Οι πειρατές του Αιγαίου.

978-960-03-0033-8b

 

Αυτό τον καιρό, άρχισα να γράφω τις ιστορίες για το έβδομο βιβλίο του “ΠΑΡΑΜΥΘΑ”, που θα κυκλοφορήσει το 2016 -το έκτο θα κυκλοφορήσει τον επόμενο Μάρτιο. Μία από τις ιστορίες που δουλεύω, έχει να κάνει με πειρατές. Και γράφοντας το, θυμήθηκα ένα εξαιρετικό βιβλίο  για παιδιά και νέους, του Ιούλιου Βερν, τους “Πειρατές του Αιγαίου”, που το μετέφρασα 26 χρόνια πριν, το 1988. Είναι πραγματικά μια πολύ ωραία περιπέτεια, στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821, που διαδραματίζεται όλη στον τόπο της. Μου άρεσε πάρα πολύ,  γιατί μπορούσε να γίνει μια εξαιρετική ταινία. Ομολογώ ότι το προσπάθησα, αλλά δυστυχώς το κόστος παραγωγής της είναι τόσο ψηλό που δεν μπόρεσα τελικά να κάνω τίποτα. Μπήκα στο site των Εκδόσεων Καστανιώτη και είδα ότι έχει γίνει επανέκδοση του βιβλίου το 2008, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Αυτό που βλέπετε είναι το εξώφυλλο του βιβλίου, και λέω, να σας δώσω εδώ μια γεύση από την ιστορία, χωρίς -βέβαια- να σας πω το τέλος της.
Πολλά φιλιά
Π.

Η ιστορία ξετυλίγεται στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στη στεριά γίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους, ενώ στη θάλασσα περιφέρονται ελεύθεροι πολλοί πειρατές. Αυτοί οι σκληροί θαλασσόλυκοι είναι επίσης Έλληνες, αλλά ενώ οι συμπατριώτες τους – άντρες και γυναίκες – πολεμούν γενναία για την ελευθερία της πατρίδας τους, αυτοί  το μόνο που αναζητάνε είναι να επωφεληθούνε από τον αγώνα και την αυτοθυσία τους, για να πλουτίσουν πλιατσικολογώντας και λεηλατώντας τα παραλιακά χωριά και πουλώντας τους άτυχους Έλληνες αιχμαλώτους τους,  σαν σκλάβους στους Τούρκους. Ο φοβερότερος απ’ όλους τους πειρατές ήταν ο άσπλαχνος Σακρατίφ, που δεν είχε αιχμαλωτιστεί ποτέ.

Με βάση ένα φόντο πραγματικών ιστορικών γεγονότων, παρακολουθούμε το ξεδίπλωμα μιας περιπέτειας γεμάτης με θεαματικές μάχες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι η ευγενική ιστορία αγάπης ενός νεαρού Γάλλου φιλέλληνα – του Ερρίκου Ντ’ Αλμπαρέ, που έρχεται στην Ελλάδα από το Παρίσι για να πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, και μιας πανέμορφης Εβραιοπούλας από την Κέρκυρα, της Χατζίνας Ελιζούντο, που σχεδιάζουν να παντρευτούνε. Ο πατέρας της είναι ένας επιτυχημένος τραπεζίτης, που ο Ερρίκος είναι πελάτης του, ενώ – δυστυχώς – είναι πελάτης του και ο Έλληνας καπετάν Νικόλας Στάρκος, που είναι κι αυτός παθιασμένα ερωτευμένος με την Χατζίνα, και που είναι το ίδιο πρόσωπο με τον αρχιπειρατή Σακρατίφ.
Ο καπετάν Νικόλας Στάρκος, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εμποδίσει τη Χατζίνα να παντρευτεί τον Γάλλο φιλέλληνα, καταφεύγει στο να εκβιάσει τον πατέρα της λέγοντάς του ότι θα αποκαλύψει ότι εκείνος που χρηματοδοτεί παράνομα και κρυφά την Τράπεζά του από την αρχή, είναι ο αρχιπειρατής Σακρατίφ. Ο Ελιζούντο, μην αντέχοντας να μάθει ποτέ η κόρη του το σκοτεινό μυστικό του ποιο είναι ο αληθινό όνομα του χρηματοδότη του, αυτοκτονεί. Ο Ερρίκος, μένει κατάπληκτος με την αυτοκτονία του Ελιζούντο και την ξαφνική εξαφάνιση της αγαπημένης του, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Λίγες μέρες αργότερα βρίσκεται να έχει ένα υπέροχο πλοίο, που του το έδωσε ένας ανώνυμος δωρητής με ένα μοναδικό όρο: Να κυνηγήσει και να εξοντώσει τον Νικόλα Στάρκο, τον πασίγνωστο, δηλαδή πειρατή, Σακρατίφ.

Μετά από πολλές ανατροπές της ιστορίας, οι τρεις βασικοί ήρωές της, θα συναντηθούν σε ένα Τούρκικο σκλαβοπάζαρο, όπου οι έμποροι των σκλάβων, ανάμεσα σε άλλους Έλληνες σκλάβους, είναι έτοιμοι να πουλήσουν και τη Χατζίνα σε πλειστηριασμό! Ο Ερρίκος και Σακρατίφ, θα πάρουν μέρος στον πλειστηριασμό προσπαθώντας ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά για να πάρει τη Χατζίνα. Και με μία τελευταία ανατροπή της  ιστορίας θα αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο δωρητής του πλοίου στον Ερρίκο και θα δοθεί ένα τέλος, με ποιότητα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

 

 

ένα σχόλιο στο “Οι πειρατές του Αιγαίου.”

   marilia
   17 Ιανουαρίου 15 στις 10:33

   Ο Βερν ήταν ο αγαπημένος μου παιδικός συγγραφέας για χρόνια. Μπορεί και να εξακολουθεί να είναι. Ομολογώ όμως πως αυτόν τον τίτλο δεν τον είχα ακούσει ποτέ.
   Θα με κάνεις να ξαναδιαβάσωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!! (κι έχω τρέξιμο τρελό αυτό το διάστημαααααααααα)…

Σχολιάστε