Ψυχολογική εξάρτηση

396800_377677585632610_1812239640_n

Εδώ και δέκα μέρες έχω αρχίσει να μεταφράζω ένα καινούργιο βιβλίο του Κρισναμούρτι  –“Ο Κόσμος Μέσα μας”– που κυκλοφόρησε τελευταία στην Αμερική. Είναι γραμμένο από τον ίδιο στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου  (1939-1945), ένα διάστημα όπου είχε σταματήσει εντελώς τα ταξίδια και τις Δημόσιες Ομιλίες και έμενε σπίτι του, στο Όχαϊ  της Καλιφόρνιας. Η φωτογραφία είναι από εκείνη την εποχή, γι΄αυτό είναι τόσο νέος. Εκείνη την εποχή, διάφοροι άνθρωποι έρχονταν να το συναντήσουν σπίτι του για να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματά τους. Από αυτές τις συζητήσεις έγραφε μικρά κείμενα που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο. Ανάλογα κείμενα υπάρχουν και στους τρεις τόμους με τον γενικό τίτλο, “Στοχασμοί πάνω στη ζωή μας”,  που κυκλοφορούν στα Ελληνικά.  Τα κείμενα του τωρινού βιβλίου, ανακαλύφτηκαν σε ένα ξεχασμένο φάκελλο στα αρχεία του Ιδρύματος Κρισναμούρτι της Αμερικής. Είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά κείμενα που μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί σήμερα, και που νομίζω ότι μπορεί  να ενδιαφέρουν και ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται ειδικά για τη δουλειά του Κρισναμούρτι. Και σας έχω ένα από αυτά για σήμερα που έχει θέμα την ψυχολογική εξάρτηση.
Καλό βράδυ.
Π

“Η επισκέπτρια,   ρώτησε για ποιο λόγο ένοιωθε τόσο κουρασμένη· παρόλο που είχε άφθονη ενέργεια για όλες τις δουλειές, βαθιά μέσα της ήταν κουρασμένη.Ύστερα από κάποια συζήτηση, ανακαλύψαμε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον σύζυγό της και το περιβάλλον της. Αυτή η εξάρτηση – που δεν ήταν οικονομική – την εκνεύριζε, την εξαντλούσε, την έκανε ανήσυχη, ανυπόμονη και ευέξαπτη.
Μια ψυχολογική ανάγκη δημιουργεί αναπόφευκτα εξάρτηση που εμποδίζει τον συντονισμό και την ενότητα.
Απάντησε ότι είχε επίγνωση αυτής της ανάγκης της, αλλά δεν μπορούσε να την ξεπεράσει. Είχε αποφασίσει να μην είναι εξαρτημένη κι ωστόσο δεν μπορούσε να ελευθερωθεί απ’ αυτό. Συμφωνήσαμε ότι η εξάρτηση δεν ήταν έλλειψη αγάπης, αλλά προκαλούσε μπερδέματα στην αγάπη. Έβαζε στη μέση άλλα στοιχεία που δεν ήταν αγάπη· δημιουργούσε αβεβαιότητα και αποξένωση.
Η εξάρτηση ενεργοποιεί την κίνηση της επιφυλακτικότητας  και της προσκόλλησης και μια συνεχή σύγκρουση χωρίς κατανόηση, χωρίς χαλάρωμα. Θα έπρεπε να αποκτήσει επίγνωση της διαδικασίας της προσκόλλησης και της αποστασιοποίησης, να αποκτήσει επίγνωση χωρίς να επικρίνει, χωρίς να κάνει κριτική και τότε θα αντιληφθεί τη σημασία της σύγκρουσης ανάμεσα στα αντίθετα. Εάν αποκτούσε βαθιά επίγνωση κι έτσι κατεύθυνε συνειδητά τη σκέψη προς την κατανόηση όλης της σημασίας  της εξάρτησης και της ανάγκης, τότε όταν ο συνειδητός νους θα είναι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το θέμα, το υποσυνείδητο με τα κρυφά κίνητρά του, τις κρυφές επιδιώξεις του και προθέσεις του, θα προβάλλει τον εαυτό του στο συνειδητό. Κι όταν αυτό συμβεί, θα πρέπει να μελετήσει και να κατανοήσει κάθε νύξη του υποσυνείδητου. Αν το κάνει  αυτό πολλές φορές, αποκτώντας επίγνωση αφού  το συνειδητό έχει μελετήσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο καθαρά, τότε ακόμα κι αν δίνει την προσοχή της σε άλλα ζητήματα, το συνειδητό και το ασυνείδητο θα δουλεύουν πάνω στο πρόβλημα της εξάρτησης ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Έτσι, υπάρχει εδραιωμένη μια διαρκής επίγνωση, που υπομονετικά και ήπια φέρνει μια εσωτερική ολοκλήρωση. Αυτό, αν η υγεία της και η διατροφή της είναι εντάξει, θα φέρει μια πληρότητα στη ζωή της”.

 

 

ένα σχόλιο στο “Ψυχολογική εξάρτηση”

Σχολιάστε