ αλήθεια.

Και το κείμενο του Κρισναμούρτι, που είναι από μία ομιλία του – την ένατη – προς τους νέους του  Ράτζγκατ στην Ινδία, το 1952.

«… Ας πούμε ότι σε έλκει μια όμορφη γυναίκα ή ένας όμορφος άντρας. Τι το κακό σ’ αυτό; Βλέπει κανείς μια όμορφη γυναίκα ή έναν όμορφο άντρα -αν κανείς δεν είναι παράλυτος ή τυφλός σίγουρα κάποια στιγμή θα δει- και τότε παρεμβαίνει η σκέψη και η σκέψη είναι που δημιουργεί τις διάφορες ευχάριστες εικόνες και τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Όταν με έλκει ένα πρόσωπο, τι συμβαίνει; Θέλω να είμαι μαζί του, θέλω να το αποκτήσω, να το έχω δικό μου. Έλκομαι απ’ αυτό το πρόσωπο γι’ αυτό θέλω να είμαι κοντά του, το σώμα μου πρέπει να είναι κοντά στο σώμα αυτού του προσώπου. Και είναι γεγονός ότι όταν με έλκει ένα πρόσωπο και θέλω να μου ανήκει, δεν υπάρχει αγάπη. Όταν ένα πρόσωπο είναι δικό μου, δεν θέλω να κοιτάει άλλους ή άλλες. Κι όταν θεωρώ ένα πρόσωπο ιδιοκτησία μου, τότε υπάρχει αγάπη; Προφανώς όχι. Τη στιγμή που ο νους δημιουργεί το φράχτη του “δικό μου” γύρω απ’ αυτό το πρόσωπο, τότε δεν υπάρχει αγάπη.»

 

 

Σχολιάστε