Άλλο ένα βιβλίο!

Μόλις θυμήθηκα ότι την περασμένη Πέμπτη κυκλοφόρησε άλλο ένα βιβλίο που έχει σχέση με μένα. Δεν το έχω γράψει, αλλά αποτελείται από κείμενα με συζητήσεις, ομιλίες και σκέψεις του Κρισναμούρτι, που έχω διαλέξει και μεταφράσει, από κείμενα που ελάχιστα από αυτά υπάρχουν στα ελληνικά και κάποια από αυτά ούτε στα Αγγλικά. Έχω ενθουσιαστεί μ’ αυτό το βιβλίο γιατί εκτός από τη σπανιότητα των περισσότερων κειμένων, έχει κι ένα… «τρελό» σχήμα, που μπορείτε να το δείτε στη φωτογραφία που έβγαλα με το βιβλίο πλάι σε ένα κινητό!

Τα περισσότερα από τα κείμενα, των 250 σελίδων του βιβλίου, είναι από το The Krishnamurti Text Collection, ένα ψηφιοποιημένο αρχείο για P.C. και Mac, όσων έχει πει και γράψει ο Κρισναμούρτι από το 1933 έως το 1986. Τα κείμενα αυτά δεν έχουν περιληφθεί σε ελληνικό βιβλίο, ενώ κάποια από αυτά δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν στ’ Αγγλικά. Επίσης, υπάρχει και το κείμενο μιας συνέντευξης που έδωσε ο Κρισναμούρτι στην εφημερίδα Guardian το 1976 για την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Notebook» στα Αγγλικά, που στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο, «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ», καθώς και μια σειρά από προσωπικές συζητήσεις του Κρισναμούρτι με έναν φίλο του, από το 1944 έως το 1963 που μου το έδωσε ένας φίλος σε δακτυλογραφημένο αντίτυπο το 1991 και βλέπει για πρώτη φορά τη δημοσιότητα. Τέλος, υπάρχουν κάποια κείμενα που είναι αποσπάσματα από βιβλία με αναμνήσεις για τον Κρισναμούρτι, ανθρώπων που τον είχαν συναντήσει προσωπικά, επίσης ανέκδοτα έως τώρα στα Ελληνικά, ενώ για εισαγωγή σ’ αυτό το βιβλίο, διάλεξα το -ειδικά αφιερωμένο στον Κρισναμούρτι– κείμενο του Χένρυ Μίλλερ, που υπάρχει στο βιβλίο του, The Books of my Life. (Τα βιβλία της ζωής μου).
Και για να κρατήσω την «παράδοση» των τελευταίων posts, θα ανεβάσω κι εδώ ένα βίντεο. Είναι με τον Κρισναμούρτι να λέει ένα ανέκδοτο. Είχε εξαιρετικό χιούμορ και γέλαγε με την καρδιά του, ακόμα και σε κάποια στιγμή μιας ομιλίας του, όπως θα δείτε. Αυτή είναι η αλήθεια κι όχι ότι ο Κρισναμούρτι δεν γέλαγε ποτέ, που διάβασα κάπου.
Δυστυχώς δεν μπορούσα να βάλω υπότιτλους, και γι’ αυτό μετά το βίντεο μπορείτε να δείτε τη μετάφραση.
Καλό βράδυ.
Π.

Δεν ξέρω… δεν ξέρει κανείς  αν έχετε εμβαθύνει σ’ αυτό το ερώτημα της ελευθερίας , του τι σημαίνει ελευθερία. Όχι στον Παράδεισο… Θυμάστε εκείνο το ανέκδοτο;  Μπορώ να επαναλάβω  ένα ανέκδοτο;
Είναι δύο άνθρωποι στον Παράδεισο, με φτερά στην πλάτη και φωτοστέφανα στο κεφάλι. Λέει ο ένας στον άλλον: «Αν είμαι πεθαμένος, γιατί νοιώθω τόσο απαίσια;… Το πιάσατε;

4 σχόλια στο “Άλλο ένα βιβλίο!”

Σχολιάστε