Η “φιλαναγνωσία”, το ΕΚΕΒΙ, ο κύριος Τζαβάρας και “εγώ”

Ναι, ξέρω, ο τίτλος είναι τύπου, “τρία πουλάκια κάθονται…”, για την ακρίβεια τέσσερα τώρα που ξαναμέτρησα τις λέξεις. Να ζητήσω κατ’ αρχήν συγνώμη από τον Πέτρο που για άλλη μια φορά δεν θα ανεβάσω αυτά που του είχα υποσχεθεί, αλλά μόλις πριν λίγο διάβασα κάτι που με στενοχώρησε πολύ, και έχει σχέση με το πρόγραμμα  Φιλαναγνωσίας, το Εθνικό Κέντρου Βιβλίου, τον κύριο Κώστα Τζαβάρα  ως Υφυπουργό Πολιτισμού και εμένα, ως  “ΠΑΡΑΜΥΘΑ”.  Η… “σχέση” μας με τον κύριο Τζαβάρα, άρχισε όταν κάποτε σε μία εκπομπή του  “Ράδιο Αρβύλα”,  του ΑΝΤ1 ,  αναφέρθηκαν στον Βουλευτή, τότε, κύριο Τζαβάρα, δείχνοντας πλάνα του από τη Βουλή και λέγοντας, “αυτός που μοιάζει με τον Παραμυθά”.  Ναι, ομολογώ ότι ο κύριος Τζαβάρας, μοιάζει -όχι ακριβώς με μένα, γιατί έχω μαύρα μαλλιά- αλλά κυρίως με τον “Παραμυθά”. Κοιτάξτε εδω ένα σκίτσο του Παραμυθά από ένα βιβλίο μου και μία φωτογραφία του κυρίου Τζαβάρα.

Ε; Τι λέτε; Μάλλον δίκιο είχαν τα παιδιά του “Ράδιο Αρβύλα”.  Πάμε τώρα να δείτε πώς “δένει η σούπα” αυτών των δύο με το ΕΚΕΒΙ και τη Φιλαναγνωσία. Προτίμησα να αρχίσω αυτό το -δυσάρεστης και σοβαρής αιτίας- post, χιουμοριστικά, γιατί έχω βαρεθεί τον τελευταίο καιρό να ακούω διάφορες βαρύγδουπες δηλώσεις και βρισίδια για όσα γίνονται στον τόπο μας. Λοιπόν: Κατ΄ αρχήν, όσοι δεν έχετε ακούσει για το Ε.ΚΕ.ΒΙ, κάντε κλικ ΕΔΩ, κι αν δεν ξέρετε για τη “φιλαναγνωσία”, κοιτάξτε ΕΔΩ.  Η “Φιλαναγνωσία”  είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού και Λέσχες Ανάγνωσης Σχολείων για τα περίπου 950 Δημοτικά Σχολεία της χώρας, με οικονομική ενίσχυση από το ΕΣΠΑ.   Πέρσι πήγα σε 15 Σχολεία για να μιλήσω για τα βιβλία μου και τη δουλειά του συγγραφέα και φέτος πήγα ήδη στο πρώτο, το 4ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου Κρήτης, που σας μίλησα γι’ αυτό σε τρία προηγούμενα posts,  και ήδη έχουν προγραμματιστεί έχει γίνει προγραμματισμός για άλλα οχτώ Σχολεία.  Αυτό το πρόγραμμα είναι κάτι που το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό για τα παιδιά και τη σχέση τους με το βιβλίο, σε μια εποχή κυριαρχίας της τηλεόρασης και του internet . Γι αυτό και σοκαρίστηκα όταν σήμερα διάβασα  ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας, κλείνει το Ε.ΚΕ.ΒΙ στο TVXS   εδώ: http://tvxs.gr/news/biblio/loyketo-sto-ekebi-me-apofasi-tzabara 
Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, για πράγματα αυτονόητα. Να πω μόνο ότι αν είχε χάσει το δρόμο του το Ε.ΚΕ.ΒΙ, ίσως είναι πιο σωστό να το κάνουν να τον ξαναβρεί και όχι να το κλείσουν. Επίσης, να πω ότι προσωπικά δεν είχα έρθει σε επαφή με κανέναν από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε ανώτερα κλιμάκια, αλλά μόνον με τις έξι – επτά κυρίες που ασχολούνται με τα Οργανωτικο-οικονομικά αυτών των εκδηλώσεων και πρέπει να πω ότι δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια ευγενική και αποτελεσματική αντιμετώπιση από προσωπικό υπηρεσίας που ανήκει στο Δημόσιο. Και σε περίπτωση που -όπως λέει η είδηση- τη δουλειά του Ε.ΚΕ.ΒΙ. την αναλάβει το Υπουργείο, τουλάχιστον να συνεχίσουν να την κάνουν αυτές οι κυρίες και εκεί.
Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, θα ήθελα μόνο: ως πατέρας που μεγάλωσε τρία παιδιά και έχει δύο εγγόνια και ως άνθρωπος που ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με το γράψιμο παιδικών βιβλίων και την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά, με όλο το σεβασμό, να πω στον κύριο Τζαβάρα να αναθεωρήσει την απόφασή του και να ευχηθώ, μια και “μοιάζει” του “Παραμυθά”,  να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον μ΄ αυτόν για τα παιδιά  και να μην κλείσει το Ε.ΚΕ.ΒΙ. αλλά να το φτιάξει.
Καλή εβδομάδα
Π. 

