Το μυαλό και η καρδιά

Rajghat

Αυτή η φωτογραφία που βλέπετε, είναι του σπιτιού όπου έμενε ο Κρισναμούρτι, όταν πήγαινε στο Ρατζκάτ, στην Ινδία και σ΄ αυτό το σπίτι γίνεται η συζήτηση με τον Δάσκαλο, που ένα μέρος της, έβαλα στο προηγούμενο post. Μάλιστα η βουκαμβίλια που βλέπετε, είναι αυτή που ο Κρισναμούρτι λέει στον Δάσκαλο να κοιτάξει, και υπάρχει ακόμα, μια και το σπίτι αυτό έχει γίνει “Study Center”, ένα από τα πέντε που υπάρχουν στον κόσμο. Η φωτογραφία είναι περσινή. Τέλειωσα τη μετάφραση και της υπόλοιπης συζήτησης και μια και μερικοί φίλοι μου ζήτησαν να τους το στείλω, σκέφτηκα να το ανεβάσω εδώ και για όλους όσους ίσως τους ενδιαφέρει η σχέση του μυαλού  με την καρδιά, πράγμα που τελικά είναι το θέμα και όλης της συζήτησης όπως θα δείτε.
Καλό Σαββατοκύριακο
Π.

………………………

– Αν με ρωτάτε αν νοιώθω αλαζονεία, ναι, νομίζω πως νοιώθω.
– Αλλά αυτός είναι μόνον ένας από τους λόγους, που κυριαρχεί η δήθεν λογική. Μήπως είναι επειδή οι λέξεις έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές και όχι ό,τι βρίσκεται πάνω και πέρα από τις λέξεις; Ή μήπως οφείλεται στο ότι εμποδίζεστε, μπλοκάρεστε από διάφορα πράγματα που μπορεί να μην τα έχετε συνειδητοποιήσει; Στον σύγχρονο κόσμο, λατρεύεται το μυαλό, και όσο πιο έξυπνος και πονηρός είσαι, τόσο πιο πολύ προοδεύεις.
– Ίσως να είναι όλα αυτά, αλλά έχει τόσο πολύ σημασία; Μπορούμε, βέβαια, να συνεχίσουμε να αναλύουμε, να περιγράφουμε ατέλειωτα την αιτία, αλλά αυτό θα γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στον νου και στην καρδιά; Αυτό είναι που θέλω να μάθω. Έχω διαβάσει μερικά βιβλία ψυχολογίας και την δική μας την αρχαία Ινδική λογοτεχνία, αλλά δεν μου ανάβει μέσα μου καμιά φωτιά, κι έτσι τώρα ήρθα σε σας παρ’ όλο που μπορεί να είναι πολύ αργά για μένα.
– Σας ενδιαφέρει πραγματικά να ενωθούν το μυαλό και η καρδιά σας; Δεν σας είναι πραγματικά αρκετές οι διανοητικές ικανότητές σας; Μήπως η ερώτηση, πώς να ενώσετε το μυαλό και την καρδιά είναι μονάχα ακαδημαϊκή; Γιατί νοιάζεστε να τα ενώσετε; Αυτό το ενδιαφέρον εξακολουθεί να ανήκει στο μυαλό και δεν πηγάζει από πραγματικό ενδιαφέρον για τον μαρασμό των αισθημάτων σας, που αποτελούν μέρος του εαυτού σας. Έχετε χωρίσει την ζωή στο μυαλό και στην καρδιά και παρακολουθείτε εγκεφαλικά την καρδιά να μαραίνεται και ενδιαφέρεσθε γι’ αυτήν μόνον στα λόγια. Αφήστε την να μαραθεί! Ζήστε μόνο με τη λογική, με το μυαλό. Γίνεται αυτό;
– Σίγουρα έχω αισθήματα.
