Μοναξιά, γάμος και γεράματα.

1541344

Ε, όπως ίσως θα υποψιάζεστε, για Σαββατοκύριακο θα ανεβάσω ένα ακόμα μικρό κεφάλαιο από το βιβλίο, “Ο κόσμος μέσα μας” του Κρισναμούρτι, που μεταφράζω αυτόν τον καιρό. Βασικά θέματά του είναι η μοναξιά, τα γεράματα και ο γάμος. Ο τίτλος στο βιβλίο, είναι :” Η μοναξιά με τους φόβους της που πανικοβάλλουν” . Όσοι είστε παντρεμένοι, ετοιμαστείτε για… ζόρια. Χα, χα, χα…
Καλό Σαββατοκύριακο.
Π.

“Η   κυρία Α.Λ., άρχισε λέγοντας ότι την κυνηγούσε ένας άντρας για τον οποίο ένοιωθε φιλικά, αλλά δεν ήταν ερωτευμένη. Ήθελε να διασκεδάσει μαζί του και όλα να είναι φιλικά, αλλά εκείνος τα έπαιρνε όλα στα σοβαρά και της είχε γίνει πρόβλημα. Στην πορεία της συζήτησής μας, αποκαλύφτηκαν πολλά πράγματα. Αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν εκείνος η αιτία του προβλήματος, αλλά αυτή η ίδια.

Μέσα στη μοναξιά μας, με τους φόβους της που μας πανικοβάλλουν, θέλουμε να τρέξουμε μακριά απ’ αυτήν, να στηριχτούμε σε κάποιον,  να αποκτήσουμε σύντροφο και λοιπά. Όσο κινούμε εμείς τα νήματα και οι άλλοι είναι πιόνια στο παιχνίδι μας, είναι όλα καλά· όταν, όμως, τα πιόνια αλλάξουν και ζητήσουν κάτι για αντάλλαγμα, νοιώθουμε οδυνηρή έκπληξη και θλιβόμαστε. Αν το «οχυρό» μας είναι ισχυρό, χωρίς να έχει κανένα ευάλωτο σημείο, τότε τα εξωτερικά χτυπήματα έχουν μικρές συνέπειες. Και  οι ιδιαίτερες τάσεις που εμφανίζονται αργότερα μέσα μας με τα γεράματα, πρέπει να κατανοηθούν και να «διορθωθούν» όσο είμαστε ακόμα ικανοί  για αποστασιοποιημένη και μακρόθυμη αυτοπαρατήρηση και μελέτη. Οι φόβοι της μοναξιάς, λοιπόν, πρέπει να παρατηρηθούν και να κατανοηθούν στο παρόν και οι ενέργειές μας πρέπει να κατευθυνθούν όχι, απλώς, εναντίον των εξωτερικών πιέσεων και απαιτήσεων – για τις οποίες είμαστε εμείς υπεύθυνοι – αλλά στο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, τη μοναξιά μας, τους φόβους μας, τις απαιτήσεις μας και τα ελαττώματά μας.  Η μοναξιά δεν πρόκειται να καλυφθεί με κανέναν τρόπο· κι ακόμα κι αν καλυφθεί θα είναι εκεί, περιμένοντας να ξαναεμφανιστεί. Δεν υπάρχει άλλη απαλλαγή απ’ αυτήν εκτός από την κατανόησή της και το προχώρημα πέρα και πάνω απ’ αυτήν. Ο έλεγχος, η επιθυμία, οι συσσωρευμένες προσπάθειες, είναι από τη φύση τους κενά πράγματα, κι όσο λιγότερο κι αν παραδίνεσαι στην επιθυμία, τόσο πιο πολύ αυτή – σαν παιδί – μεγαλώνει. Η επιθυμία είναι ανεξάντλητη γιατί η ίδια μέσα της έχει αρνητικότητα, παρόλο που στις εκδηλώσεις της εμφανίζεται να έχει θετικότητα. Από αυτήν την θετικότητα ξεγελιόμαστε κι έτσι η επιθυμία μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται. Εάν μέσα από την αυτοεπίγνωση παρατηρούμε την ίδια μας την επιθυμία, σύντομα θα ανακαλύψουμε την κενότητά της και επίσης, την ίδια στιγμή, γεννιέται η πλούσια ησυχία της κατανόησης. Αυτή η κατανόηση είναι που διαλύει την μοναξιά και τον φόβο. Αυτή η κατανόηση φέρνει τον δικό της πλούτο και την δική της χαρά.

Η συζυγική σχέση είναι επώδυνη, αλλά και το να ζεις μόνος σου ή μόνη σου, απαιτεί υψηλή νοημοσύνη. Η σχέση είναι μία αυτοαποκαλυπτική  διαδικασία που σχεδόν ποτέ δεν είναι ευχάριστη, κι έτσι κανείς βρίσκεται σε σύγκρουση όχι μόνο με τον εαυτό του, αλλά και με τον άλλον. Η ένταση στη σχέση είναι ένας καθρέφτης όπου και οι δύο καθρεφτίζονται. Αυτό το καθρέφτισμα είναι οδυνηρό και εκείνος που είναι συνετός, ούτε το απωθεί ούτε το καλωσορίζει, αλλά εξετάζει προσεκτικά την αιτία της προστριβής και του πόνου. Ο απερίσκεπτος προσπαθεί να δραπετεύσει σε μία άλλη σχέση που είναι ευχάριστη και δεν αποκαλύπτει. Βέβαια, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως το να ζεις εντελώς μόνος, γιατί όλη η ζωή είναι σχέσεις, αλλά το να ζεις μόνος χωρίς άμεση, κοντινή σχέση, απαιτεί ταχύτερη και μεγαλύτερη επίγνωση  για αυτοανακάλυψη. Σε μία μοναχική ζωή, χωρίς αυτή την έντονη και ρέουσα επίγνωση, δυναμώνουν οι ήδη κυρίαρχες τάσεις, φέρνοντας έτσι ανισορροπία, διαστρεβλώσεις. Αυτό είναι που φοβάται κανείς: το σύνολο από τις ιδιαίτερες συνήθειές του, από τις σκέψεις του και από τα συναισθήματά του που έρχονται με τα γεράματα. Πρέπει κανείς όταν είναι νέος να αποκτήσει επίγνωσή τους, και με την κατανόησή τους να τα ξεφορτωθεί. Μόνο ο εσωτερικός πλούτος φέρνει γαλήνη και χαρά. ”

 

 

 

4 σχόλια στο “Μοναξιά, γάμος και γεράματα.”

Σχολιάστε