 

 

 

10 σχόλια στο “Η “φιλαναγνωσία”, το ΕΚΕΒΙ, ο κύριος Τζαβάρας και “εγώ””

   marilia
   13 Ιανουαρίου 13 στις 20:17

   🙁 Δεν μπορώ να ξέρω γενικά για το ΕΚΕΒΙ, αλλά η συνεισφορά του στα 961 πιλοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ είναι άκρως σημαντική. Στα σχολεία μας έχουν έρθει ενημερωτικά μέιλ με σαφέστατες οδηγίες για τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ σχετικά με τη φιλαναγνωσία, έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια επιμορφωτικά για εμάς, έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο σάιτ για παιδιά, το “Μικρό Αναγνώστη” και για εκπαιδευτικούς τη “Φιλαναγνωσία” και, το σημαντικότερο, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά ένα αγαπημένο μας δημιουργό -συγγραφέα ή εικονογράφο- και να γίνει στο σχολείο ΓΙΟΡΤΗ! Δε χρειάζεται να σχολιάσω την παιδαγωγική αξία μιας τέτοιας επίσκεψης! Το ΕΚΕΒΙ έχει επίσης στηρίξει τη δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης και με την παραχώρηση υλικού, έχουν εμπλουτιστεί οι βιβλιοθήκες μας και, γενικά, έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια για να αγαπήσουν τα παιδιά το Βιβλίο. Δεν καταλαβαίνω πού χάθηκε ο στόχος… Αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, η υπευθυνότερη πράξη θα ήταν… η διόρθωση της κατάστασης! Αλλά αυτό είναι μεγάλη πρόκληση και χρειάζεται μεράκι και πραγματικό ενδιαφέρον. Σωστά;

   Λυπάμαι πολύ.
   Μια δασκάλα, ενός από τα 961 Σχολεία με ΕΑΕΠ

   Giota Germeni
   13 Ιανουαρίου 13 στις 20:24

   ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ Ε.ΚΕ.ΒΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΝ ¨ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ” ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ!!!

   να-τασσσάκι
   13 Ιανουαρίου 13 στις 20:35

   Έχεις δίκιο. Από προχθές, επειδή έχω πολλούς φίλους που ασχολούνται με τα βιβλία, διάβασα πολλά και διάφορα για το ΕΚΕΒΙ. Ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα, ατασθαλίες και καταχρήσεις, θα μπορούσαν να το εξυγιάνουν χωρίς να το κλείσουν, νομίζω. Η λογική “πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι” δεν είναι η καλύτερη.

   Μακάρι να αλλάξουν γνώμη.

   Φιλιά, καλή βδομάδα!