– Ναι, αλλά μήπως αυτά  τα «αισθήματα» στην πραγματικότητα  είναι ένας συναισθηματισμός, μια συναισθηματική αυτοϊκανοποίηση; Δεν μιλάμε γι’ αυτά φυσικά. Όταν λέμε, άφησε την καρδιά να μαραθεί και ζήσε μόνο με τη λογική, με το μυαλό, εννοούμε: Να είναι νεκρωμένη μέσα σας η αγάπη, αλλά χωρίς να σας πειράζει αυτό. Ζήστε, χωρίς σύγκρουση, ολοκληρωτικά με το μυαλό σας, με τους λεκτικούς ακροβατισμούς σας και με τα έξυπνα επιχειρήματά σας. Κι αν ζήσετε αληθινά έτσι, τότε τι θα συμβεί; Θα δείτε ότι εκείνο που αποδοκιμάζετε μέσα σας είναι η καταστροφική δύναμη αυτής της νοητικής λειτουργίας που τόσο λατρεύετε. Αυτή η καταστροφική δύναμη φέρνει ένα πλήθος από προβλήματα. Είναι πιθανόν και τώρα, να βλέπετε τα αποτελέσματα της δραστηριότητας του μυαλού στον κόσμο –τους πολέμους, τον ανταγωνισμό, την αλαζονεία της εξουσίας– και ίσως να σας φοβίζει για το τι πρόκειται να συμβεί, να σας φοβίζει η απελπισία και η απόγνωση των ανθρώπων. Όσο υπάρχει αυτή η διαίρεση ανάμεσα στο αίσθημα και στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά, το ένα θα κυριαρχεί πάνω στο άλλο, το ένα δεν μπορεί παρά να καταστρέφει το άλλο· δεν υπάρχει γεφύρωμα αυτών των δύο. Μπορεί να παρακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια τις ομιλίες που δίνω και ίσως να έχετε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ενώσετε το μυαλό και την καρδιά, αλλά αυτή η προσπάθεια ανήκει στο μυαλό κι έτσι αυτό κυριαρχεί πάνω στην καρδιά. Η αγάπη δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο, γιατί δεν έχει μέσα της την ιδιότητα του να κυριαρχεί. Δεν είναι κάτι που το κατασκευάζει η σκέψη ή το συναίσθημα. Δεν είναι ούτε μια λέξη του μυαλού ούτε μια ανταπόκριση των αισθήσεων. Λέτε: «πρέπει να έχω αγάπη μέσα μου και για να την έχω πρέπει να καλλιεργήσω την καρδιά». Αλλά αυτή η ιδέα της καλλιέργειας ανήκει στο μυαλό, κι έτσι τα κρατάτε πάντα και τα δύο χωριστά. Δεν μπορούν να γεφυρωθούν ή να ενωθούν για κανένα ωφελιμιστικό σκοπό. Η αγάπη βρίσκεται στην αρχή, όχι στο τέλος μιας προσπάθειας.
– Και τότε τι πρέπει να κάνω;
Τα μάτια του είχαν αρχίσει τώρα να γίνονται πιο λαμπερά· υπήρχε μια ζωντάνια στο σώμα του. Κοίταξε έξω από το παράθυρο και σιγά-σιγά άρχισε να ανάβει μια φλόγα μέσα του.
– Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Μείνετε έξω απ’ όλα αυτά.  Και ακούστε και δείτε με όλη σας την προσοχή, την ομορφιά αυτού του λουλουδιού, αυτής της βουκαμβίλιας.

2 σχόλια στο “Το μυαλό και η καρδιά”

   Παύλος
   6 Σεπτεμβρίου 13 στις 15:37

   Kύριε Πιλάβιε,
   Τόσα χρόνια δάσκαλος δεν έχω ξαναδιαβάσει τέτοιας εξαιρετικής ποιότητας ποστς, και αναφέρομαι στο παρόν και στο προηγούμενο.
   Συγχαρητήρια! Μου δώσατε άλλη πνοή.
   Με τιμή
   Παύλος

   κατερινα
   7 Σεπτεμβρίου 13 στις 13:34

   ΣΠΟΥΔΆΖΩ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΆ ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ,ΜΕ ΣΥΓΚΊΝΗΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ.
   ΕΊΝΑΙ Η ΣΠΊΘΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΙΣ Ανθρώπινες ΣΧΕΣΕΙς,ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑς ΜΕ ΆΛΛΗ ΜΆΤΙΑ.
   ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ,
   ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Σχολιάστε