Οι ομπρέλες του κυρ Φώντα

storyteller-himself.jpgΠροχθές, πέρασα από το φίλο μου τον κυρ Φώντα τον ομπρελά για να δω τι κάνει και πώς πάνε οι δουλειές του. «Χάλια», μου λέει. «Έχει μέρες να βρέξει, Παραμυθά, και δεν έχω πουλήσει ούτε μια ομπρέλα». «Μη σε νοιάζει κυρ Φώντα, θα βρω γιατί σταμάτησε έτσι ξαφνικά να βρέχει».
Σε λίγο βρέθηκα, πετώντας, πάνω από ένα σύννεφο. Το χτυπάω κι ακούω ένα ξερό ήχο. «Άδειο είναι», σκέφτηκα. Και τότε βλέπω κάτι νάνους να πετούν στα σύννεφα κουβαλώντας κουβάδες και να αδειάζουν τα σύννεφα από το νερό! «Πού το πάνε άραγε», αναρωτήθηκα και τους ακολούθησα από μακριά πετώντας. Σε λίγο βρέθηκα σε ένα λιβάδι με ένα τεράστιο αντίσκηνο και δίπλα του μια μεγάλη δεξαμενή όπου οι νάνοι άδειαζαν τους κουβάδες τους! «Για ποιον να ‘ναι», απόρησα. «Θα πρέπει να είναι μέσα στο αντίσκηνο» σκέφτηκα. Έγινα μικρός σαν καρφίτσα και τρύπωσα μέσα στην πελώρια σκηνή. Εκεί καθόταν ένας γίγαντας που έτρωγε συνέχεια πασατέμπους κι έπινε νερό για να ξεδιψάει. Θύμωσα πολύ και κάποια στιγμή που αποκοιμήθηκε ο γίγαντας έτρεξα στους νάνους και τους έβαλα τις φωνές:
«Δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε. Επειδή αυτός ο μαντράχαλος θέλει να τρώει πασατέμπους, πρέπει να μαραθούν όλα τα φυτά και ο κυρ Φώντας να μην πουλάει ομπρέλες»;
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, Παραμυθά, γιατί τότε ο κακός μάγος Κατσουφάκιας, που είναι πατέρας αυτουνού εδώ του γίγαντα, θα μας μεταμορφώσει σε κατσαρίδες».
Εκείνη τη στιγμή, μου ήρθε μια ιδέα. «Καλά», τους λέω, «αλλά τουλάχιστον υποσχεθείτε μου ότι το πρωί θα πάρετε νερό από το σύννεφο που θα σας δείξω». Οι νάνοι συμφώνησαν κι εγώ όλη νύχτα, πετώντας πάνω κάτω με ένα μεγάλο κουβά, άδειασα ένα μεγάλο σύννεφο και το ξαναγέμισα με αλμυρό νερό από τη θάλασσα.
Μόλις ξημέρωσε, ήρθαν οι νάνοι κι άρχισαν να παίρνουν νερό απ’ αυτό το σύννεφο. «Φτου! Τι αηδία είναι αυτή!», ούρλιαξε ο γίγαντας, που μετά την αλμύρα του πασατέμπου ήπιε και το αλάτι της θάλασσας. Και φτύνοντας συνέχεια έφυγε τρέχοντας χωρίς να ξαναγυρίσει ποτέ.
Ύστερα από λίγες ώρες, όλα τα σύννεφα ξαναγέμισαν με νερό κι άρχισε να βρέχει δυνατά. Τα λουλούδια χαμογέλασαν κι ο κυρ Φώντας, καταχαρούμενος, δεν προλάβαινε να πουλάει ομπρέλες στους ανθρώπους που τους έπιασε ξαφνικά η βροχή στο δρόμο.
Σας φιλώ
Παραμυθάς

8 σχόλια στο “Οι ομπρέλες του κυρ Φώντα”

   Σεμέλη
   6 Ιουλίου 07 στις 22:08

   Γλυκιέ Παραμυθά μας!! Έκανες μια τέτοια υπέροχη πράξη!! Έσωσες τα σύννεφα, τα λουλούδια και τον καημενούλη τον ομπρελά!! κι όλα αυτά επειδή μπορείς να πετάς και να μεταμορφώνεσαι!!
   Θέλω και εγώ!!
   (Μεταξύ μας: θα μου μαρτυρήσεις το μυστικό μαγικό σου φίλτρο ;; 🙂

   elafini
   7 Ιουλίου 07 στις 15:32

   τελείως αλληγορικό παραμύθι…βρε τον άτιμο τον γίγαντα!!!
   (σήμερα μοιάζουμε :))

   καλησπέρα και καλό σαββατοκύριακο σε όλους

   Ο εκδικητής των δασών
   8 Ιουλίου 07 στις 6:22

   H ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ

   Δεν έχει νόημα να συζητάμε διαρκώς την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας. Την χαμένη ομορφιά. Τα εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων που χάθηκαν, πιθανά χωρίς επιστροφή. Νόημα έχει να στραφούμε με όλη μας την δύναμη, με όλο μας το μίσος απέναντι στους ένοχους αυτής της κατάστασης. Νόημα έχει να κηρυχθεί ένας πραγματικός λαϊκός συναγερμός για να αλλάξουν τα πράγματα. Για να αλλάξουμε την ζωή μας.

   Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο.
   · Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που:

   * Κάνουν ένα απίστευτο πλιάτσικο με την γη, εκχωρώντας κάθε σπιθαμή του δημόσιου χώρου, των ορεινών όγκων, των ακτών, των ελεύθερων χώρων στα μεγάλα συμφέροντα για ‘αξιοποίηση’, δηλαδή για εκμετάλλευση με βάση το κέρδος.
   * Η Πεντέλη αναδασώθηκε λιγότερο από 15%!, και πως θα γινόταν αλλιώς όταν λίγο μετά 15.000 στρέμματα αφαιρέθηκαν με Π.Δ από τα αναδασωτέα, με αποτέλεσμα να κτιστούν όλο και πιο πολύ.
   * ‘Αξιοποιούν’ τα ολυμπιακά ακίνητα και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους για να ρίξουν νέα εκατομμύρια τόνους μπετόν. (πάρκο Γουδή, Ιππόδρομος, παραλία, Ελληνικό κλπ). Έδωσαν τις παραλίες στους ιδιώτες.
   * Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 θέλησαν (και ακόμα θέλουν) να βάλουν μια οριστική ταφόπλακα στην όποια δυνατότητα για προστασία του δάσους. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ‘παραθεριστική κατοικία’ εκατομμύρια κατοικίες θα κτιστούν στις παραλίες, τους αιγιαλούς, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν το ΄τσιμεντένιο όραμα’ της Ολυμπιάδας, στο όνομα της οποίας χτίστηκε κάθε ελεύθερος χώρος, και της οποίας το νομικό πλαίσιο χρησιμοποιούν τώρα για να ξεπερνάνε και κάθε νομικό πρόβλημα. Φτάνει πια!!

   Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι τεχνικές εταιρείες και οι εταιρείες real estate, οι πραγματικοί ‘νταβατζήδες’ (Μπόμπολας, Λάτσης κλπ), οι μεγαλοκαταπατητές γης (κτήμα Βείκου κα), οι τράπεζες, που πέφτουν σαν αρπακτικά πάνω σε κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου για να βγάλουν και άλλα λεφτά. Και ανάμεσα σε αυτούς όλο και πιο πολύ ξεχωρίζει η εκκλησία, ή καλύτερα η Εκκλησία ΑΕ, που διεκδικεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα (10.000), στο Ποικίλο Όρος (7.500στρ) και αλλού, για να τα ‘αξιοποιήσει’ και αυτή, αλλού για να κάνει γκαράζ και αλλού για να χτίσει γιγαντιαία ξενοδοχιακά συγκροτήματα (η Μονή Τοπλού στην Κρήτη, στην Μαγνησία και αλλού). Φτάνει πια!!

   Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, η ζωή μας μολύνεται από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και πάνω από όλα από την κτηνωδία του πολιτικού κόσμου και των επιχειρηματικών συμφερόντων, αδιάφορο αν είναι ντυμένα με το κοστούμι του γιάπι ή το ράσο του παπά που καθημερινά μας σκοτώνουν.
   Εμάς και τις γενιές που έρχονται: · Είναι οι Δήμοι Επιχειρηματίες που αντί να προστατεύουν τον ελεύθερο χώρο, οι περισσότεροι από αυτούς μπαίνουν στην πρωτοπορία της επιχειρηματικής ‘αξιοποίησης’ με το αζημίωτο κάθε φορά . Χαρακτηριστικά παραδείγματα το προωθούμενο Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Περιστέρι, η ΄΄Βωβόπολη΄΄ στο Μαρούσι και τόσες άλλες επιχειρηματικές δράσεις των Δήμων.

   ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!! Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

   * Να ανακηρυχτεί το σύνολο του Δρυμού αναδασωτέο. Να καταγραφούν οι καμένοι δασικοί χώροι. Να ανακηρυχθούν ταυτόχρονα το Ποικίλο ‘Ορος και το Όρος Αιγάλεω που αποτελούν φυσικές επεκτάσεις της Πάρνηθας σε Εθνικούς Δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές που θα απαγορευτεί ρητά κάθε επιχειρηματική ‘αξιοποίηση’.

   * Να μην κτιστεί κανένας ελεύθερος μικρός & μεγάλος χώρος, είτε με ολυμπιακά ακίνητα ή άλλος. Να γκρεμιστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου αυτό προβλεπόταν. Όλοι οι ελεύθεροι χώροι να γίνουν πράσινο, ώστε να αυξηθεί στοιχειωδώς η κάλυψη με πράσινο στην Αθήνα που είναι η μικρότερη στην Ευρώπη (2%, με μέσο όρο 12%). Ανοιχτές παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση στο λαό.

   * Να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για την τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

   * Να δημευτούν, και να αποδοθούν στην κοινωνία, όλη η γη και οι διεκδικούμενες εκτάσεις από τους ιδιώτες-καταπατητές, τις τράπεζες και την εκκλησία για πράσινο ή τις τελείως απαραίτητες εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει για το Λεκανοπέδιο (και γενικότερα) αν δεν αντιμετωπισθεί σε όφελος της κοινωνίας, το ζήτημα της μεγάλης τουλάχιστον ιδιοκτησίας Παλεύουμε μέσα από τα κινήματα πόλης ενάντια στην εμπορευματοποίηση / ιδιωτικοποίηση του χώρου. ..

   ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/7

   Vanda
   10 Ιουλίου 07 στις 16:46

   Άσχετο!? Ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, είχε κάποια σχέση με εσένα Παραμυθά? κι αν ναι, μήπως να έβαζες κάποιο βιντεάκι και με αυτόν? 😀

   NailGuN
   14 Αυγούστου 07 στις 11:24

   Άψογο! και απόλυτα ευρηματικό!

   Ειδικά η ιδέα με τα σύννεφα να δουλεύουν σαν δεξαμενές νερού μου άρεσε πολύ!

Σχολιάστε