   Παραμυθάς
   13 Ιανουαρίου 13 στις 20:52

   Σας παρακαλώ πολύ αν θέλετε γράψτε κάποιο σχόλιο, αλλά ας μην υπάρχει σ’ αυτό ούτε στο ελάχιστο κάτι υβριστικό. Σας ευχαριστώ πολύ.

   Φανή
   14 Ιανουαρίου 13 στις 1:08

   Έχω προσωπική εμπειρία από το ΕΚΕΒΙ, καθώς πέρσι έκανα σεμινάριο διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και έμεινα κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη! Το πρόγραμμα ήταν e-learning, δηλαδή από απόσταση. Η πλατφόρμα πάνω στην οποία δουλεύαμε ήταν εξαιρετική! Προδιαγραφές εξωτερικού! Ένιωσα τόσο υπερήφανη που υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα μας. Κρίμα για την απόφαση!!!
   Συμφωνώ μαζί σου παραμυθά…αν κάπου στο ΕΚΕΒΙ “χάθηκε” ο δρόμος πρέπει να διορθωθεί και όχι να κοπεί! Δεν γίνεται να καταστραφεί τόσος κόπος χρόνων, δεκάδων ανθρώπων που αγάπησαν το ΕΚΕΒΙ και κυρίως η εμπιστοσύνη που έχει ο απλός κόσμος που παρακολουθεί τα σεμινάρια επιμόρφωσης του ΕΚΕΒΙ!

   Mika
   14 Ιανουαρίου 13 στις 11:27

   Αυτο που με στεναχωρει είναι οτι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αμεσα παρα μονο να παρακαλαμε και να ευχομαστε για τα αυτονοητα οπως λές.
   Το βαρεθηκα αυτο! Και μου φαινεται και ανουσιο απλα να γραψω ενα “ευχομαι” να μην κλεισει.
   Αυτο ομως που ευχομαι ειναι αυτοι που δουλευουν εκει, αυτοι που γνωριζουν να βρουν τον τροπο να τους σταματησουν!
   Φιλια πολλα

   Πέτρος
   15 Ιανουαρίου 13 στις 14:01

   Κατ’ αρχάς Παραμυθά, δεν σού μοιάζει καθόλου ο Τζαβάρας. Ήμαρτον. Φυσιογνωμικά θα έλεγε ότι το κοινό στα δύο πρόσωπα είναι μια “καλοσύνη” που αποπνέουν και τα δύο. Αλλά ο Παραμυθάς εκτός από αυτό έχει και μια ευφυία, μια σπιρτάδα και μια ψυχική εγρήγορση και άρα μια φαντασία, που είναι απαραίτητα για το παραμύθι. Το πρόσωπο του Τζαβάρα δεν τα έχει καθόλου αυτά.

   Κατά δεύτερο, πιστεύω ότι το να γράφει το post και τα σχόλια για το πόσο χρήσιμο είναι (ήταν, κλαψ) το ΕΚΕΒΙ και για το ότι αν έκανε κάτι κακό ας το διορθώνανε, αυτά είναι χωρίς νόημα. Δεν το έκλεισαν γιατί ήταν άχρηστο ή έκανε κακά πράγματα. Το έκλεισαν για να κόψουν λεφτά. Έ βέβαια έπρεπε να βρουν και μια δικαιολογία (δυστυχώς την ίδια που ακούμε για όλα τα άλλα γύρω μας, ούτε φαντασία δεν έχουν, αλλά το είπαμε αυτό στα περί της φυσιογνωμίας).

   Το κακό είναι ότι ίσως υπάρχει σχέδιο από πίσω για νοητική ερημοποίηση της χώρας μας. Και αυτό το κάνει κανείς χτυπώντας την παιδεία. Ποιος κάνει τα σχέδια αυτά; Δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα όχι ο Τζαβάρας (λόγω της φυσιογνωμίας πάλι), κι αυτός μπορεί να πιστεύει όσα του λένε, αλλιώς, αν ήταν σχετικός με τον πολιτισμό (όπως η φυσιογνωμία του Παραμηθά) δεν θα τον βάζανε εκεί που τον βάλανε.

Σχολιάστε