Τι είναι σχέση;

Σήμερα σκέφτηκα να ανεβάσω άλλο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που μεταφράζω τελευταία και μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων.
Καλό Σαββατοκύριακο
                  Π.

Τι είναι σχέση; Πώς μπορεί να υπάρξει σχέση ανάμεσα σε έναν άνδρα και σε μία γυναίκα ή ανάμεσα σε οποιουσδήποτε, εάν ένας από τους δύο είναι φιλόδοξος, απορροφημένος σε αυτήν τη φιλοδοξία, εντελώς εγωκεντρικός; Μπορείς να δεις τη σκληρότητα στα πρόσωπα εκείνων που οι δραστηριότητές τους γίνονται γύρω από το «εγώ» και «εσύ». Μπορεί να υπάρχει σωματική επαφή και πιθανόν όλη η σχέση, η επιφανειακή ή η επιλεγόμενη βαθιά, να μένει εκεί. Πώς μπορείς να έχεις σχέση με κάποιον άλλον αν είσαι καχύποπτος, εάν νομίζεις ότι πάντα έχεις δίκιο και ποτέ δεν δέχεσαι να νοιώσεις ότι κάνεις λάθος. Ενός ανθρώπου υπερήφανου για την αρχαία φυλή του ή με φαντασίωση σημαντικότητας, τι άλλο μπορεί να είναι οι σχέσεις του εκτός από σωματικές ή επιφανειακές; Πώς μπορούν δύο νευρωτικοί άνθρωποι που ζούνε στο ίδιο σπίτι, αποκαλώντας τους εαυτούς τους συζύγους, να έχουν οποιοδήποτε είδος σχέσης;  Υπάρχουν ζευγάρια φαινομενικά ευτυχισμένα που έχουν μεγαλώσει μαζί μέσα από δυσάρεστες καταστάσεις, θλίψη και πόνο, με πολλές μεταμέλειες και αποτυχίες· θα λέγατε ότι υπήρξαν ευτυχισμένοι στη σχέση τους, τόσο σωματικά όσο και αλλιώς, αλλά πώς μπορεί κανείς να έχει οποιοδήποτε είδος σχέσης με άλλον εάν το «εγώ» του είναι το πιο σημαντικό, εάν είναι ζηλιάρης, αλαζόνας και ο άλλος, ή η άλλη, υποκύπτει; Προφανώς μία καλή σχέση δεν μπορεί να υπάρξει με τίποτε από όλα αυτά.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τελείως απορροφημένοι ο ένας από τον άλλον, που κάνουν διάφορα πράγματα μαζί με πολύ λίγα εξωτερικά ενδιαφέροντα, ευχαριστημένοι να ζουν στο ίδιο δωμάτιο και να μην βγαίνουν έξω τα βράδια. Μία τέτοια σχέση ίσως να είναι ασυνήθιστη, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο μία καλή σχέση. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, από την προσωπική ικανοποίηση που δίνει μία ευτυχισμένη σχέση. Το να έχεις πραγματικά σχέση με κάποιον άλλον είναι δυνατόν μόνο όταν η φιλοδοξία, η καχυποψία, ο ανταγωνισμός, η αίσθηση κτητικότητας -με όλη την πίκρα τον θυμό και τις απογοητεύσεις που έχουν όλα αυτά- λείπουν εντελώς.

 

 

 

ένα σχόλιο στο “Τι είναι σχέση;”

      Χριστίνα
      9 Αυγούστου 19 στις 13:56

      Γενικότερα, δεν μιλάμε για σχέση όταν ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλον είτε μονομερώς είτε και οι δύο μαζί.

Σχολιάστε